Co musíte vědět o rezervačním poplatku u nemovitosti, než podepíšete smlouvu?

13.02.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Rezervační poplatek požaduje plno realitních kanceláří a často vyjde i na statisíce. Co bychom o něm ale měli vědět, než podepíšeme rezervační smlouvu?

Představte si situaci, kdy jste si konečně vyhlédli pěkný domek nebo byt. Urychleně jste zkontaktovali realitní kancelář a objednali se na prohlídku. Po prohlédnutí domu/bytu jste na koupi kývli. Jenže ještě předtím, než si s prodávajícím oficiálně plácnete, po vás najednou začne realiťák požadovat podepsání rezervační smlouvy a uhrazení rezervační poplatku. Jenže ten je příliš vysoký a vy si nemůžete dovolit přijít o další desetitisíce. Co s tím?

K čemu je vlastně rezervační poplatek?

V podstatě se jedná o bezúročnou jistinu pro realitní kancelář a prodávajícího. Někdy je také rezervační poplatek považován i za jakousi zálohu, kterou kupující slibuje, že má o nemovitost opravdu zájem a plánuje ji odkoupit. A právě to je záruka pro realitní kancelář, že svou práci nedělala zbytečně. Pravidlem by pak mělo být, že vám po podepsání rezervační smlouvy nemovitost podrží, resp. nebude ji nabízet dalším potencionálním zájemcům, a vám ji tak jednoduše řečeno nikdo nevyfoukne.

Jenže háček je v tom, že se nejedná jen o pár korun navíc. Může jít až o 10 % z kupní ceny nemovitosti, nejčastěji pak zhruba o 5 %. Pokud si tedy berete hypotéku na 3 000 000 Kč a realiťák po vás požaduje oněch 5 % z kupní ceny, v podstatě mu strčíte 150 000 Kč do kapsy a pak vám nezbude nic jiného, než se modlit, aby ke koupi opravdu došlo. K poplatku si navíc budete muset připočítat i 21 % DPH.

Rezervační poplatek u koupi nemovitosti na hypotéku

(foto: Shutterstock)

Propadnutí poplatku za rezervaci nemovitosti

Jestliže k odkoupení nemovitosti dojde, rezervační poplatek se započítá do kupní ceny, což znamená, že v podstatě fungoval jako záloha. Vy následně hypotečním úvěrem doplatíte stanovenou kupní cenu nemovitosti, od které odečtete rezervační poplatek a máte vyhráno. Následně už jen splácíte svůj úvěr od banky. Bohužel se ale najdou i takové realitky, které rezervační poplatek k ceně nepřičtou a nechají si jej jako provizi.

Peníze za rezervaci jsou pak ale bohužel nejčastěji využívány jako pokuta. Jestliže poplatek složíte, smlouvu podepíšete, ale následně od prodeje odstoupíte, je s trochou neštěstí možné, že své peníze už neuvidíte. Budou totiž sloužit jako odškodnění realitní kanceláří za to, že nedošlo k obchodu.

Někdy to ale může být i prodávající, kdo se začne zdráhat a v takovém případě by mělo být samozřejmostí kupujícímu peníze vrátit. V praxi to ale nebývá tak jednoduché, a pokud máte navíc už vyřízenou hypotéku, kterou budete chtít zrušit, může dojít k další stotisícové pokutě, a to od banky, jestliže tedy neprokážete, že vina nebyla na vaší straně.

Jak na rezervační smlouvu u nemovitosti hledí zákony?

Z právního hlediska by se měla rezervační smlouva dohodnout a podepisovat mezi kupujícím a prodávajícím, nikoliv mezi RK a kupujícím, pokud by tedy makléř nezískal od prodávajícího plnou moc. Realitka čili zprostředkovatel by zde měla vystupovat pouze jako vedlejší účastník smlouvy. Advokátní kancelář Mgr. Daniela Macka navíc tvrdí, že rezervační smlouva uzavřená mezi zprostředkovatelem a kupujícím bývá neplatná, protože k budoucímu uzavření kupní smlouvy se smí zavázat pouze prodávající a kupující. Problém je ale bohužel v tom, že neexistuje žádný zákon, který by jasně vymezoval rezervační smlouvu nebo poplatek. Tohoto faktu a právní neznalosti klientů poté makléři často využívají.

Na co si dát pozor u realitky?

  • Pokud je nutná rezervační smlouva, trvejte na jejím uzavření mezi vámi a prodávajícím.
  • Smlouvu nepodepisujte, bez toho aniž byste řádně zkontrolovali, zdali informace o nemovitosti v kupní smlouvě opravdu sedí. Opožděné zjištění vad totiž bývá nejčastějším důvodem pro odstoupení od smlouvy.
  • Neplaťte rezervační poplatek před schválením hypotéky.
  • Rezervační smlouvu si přečtěte a odhalte háčky.
  • Trvejte na tom, aby byly ve smlouvě jasně stanoveny podmínky pro vrácení poplatku. Při zmaření ze strany prodávajícího by mělo být vrácení automatické. Nechte si navíc blíže specifikovat, kdy dojde k vrácení peněz, pokud od koupě odstoupí kupující. Pokuste si vyjednat spravedlivé podmínky.
  • Poplatek neplaťte realitní kanceláří, ale jako zálohu prodávajícímu.
  • Využijte advokátní nebo notářskou úschovu peněz. Ty se zašlou na speciální účet a budou z něj propuštěny prodávajícímu až za určitých podmínek. Tato služba sice stojí okolo 6000 Kč, ale za to vaše peníze budou v bezpečí.

 

Pokud se ale už bohužel nacházíte v situaci, kdy realitka poplatek zadržela a odmítá jej vrátit, vymáhejte jej soudní cestou. Právní pomoc v tomto ohledu můžete najít např. na vasenaroky.cz. Tato společnost se pak mimo jiné vyloženě specializuje na vymáhání rezervačních poplatků a problematiku rezervačních smluv.


Čtěte také:

Kolik opravdu dáte za hypotéku?

Co dělat s nechtěnou hypotékou?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 26 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ