Průměrná sazba hypoték v září mírně stoupla na 2,04 procenta

18.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. října (ČTK) - Průměrná úroková sazba hypoték v září mírně stoupla na 2,04 procenta ze srpnových 2,01 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Loni v listopadu a prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. V prosinci začal platit zákon o spotřebitelském úvěru a velké banky v této souvislosti ohlásily růst sazeb.

V devátém měsíci roku počty sjednaných hypoték meziměsíčně klesly o 274 smluv na 8235. Byly sjednány v objemu 17,093 miliardy korun, což je o necelou miliardu méně než v srpnu. V měsíci září přitom dříve zájem o hypotéky mírně rostl.

\"Ze zářijových dat vyčnívá zejména silnější meziroční pokles počtu sjednaných hypotečních úvěrů,\" uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl. Letošní celoroční objemy budou podle něj kvůli výrazně zdražujícím nemovitostem nejspíše opět rekordní, počty smluv ale již loňské úrovně nedosáhnou.

Za první tři čtvrtletí letoška si přišlo do bank pro hypotéku 82.134 klientů. Sjednali si hypoteční úvěry celkem za 168,26 miliardy korun. Minulý rok za devět měsíců to bylo 81.996 úvěrů za 159,7 miliardy Kč.

Počet sjednaných hypoték v září byl nejnižší za posledních pět let, upozornil ředitel poradenské firmy Chytrý Honza Jiří Paták. Přes skokový růst v příjmech domácností a nízkých sazbách počet žadatelů meziročně výrazně klesl. To podle něj ukazuje na dva zřetelné trendy. Na trhu je nedostatek kvalitních nemovitostí ke koupi. Zadruhé účinkují doporučení České národní banky, která omezila tzv. LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zástavy) nad 80 procent a vytlačila tím z trhu nemálo klientů, podotkl.

Trh je podle výkonného ředitele realitní kanceláře Reality IQ Ondřeje Mašína stabilní, ale objemy hypotečních úvěrů jsou poprvé od roku 2012 nižší než v srpnu. Poptávka po nemovitostech sice výrazně neklesá, ale snižuje se počet těch, kteří koupi dotáhnou do konce, což se odráží také v nižším počtu sjednaných hypoték. Na vině je především vysoká cena spojená s nedostatkem kvalitních nemovitostí, poznamenal.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK