Banky a spořitelny letos rozpůjčují na bydlení okolo 280 miliard korun

26.10.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Bankám i stavebním spořitelnám se v letošním roce nebývale daří. Na účely související s bydlením již rozpůjčovaly 212 miliard korun a v letošním roce míří k novému rekordu.

Banky v září poskytly 8253 hypotečních úvěrů (y/y -16,2 %) v celkovém objemu 17,093 mld. Kč (y/y - 12,3 %)*. V meziročním srovnání se jedná o další mínusový měsíc. V počtu za loňskými výsledky zaostaly o 16 %, v objemu díky vyšší průměrné částce o 12 %. Čtvrtletní výsledky rovněž vykazují klesající trend. V součtu za celé čtvrtletí bylo poskytnuto 23 957 ks hypoték, což je o 10,4 % méně než loni a objem činil 49,7 mld. Kč, což je o 6,2 % méně než loni.

„Přestože z meziročního srovnání je zřetelný určitý pokles produkce hypoték, z dlouhodobého pohledu jsou aktuální výsledky i nadále vysoko nad průměrem a hodnota sjednaných hypoték za celý rok směřuje vysoko nad 200 miliard korun a bude pravděpodobně 2. nejvyšší v historii. Nevěřím, že bude překonán loňský hypoteční rekord, nicméně, celkový objem úvěrů na bydlení bude rekordní, a to díky dynamicky rostoucím úvěrům ze stavebního spoření.“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.

Obrat v nabídkových sazbách se už propsal i do realizačních cen

Kromě obchodních výsledků českých hypotečních bank jsme se z čerstvých dat dozvěděli, že průměrná úroková sazba v září sjednaných hypoték činila v září 2,04 %, což je o 3 setiny více než v předchozím měsíci a o 22 setin procenta více než v loňském roce. Obrat ve vývoji realizačních úrokových sazeb jsme predikovali na základě našich dat mapujících průměrné nabídkové sazby, kde k obratu došlo již před dvěma měsíci.


Přečtěte si všechno o hypotékách a koupi bytu:


Stavební spořitelny míří k 60 miliardám

Stavební spořitelny poskytly v září 5673 úvěrů v celkovém objemu 4,4 mld. Kč. Průměrná výše úvěru tedy činila 778 424 Kč. V součtu od začátku roku celkový objem poskytnutých úvěrů dosahuje 44,2 miliard korun. V meziroční srovnání objem roste jak na měsíční (y/y + 2,6 %), tak celoroční bázi (+ 23 %).

Z bližšího pohledu na výsledky posledních dvou měsíců, potažmo výsledky za 3. čtvrtletí, je však zřetelné zpomalení tempa růstu objemu a dokonce pokles počtu sjednávaných úvěrů. Růstový trend tedy nyní drží především rostoucí průměrná výše úvěru, která oproti loňskému roku v září vzrostla o 137 000 Kč. Na analýzu příčin je zatím celkem brzy, nicméně podobný trend vidíme i v hypotékách, kde poptávka resp. počet sjednaných úvěrů také meziročně klesá a to už od dubna.

Navzdory zakolísání produkce ve 3. čtvrtletí však stavební spořitelny směřují k výsledku okolo 60 miliard korun, přičemž je důležité zmínit, že nad 60 miliard korun se spořitelny svou produkcí vyšplhaly naposledy v roce 2009, kdy sjednaly úvěry za 66,4 mld. Kč. Letos očekáváme výsledek o něco nižší, nicméně i tak se bude jednat o 8leté maximum.

Spořitelnám rostou už i počty nových smluv a objemy cílových částek

Kromě úvěrové oblasti monitorujeme také zájem o nové smlouvy o stavebním spoření a celkový objem sjednaných cílových částek. V těchto parametrech stavební spořitelny po celý rok znatelně zaostávaly za loňskými výsledky, ale nyní to vypadá, že se trend začíná pozvolna otáčet. V počtu nově sjednávaných smluv a objemu cílových částek dva měsíce po sobě rostou a letošní 3. čtvrtletí bylo dokonce co do počtu nových smluv nejsilnějším 3. kvartálem za poslední 3 roky.

Banky si zatím stále udržují v celkovém objemu sjednaných úvěrů náskok zhruba 8 miliard korun. Loňský závěr roku byl však z pohledu bank extrémně silný. V listopadu se sjednaly hypotéky za bezmála 30 miliard korun a tento výkyv nakonec smázne dosavadní náskok, takže letos banky skončí těsně za svými loňskými výsledky. Nicméně tuto mezeru na druhou stranu vyplní svým růstovým rokem stavební spořitelny. A v součtu za oba dva segmenty očekáváme, že celkový objem úvěrů na bydlení bude v letošním roce úspěšně atakovat hranici 280 mld. Kč.

* chybí zde výsledky mBank, Oberbank, Fio banky a WSPK, které svá čísla serveru hypoindex.cz nereportují

Zdroj: GOLEM FINANCE, www.hypoindex.cz, Stavebky.cz, ČTK

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY