Bitcoin jako blockchain: investujte, technologická změna se blíží

14.04.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Bitcoin se v loňském roce stal bez pochyb součástí mezinárodního finančního systému a kryptoměny jako takové vstoupily do mnoha investičních portfólií. Odborníci se shodují v tom, že bitcoin a další kryptoměny jsou velmi rizikové investice, které se můžou vyplatit stonásobně, ale také na nich můžete velmi prodělat. Proto také se doporučuje do bitcoinu investovat pouze tolik peněz, kolik si můžete dovolit kdykoliv ztratit. Jak je na tom ale blockchain jako takový?

Na samotné kryptoměny se můžeme dívat různě. Je to riziková investice, která přinesla brzkým investorům milionové zisky. Je to ještě více riziková investice, které přece nebudeme věřit, protože bitcoin ani ethereum ani dash nejsou spojené s reálnou ekonomikou. A nevydrží s námi dlouho. Je to decentralizovaná produkce peněz, které nehlídá žádná centrální banka, žádná vláda a žádný finanční úřad. Jsou to černé peníze, za které se kupují drogy a další nelegální zboží. Jsou to takové ty divné kódy, které v peněžence běžné mince nenahradí.

Bitcoin a další kryptoměny jsou tohle všechno, ale hlavně mnohem víc. Nejde totiž jenom o peníze, jde především o technologii a o technologickou změnu, která s bitcoinem přichází. Bitcoin byl první a docela určitě si ho budeme tak i pamatovat. I kdyby už od dneška jen klesal a klesal a žádné ziskové investice nepřinesl. I tak si ho budeme pamatovat jako toho, kdo přinesl decentralizaci, blockchain a nový způsob šifrování.

Co je to vlastně blockchain?

  • Technologie, kdy speciální software skladuje informace v decentralizované databázi.
  • Ve zkratce je to účetní kniha, kterou ale nehlídá vrchní účetní. Je to účetní kniha, kde je účetním každý.
  • Databáze takové účetní knihy je postavená v blocích, kdy každý nový blok navazuje na ten předchozí. Je zajištěna kontinuita a zároveň kódování starých informací. Ty jsou vždy navázány právě přes blockchain na nejnovější operace, jsou neměnné a trvalé.
  • Bitcoin ukládá takto informace o transakcích, které skladují nezávisle na sobě počítače zapojené díky softwaru do sítě. Počítače jsou decentralizované, bitcoiny se pak získávají za uzavření bloku informací. Takto se těží bitcoin.
  • Kolik spotřebujete elektřiny při těžbě bitcoinu?
  • Blockchain může ale uchovávat v podstatě jakékoliv informace, stejně tak může vydávat jakoukoliv odměnu za uzavření jednotlivých bloků v blockchainu.
  • Blockchain jako takový neznamená pouze bitcoin.
  • Díky decentralizaci je tato technologie mnohem méně náchylná ke kyberútokům a šifrování je bezpečnější.

 

Podporovatelé bitcoinů přesně tak argumentují a mají nejspíše pravdu, že nejen bitcoin jako takový, ale především blockchain přináší velkou změnu, jak skladovat informace. Není to jen o tom, že cena bitcoinů občas roste a přinese vám tolik a tolik zisku (nebo naopak ztráty), když právě teď nakoupíte. Právě teď jde především o to, kdy a kde se nejdříve technologie nejlépe uchytí a jaké změny nám to přinese. Odborníci se tak sice neshodují v tom, zda má samotný bitcoin jako měna vůbec nějakou hodnotu, ale většinou se shodnou na tom, že blockchainová technologie přinese zásadní změny do současného hospodářského i sociálního systému.

K čemu slouží blockchain

(foto: Shutterstock)

Jaké jsou možnosti blockchainu?

  • Je to investice. Pokud na to máte a cítíte se na to, investujte klidně do samotného bitcoinu nebo dalších kryptoměn. Mnohem bezpečnější, přitom ale potenciálně stejně výnosné, jsou investice do technologie blockchainu. Nově tak na burzách můžete narazit i na index sledující výkonnost společností spojených s blockchain technologií.
  • Je to databáze informací. Do technologie blockchainu je například možné převést kompletní zdravotnickou dokumentaci pacienta, včetně zdravotního pojištění, státního i komerčního. Je možné v rámci blockchainu i uspořádat volby a zaznamenávat hlasy. Možností je spousta.
  • Jsou to akcie. V rámci tzv. ICO (Initial Coin Offering) můžou v podstatě vybrané kryptoměny představovat podíl na základními kapitálu dané firmy. V takovém případě je technologie použita místo legálně náročných způsobů vystavování například akcií nebo dluhopisů na burze. ICO se svým pojetím blíží k principům crowdfundingu. Blockchain je v tomto případě použitý jako technologie zaznamenávající transakce.
  • Blockchain je komoditní burza. Stejně jako akciovou burzu dokáže blockchain potenciálně nahradit i komoditní burzu. Můžete tak najít jednotlivé kryptoměny a blockchain, které umožňují obchodování s komoditami. Jedním z nejviditelnějších příkladů je pravděpodobně goldchain a kryptoměna, která je v podstatě plně krytá zlatem.
  • Blockchain zpracovává informace. Ať už při burzovním pohybu, při pohybu na trhu nemovitostí nebo při zprostředkovávání obchodů. Teoreticky tak blockchain může nahradit například klasickou centrální správu nemovitostí na katastrálním úřadě, stejně tak správu osobních dokladů a dalších úřednických papírů. To, že právě technologii blockchainu adoptuje jako první právě státní správa, je poněkud předčasná myšlenka, však státní správa je většinou v technologických inovacích ta poslední, která jedná většinou až z donucení. To ale neznamená, že by právě k tomuto účelu nebyl blockchain vhodnou technologií.
  • Pro sdílení informací. Nejen, že blockchain dokáže informace uchovat a šifrovat, stejně tak blockchain dokáže informace sdílet. Do databáze je pak možné nahrát například audiosoubory a nabídnout je k poslechu i ke koupi. Zcela se tak odstraní velké nahrávací společnosti a zprostředkování prodeje uměleckých digitálních děl. Příkladem je projekt Mycelia for music.
  • A možností je mnohem víc, vlastně jsou téměř nekonečné.

Ať už jsou tokeny (tedy alternativy bitcoinu) a samotná technologie blockchainu užívány k čemukoliv, faktem zůstává, že hlavní výhodou je decentralizace a v podstatě zjednodušení transakcí, které nepotřebují centrální autoritu pro průběh transakcí. Centrální banky, komoditní i akciové burzy, forex a další tradiční instituce se stávají nadbytečné s tím, jak blockchain usnadňuje a umožňuje přímý vztah mezi dvěma subjekty bez nutného zprostředkování, to v postatě probíhá na pozadí v síti. K tomu přidejte bezpečnost celého systému a způsob, jakým blockchain uchovává informace, a získáte obraz nové technologie, která nejspíš v dalších letech výrazně změní naše socioekonomické prostředí.

Na blockchain si prostě začněme zvykat. A pokud se bojíte investicí do bitcoinu, tak zvažte alespoň investici do společností spojených s blockchainem, odborníci se shodují v tom, že správně vybraná investice v tomto oboru se může rovnat nákupu akcií Apple v devadesátých letech. Jen tedy v případě blockchainu na zmnohonásobení  hodnoty investice nebudete muset čekat desetiletí, ale přijde nejspíše už v několika dalších letech. Však ne náhodou je rok 2018 označován jako rok kryptoměn.

Autor článku

Hana Bartušková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 12 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU