Od 15. srpna můžete čerpat nové státní půjčky pro mladé - máte nárok?

31.07.2018 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Sazby hypoték letí vzhůru a jejich získání dále znesnadňuje ČNB. Od srpna letošního roku si budete smět podat žádost na státní půjčku na bydlení lidem do 36 let. Jaká bude maximální výše státního úvěru při stavbě či koupi domu a bytu? Jaká bude sazba u těchto půjček? A kolik peněz na to vláda uvolní?

V minulosti jste měli možnost získat státní půjčku v maximální hodnotě 600 tisíc korun s maximální dobou splatnosti 15 let, což je na financování bydlení žalostně nízká částka a mladí lidé by ji museli doplňovat spotřebitelskými úvěry. Častěji proto lidé volili hypotéky, ale maximální výše státní půjčky se od srpna zvýší na 2 miliony korun a na to již mladí lidé uslyší víc.

Ušetří státní úvěr na bydlení vašemu spořícímu prasátku život?

Státní úvěr na bydlení

Zdroj: Shutterstock

Kdo bude mít nárok na státní půjčku?

Z nového Programu pro mladé může čerpat více lidí, než tomu bylo v minulosti. Nově budou mít narok i registrovaní partneři a další skupiny:

  • mladí lidé do 36 let, kteří trvale pečují o dítě mladší 6 let,
  • bezdětní novomanželé do 36 let,
  • lidé v registrovaném partnerství do 36 let,
  • samoživitel/ka pečující o dítě mladší 6 let.

Podmínku věku (pod 36 let) musí splňovat alespoň jeden z žadatelů o státní půjčku na bydlení.

Úrok u státního úvěru bude nízký

Úroková sazba se stanovuje na základě základní referenční sazby EU pro Českou republiku vztahující se ke dni uzavření smlouvy, nejméně však ve výši 1 %. Základní referenční sazba EU pro ČR se v současné době pohybuje na úrovni 1,12 %. Navíc správa a vedení úvěru je rovněž bez poplatků a také mimořádné splátky či předčasné splacení úvěru bude bez poplatků.

Další výhodou je, že při narození či osvojení dítěte dostanete dotaci 30 tisíc Kč (týká se pouze úvěru na pořízení obydlí). Další výhody a podmínky pro poskytnutí úvěru najdete na stránkách Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB).

Na co všechno si můžete půjčit od státu?

Čerpat peníze od státu formou úvěru na bydlení můžete na:

  • výstavbu novostavby rodinného domu, jehož podlahová plocha nepřesáhne 140 m²,
  • koupi bytu, jehož podlahová plocha nepřesáhne 75 m²,
  • koupi rodinného domu, jehož podlahová plocha nepřesáhne 140 m²,
  • modernizaci obydlí.

Maximálně si můžete půjčit 2 miliony

Výše úvěru záleží na tom, co si budete chtít z těchto peněz pořídit:

  1. Na modernizaci obydlí si můžete půjčit od státu od 30 000 do 300 000 Kč.
  2. Na výstavbu či koupi rodinného domu sí můžete půjčit až 2 000 000 Kč, ovšem tato částka musí být maximálně 80 % ze skutečných nákladů na výstavbu nebo z ceny nemovitosti.
  3. Na koupi bytu dostanete nejvýše 1 200 000 Kč, nejvýše však 80 % sjednané ceny.

Ručit se bude různými způsoby, například formou ručitele nebo třeba nemovitostí.

Doba splatnosti u státních půjček: až 20 let

Doba splatnosti je stanovena u modernizace na 10 let, u koupě nebo stavby až 20 let. Ve výjimečných případech (musíte je samozřejmě doložit), například při závažné nemoci, je doba splácení prodloužena na 12 let u modernizace, respektive na 25 let u koupě či stavby obydlí. 

Kdy bude půjčka dostupná, vyplatí se čekat?

Ano, vyplatí, Žádosti budou přijímány již od 15. srpna 2018 a přijímat je bude Státní fond rozvoje bydlení. Fond nabízí i další možnosti čerpání půjček, tak je neváhejte využít.


Čtěte také:

Na hypotečním trhu se rozhořívá souboj o tržní podíly

Kdy ceny nemovitostí klesnou? 

Jak na nebankovní půjčku? Pozor na skryté poplatky!


Kolik to bude stát stát?

Financování státních půjček na bydlení bude stejné jako doposud, peníze se budou čerpat ze Státního fondu rozvoje bydlení, který rovněž bude zpracovávat žádosti a to v pořadí, ve kterém budou doručeny.

V letošním roce se ze Státního fondu rozvoje bydlení vyčlenilo 650 milionů korun a do dalších let se počítá s půjčkami, jejichž celková hodnota bude přibližně miliarda ročně.  „Ale máme rezervy v jiných programech, takže bychom sem uměli peníze přesunout. Program navíc není časově omezen, takže některé žádosti mohou být převedeny do následujícího roku. Obecně, když není zájem o nějaký program, tak změníme podmínky nebo ho nahradíme jiným. Ale myslím, že zájem o půjčky na bydlení mladým by mohl být dlouhodobý," uvedla bývalá ministryně práce a sociálních věcí v demisi Klára Dostálová (za ANO). Nyní je tento resort po odstoupení ministra Krčála (za ČSSD) pod patronátem ČSSD a novou ministryní byla zvolena Jana Maláčová 

Je výhodnější než hypotéka?

To záleží na více faktorech, ale nejspíše se na tak nízké úrokové sazby u komerčních hypoték nedostanete. Bohužel u státní půjčky jste limitováni 2 miliony, kdyžto u hypotéky nikoliv. Státní půjčku můžete kombinovat s hypotékou. Bohužel za ni hypotéku nelze uhradit. Vypadá to tak, že stát se snaží vyvážit omezení ČNB, které značně komplikuje uzavírání hypoték.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 17 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY