Jsou Češi investiční "konzervy"?

31.05.2018 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Češi jsou při investování známí svoji konzervativností a vyhlédavají minimální riziko, které s sebou nese nízký úrok. Do čeho Češi nejvíce investují? Jaký očekávají úrok? Jaké jsou trendy v investování? Jak se liší investování dle pohlaví, věku a vzdělání?

Dle průzkumu, který pro společnost Bondster vypracovala agentura Ipsos Marketing vyplývá, že 80 % Čechů plánuje tento rok investovat nějaké finance. Zpravidla se jedná o částky v řádech desetitisíců korun. Konkrétně 31 % dotázaných plánuje investovat kolem 10 tisíc Kč, naopak pouze 8 % lidí plánuje investovat více než 200 tisíc Kč. V článku se podíváme na následující otázky:

Mladí muži riskují nejvíce

Tradičně v podobných výzkumech vychází, že nejvíce riskují mladí muži. Muži celkově riskují více (29 % mužů dává přednost vyššímu riziku a vyšším výnosům, žen jen 13 %) než ženy (dále se stačí podívat na české silnice). K vyššímu riziku s vyšším výnosem jsou shovívavější lidé s vysokoškolským (25 %) a středoškolským (24 %) vzděláním než lidé se základním vzděláním (16 %) a vyučením (18 %).

Kolik Češi investují?

Z průzkumu vyplynulo, že Češi investují vyšší částky do nemovitostí a půdy. Naopak do rizikovějších možností investují méně. V příštím půl roce plánuje investovat částku do 10 tisíc 31 %, částku od 10 do 50 tisíc dalších 27 % a 50 tisíc a více chce investovat přibližně 22 % Čechů. 

Nejčastějšími finančními produkty, které Češi využívají jsou - penzijní pojištění (58 %), spořící účet (53 %), životní pojištění (47 %) a stavební spoření (42 %). Do zajištěných půjček vložilo své peníze pouze 9 % dotázaných.


Čtěte také:

5 výhod stavebního spoření

Hypotéka vs stavební spoření

Kometa Kamali! Dejte pozor, aby vás neoklamali!


Kde se investuje nejvíce?

Nejvíce lidé investují v Praze a dalších velkých městech obecně (Brno, Ostrava, Plzeň). Rozdíly mezi Čechy, Moravou a Slezskem jsou zanedbatelné a lidé mimo velká města investují přibližně stejně.

Jaký výnos si Češi představují?

Z průzkumu nadále vyplynulo, že nejvíce Čechů (35 %) si představuje výnos z investice ve výši 2,0 až 4,9 %. Další přibližně čtvrtina neví, jaký výnos bude mít investice a 22 % si představuje výnos do 1,9 %. Jenom 13 % předpokládá, že jejich investice jim vynese 5 až 9,9 %

Očekávaný výnos ze současných investic Čechů dle průzkumu Ipsos Marketing

Výnos z investic

Zdroj: Ipsos Marketing

Trendy na trhu investic

Mezi trendy na investičním trhu patří investice do start upů, kryptoměn a nových technologií. Z tradičních finančních produktů se do záře reflektorů vrací stavební spoření, které bylo v minulých letech lehce na ústupu. Velký boom poslední roky zažívá investice a půjčování v rámci peer to peer, (P2P) kdy lidé půjčují lidem. To dokazuje i znalost Čechů pojmu peer to peer, což komentuje ředitel společnosti Bondster Robert Hluchník takto: „Češi mě velmi příjemně překvapili. Po mých dlouholetých zkušenostech jsem si myslel, že pojem peer to peer půjček bude znát každý desátý Čech, ale přeš 40 % Čechů alespoň tuší, co to peer to peer investice jsou."

Jak funguje peer to peer společnost?

Většina peer to peer společností funguje tak, že zprostředkovatel za určitý poplatek poskytuje platformu kde se střetává nabídka a poptávka půjček přímo od lidí. Většinou se na jednu půjčku složí větší množství investorů, čímž se pro jednotlivé investory sníží riziko. Do hry často rovněž vstupují poskytovatelé úvěrů (většinou nebankovní společnosti), což si ukážeme na příkladu fungování společnosti Bondster.

Dlužník (žadatel) si nejdříve půjčí finanční prostředky od poskytovatele úvěru (většinou nebankovní instituce), ten ji nabídne k investici na Bondster. Na druhé straně si investoři vyberou vhodnou půjčku a vloží do ní své finanční prostředky. Dlužník splácí půjčku poskytovateli a Bondster připisuje investorovi splátku a úroky.

P2P

Ředitel společnosti Bondster Robert Hluchník uvádí, že průměrná výnosnost investic je u jejich společnosti přibližně 10,2 % ročně a podíl nesplacených půjček činil přibližně 0,5 až 0,6 %.

Češi objevují nové cesty k investování a převážně mladí se je snaží i využívat, nicméně stále mezi nejoblíbenější investice budou patřit nemovitosti, půda a další klasické cesty. V rámci finančních produktů jsou Češi rovněž konzervativní a nadále využívají čtyřlístek životního pojištění, penzijního připojištění, spořícího účtu a stavebního spoření. Tyto produkty mají své výhody v podobě státního příspěvku a nízkého rizika, ale na druhou stranu je zhodnocení vložených finančních prostředků velmi malé.

Uvidíme, jak se bude P2P dále rozvíjet, protože potenciál je velký. Ovšem musíme přiznat, že v dnešních dnech je nejmenší podíl nespolehlivých dlužníků od poloviny roku 2008. Na konci března mělo dluhy po splatnosti 7,18 % dospělých. P2P nejvíce prověří ekonomická krize, kdy mohou některé společnosti působící na trhu P2P zažít žně, ale i pád.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ