Co všechno může být na SPZ na přání?

26.07.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Značky na autech nejsou jen náhodná seskupení písmen a čísel. Mají svá pravidla a zákonitosti. A vy si můžete koupit i vlastní značku, ale musíte se spokojit s tím, že zakázané písmeno O budete muset nahradit číslicí 0.

Už dva roky si můžeme pořídit SPZ na přání. Ale zájem klesá. V roce 2016 úřady vyřizovaly tisíce žádosti, dnes jsou to spíše stovky. Důvod je zřejmý. SPZ na přání jsou totiž drahé a nedají se prodat ani obnovit, pokud vám značku třeba někdo ukradne.

Deset tisíc a šest set navíc

Za dvě plechové značky na auto zaplatíte 10 tisíc Kč. A pozor – ve chvíli, kdy o ně přijdete, nemáte automaticky nárok na náhradní. Musíte si opět koupit nové. V takové chvíli vás alespoň může těšit, že na registru nebude taková tlačenice, protože zájem o značky na přání klesá. Důvodem je jistě i zmíněná cena, u které bychom ještě měli doplnit, že pokud byste chtěli třetí značku dle libosti, třeba na nosič na kola za kufr, který stíní SPZ na autě, dáte za ni dalších šest stovek. Pro někoho to není moc, pro dost lidí to nezanedbatelné prostředky jsou.

Výhodou ale může být, že registrace značky na přání je částečně přenositelná. Jestliže máte v rodině aut víc, můžete ji nechat přeregistrovat na jiné auto, až to staré se skvělou a originální SPZ dojezdí, nebo si auto koupit nové a pak teprve přepsat. Značka vám zkrátka zůstane. Pokud pro ni nemáte zrovna auto, tak mezitím můžete nechat SPZ odpočívat v depozitu. Hlídejte si ovšem limit 3 měsíce, poté nepoužívaná značka propadá.

Vyřazena navždy

Jak jsme již zmínili, nesmíte ji ztratit a nesmí vám ji ukrást. Pokud se vám to přihodí, pak si můžete zažádat o novou, ale už nesmí obsahovat písmena, čísla a znaky, jako SPZ, o kterou jste přišli. Tento originál je už navždy ztracen a vyřazen z legálního provozu.

Odborníci tento postup zdůvodňují odrazením zlodějů od krádeží značek. Ty jsou totiž po odcizení okamžitě vyřazeny z registru a lačnit po nich mohou leda sběratelé.

A co kdybychom chtěli SPZ na přání prodat? Jen tak samotnou, to není možné. Značka je registrována na vás a je vlastnictvím osoby, ale je také zapsaná v malém i velkém technického průkazu vozidla. Vy s ní tedy nemůžete nakládat dle vlastního uvážení. Značku můžete prodat jedině s autem. Pokud tedy prodáváte staré auto se značkou na přání, máte dvě možnosti: 

  • značku si necháte a převedete ji na své nové auto,
  • značku prodáte se svým starým autem.

V takovém případě půjde o standardní převod vozidla, ale i zde jsou omezení. Pokud by auto prodala firma soukromé osobě, tak je značka nepřenositelná. V případě prodeje do zahraničí bude zase autu přidělena převozní značka.

Jednou z výjimek je poškození značky na přání. Pak SPZ můžete za 600 Kč vyměnit.

Heuréka!

Dostal jsem nápad a chci ho mít na SPZ. Jak to ale udělat, aby mi geniální myšlenku někdo nevyfoukl? Jednoduše, zarezervujte si ho. Registr vám 3 měsíce nápad bude hlídat a nikdo jiný nesmí opisovat = nezaregistruje stejné znění SPZ. A pokud máte gejzíry nápadů, buďte trpěliví, úřad vám smí rezervovat v daný čas jen jednu myšlenku.

Plechové všeumění - jak nahradit zakázaná písmena

Někteří se při tvorbě značek skutečně vyžívají a jejich kreativita jakoby neměla hranic. Jsou však omezení tím, že značka musí obsahovat alespoň jedno číslo. Nesmí se skládat jen z písmen. Naopak jenom čísla ji tvořit mohou. Zakázána jsou vulgární slova, výrazy s rasistickým podtextem, výrazy podněcující ke xenofobii a k nenávisti vůči určité skupině obyvatel. Na SPZ nesmí dál být ani hvězdičky, vykřičníky či jiné speciální znaky, zkratky orgánů státní správy a podobně. Pokud chcete mít na značce vzkaz, musíte se obejít bez písmen G, CH, O, Q a W, které se dají zaměnit na dálku s čísly.

Co už pak kreativci zbude, musí si pomoci jinak, a většinou jsou to anglické zkratky, např. 4 jako for, 2 jako too, U jako you, nebo právě čísla, která připomínají písmena: 0 pak nahradí nepovolené O, 1 = I, 3 = E, 4 = A, 5 = S, 6 = G, 8 = B.


Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel