Máte poškozenou bankovku a nevíte, co s ní?

26.03.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Někdy se to stane. Pokud platíte hotově a obchodník vám vrací poškozenou papírovou bankovku, můžete si vyžádat papírové peníze nepoškozené. Co když ale chcete zaplatit poškozeným platidlem vy?

Při druhé možnosti není odpověď jednoduchá. V některých případech v obchodě vaši poškozenou bankovku vzít musí, ale existují varianty, kdy tato povinnost neplatí.

Do banky zatím nechoďte

Jak jsme již řekli v úvodu, pokud vám v obchodě nabízejí jako vrácené peníze bankovky natržené, zmačkané nebo nějak poškozené, můžete je odmítnout a žádat peníze v bezvadném stavu. Může také nastat situace, že si poškození na penězích všimnete až v prostoru za pokladnou. Za pokladní se sice můžete vrátit a kvalitu peněz reklamovat, ale velmi pravděpodobně úspěchu nedosáhnete.

Žádné neštěstí to ale není. I natržená, politá nebo jinak poškozená bankovka může být vrácena do oběhu. Nemusíte s ní hned do České národní banky, aby ji vyměnili. Přibližme si, jak se na takovou situaci dívá zákon. Podle jeho znění jsou tři kategorie závadného vzhledu bankovek. Mohou být:

  • opotřebované oběhem,
  • běžně poškozené,
  • a nestandardně poškozené.

A právě tato míra poškození je u poničení bankovky rozhodující pro to, jestli jí můžete zaplatit, a jestli ji tedy v obchodě musí přijmout. Pojďme se podívat na jednotlivé varianty poškození.

Poničená, natržená, přetržená bankovka – co dělat?

zdroj: Shutterstock

1. varianta - opotřebení oběhem

Je jasné, že bankovka v době své funkce vystřídá stovky a tisíce majitelů. S tím se ale počítá a v zákoně jsou zmíněny vady, které se na nich v době jejich fungování mohou objevit. Je to například odření, pomačkání, zašpinění či narušení okraje bankovky.

Tomu se říká opotřebení oběhem, a co je důležité - v obchodě je nesmí odmítnout. Pokud peníze třeba vyperete, ty se obarví nebo odbarví, musí se stupeň poškození zhodnotit individuálně. Jestliže pak zůstane bankovka bez viditelných změn, musí ji obchodník přijmout.

2. varianta - natržené či pomalované bankovky

Dalšími případy už horšího znehodnocení bankovky je natržení, přetržení, popsání, pomalování, tepelné působení (zahnědnutí) nebo potištění. Také může kousek bankovky chybět. Tady se už mohou obchodníci vzpouzet.

Pokud je běžně poškozená bankovka celá, musí ji v obchodě, který je právnickou osobou nebo směnárnou, přijmout. Pak ji stáhne z oběhu a nahradí.

Jenže ve chvíli, kdy je z bankovky cár papíru nebo jí zkrátka většina chybí, ji může obchodník odmítnout. Pokud v obchodě nepřijmou natrženou bankovku, nebo je slepená ze dvou částí, nenechte se odbýt, obchodník ji musí přijmout. Zde platí jediná výjimka – jestliže je obchodní osoba samostatně výdělečně činná, tedy živnostník, je na stejné úrovni jako klient. Poničené bankovky tedy přijímat nemusí.

3. varianta - nestandardně poškozené platidlo

V této variantě nacházíme bankovky značně poničené. Mohou být ohořelé, obarvené, odbarvené, mohou se skládat z více než dvou částí a jejich obrazová podoba je nečitelná, deformovaná, nebo je obraz děravý.

Mezi tyto platidla počítáme i bankovky, které jsou zničené tak, že není možné ověřit jejich pravost a taky bankovky poškozené nástražným zařízením na ochranu proti krádeži. Mezi nestandardně poškozená platidla počítáme i ty, jež mají méně než 50 procent původní plochy nebo jim chybí celý horní či spodní okraj. V uvedených případech to na obchodníky ani nezkoušejte, tyto bankovky přijímat skutečně nemusí. V České národní bance vám je sice vezmou, ale nenahradí je platnými bankovkami. Výjimkou je nějaká živelní pohroma, pak jsou bankovky vyměněny.

(maj)

Čtěte také:

Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 19 krát

Články ze sekce: Spotřebitel