Zahoďte látkové peněženky. Trendy je digitální platba!

31.10.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Digitální platba je novodobým fenoménem. A i když se tohoto typu placení někteří lidé stále bojí, jeho oblíbenost roste každým dnem. Jaké mají digitální peněženky vyhlídky do budoucna? A co od nich můžeme očekávat?

Počet digitálních plateb ve světě poroste podle odhadů v průměru o téměř 11 procent ročně až do roku 2020, kdy dosáhne 726 miliard transakcí. Platby v rozvíjejících se ekonomikách stoupnou o pětinu, což je trojnásobek růstu u vyspělých ekonomik. Vyplývá to z výroční zprávy World Payments Report 2017, jíž vydaly společnosti Capgemini a BNP Paribas. Do digitálních plateb spadají karetní transakce, klasické bezhotovostní převody a nově například i platby přes různá FinTech řešení.

Bezhotovostní transakce vedou

Objem bezhotovostních transakcí ve světě vzrostl meziročně v roce 2015 o 11,2 procenta a dosáhl 433,1 miliard, což byl nejvyšší nárůst za posledních deset let. Rozvíjející se trhy byly hlavním tahounem s nárůstem o 21,6 procenta. Vyspělé trhy rostly v roce 2015 o 6,8 procenta.

V jednom z průzkumů letošního roku navíc vyšlo najevo, že Češi jsou přeborníky a dokonce i rekordmany v bezkontaktním placení. Navzdory tomu a navíc i nárůstu digitálních plateb převládá i nadále hotovost, zejména u transakcí s nízkou hodnotou. Letošní zpráva WPR uvádí, že mobilita, připojené domácnosti, zábava a média v budoucnu zvýší počet bezhotovostních transakcí, zejména s nástupem bezkontaktních technologií z oblasti IoT (internet věcí).

Jak je na tom digitální fakturace?

Růst digitalizace podnikových plateb ovlivňuje regionální trendy. Na vyspělých trzích využívají malé a střední podniky digitální fakturaci, virtuální karty a blockchain technologie. V rozvíjející se Asii jsou takzvané charge karty oblíbené u firem kvůli zjednodušení a zabezpečení dodavatelských plateb.

Blockchain je veřejně přístupná databáze, která umožňuje přístup ke všem transakcím, které byly provedeny v rámci sítě digitální měny (např. Bitcoin). Uživatelé si tak mohou vytvořit přehled o tom, jaká částka náleží dané adrese apod.

 

Bylo navíc i upozorněno na vznik nového platebního 'ekosystému', který je důsledkem řady faktorů. Změny přináší dynamické regulační prostředí, FinTech společnosti, vzestup technologií umožňujících platby a nová očekávání organizací i zákazníků u služeb s přidanou hodnotou.


Mohlo by vás zajímat:


Co je charge karta?

Charge karta je jakousi alternativou kreditní karty, která je spojená s úvěrem. Hlavní rozdíl je u ní pak ale v tom, že jednou za měsíc zašle banka držiteli výzvu o vrácení utracených peněz. Držitel pak musí celou dlužnou částku zaplatit najednou. Výhodou je zde ale na druhou stranu to, že se na charge kartě nenačítají úroky.

Jaké máme digitální peněženky?

Digitální peněženky nefungují na totožné platformě nebo na stejném systému. Každá má vlastní. Některé lze propojit s platební kartou, prostřednictvím které poté čerpají finance pro platbu. Jiné pak propojeny nejsou a bude je třeba před použitím ,,dobít“ penězi. Najdeme navíc i takové, které oba principy slučují. Mezi nejznámější digitální peněženky (e-wallet) patří:

Mezi české pak dále můžeme zařadit:

  • Blesk peněženka
  • GoPay
  • Mobito

Digitální peněženka od ČSOB

Pokud nevěříte nebankovním společnostem, můžete si digitální peněženku založit u ČSOB. Na Google Play ji najdete pod názvem NaNákupy a slouží pro bezkontaktní platbu smartphonem. Bezplatnou aplikaci poté aktivujete za pomoci kódu, který se vygeneruje v internetovém bankovnictví. Právě internetbanking do ní zároveň zaregistruje i vaši platební kartu (pouze MasterCard nebo Visa).

Pozor: Důležité je, aby váš mobil podporoval funkci NFC a měl operační systém Android, a to minimálně 4.4. verzi.

 

Potom už můžete platit tím, že mobil přiložíte k terminálu. MasterCard karty budou u rychloplatby vyžadovat PIN, Visy se bez něj zase obejdou. ČSOB navíc na začátku roku 2017 slibovala, že se dočkáme i platby za pomoci otisku prstu. Dobrou zprávou je, že svůj slib dodržela podobně jako možnost využít v digitální peněžence věrnostní programy, jako jsou např. slevové karty.

Zdroj: ČTK, fd mal

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY