Chcete změnit práci? Právě teď si můžete hodně polepšit

12.09.2018 | , Finance.cz
DANĚ


Uvažujete o tom, že odejdete ze zaměstnání, ale bojíte se, že si pohoršíte? Nemějte strach. Doba nahrává zaměstnancům, nikoliv zaměstnavatelům. Co firmy nabízejí, aby nalákaly nové pracovní síly?

Nízké finanční ohodnocení, stereotyp, nezajímavá práce nebo nulový kariérní postup – to jsou nejčastější důvody, proč Češi mění zaměstnání. Přesto stále patří k věrným zaměstnancům. Podle tiskové zprávy personální agentury Advantage Consulting totiž mění práci v průměru jednou za 5 let. Jen u mladších zaměstnanců někdy bývá obvyklé odejít i po několika měsících.

Nízká míra nezaměstnanosti a vysoká poptávka

„V roce 2015, kdy začala klesat míra nezaměstnanosti, se začal výrazně měnit pracovní trh. V oblasti náboru nových zaměstnanců byl pak zásadní rok 2016. Doba, kdy uchazeči přistoupili na nižší plat nebo neplacené přesčasy, skončila, naopak si podmínky začali diktovat a začal opravdový boj o zaměstnance. Ten v podstatě neustále trvá, zejména u specializovaných pozic se firmy předhánějí v tom, na co nové zaměstnance nalákají. A situace nebude lepší, protože opravdových specialistů je a bude na trhu práce nedostatek,“ řekla Olga Hyklová, majitelka a výkonná ředitelka personální agentury Advantage Consulting.

Čím dál více Čechů tak mění zaměstnavatele a personalisté odhadují, že se situace jen tak nezmění. Plno lidem už nedělá problém v případě nespokojenosti odejít „za lepším“. Nejčastěji tak činí po Novém roce anebo na začátku září.

Odchod ze zaměstnání – kde hledat práci 2018, 2019

Zdroj: Shutterstock

Motivace zaměstnanců ve firmě

Řada firem se v dnešní době snaží zaměstnance nové i ty stávající motivovat nejrůznějšími způsoby. Jedním z nich je pak bezesporu osobní rozvoj.

„Je třeba, aby firmy neustále investovaly do rozvoje zaměstnanců, plánování jejich kariérního růstu či vzdělávání. Zejména mladí lidé nemají problém odejít jinam, pokud mají pocit, že je jejich práce nikam neposouvá. Důležitý pro ně je kariérní postup a pestrá náplň práce. Například pro uchazeče v oblasti informačních technologií není při výběru nové práce rozhodující výše platu nebo benefity, ale unikátnost projektu, na kterém budou pracovat,“ upozornila Olga Hyklová.

Jaké zaměstnanecké benefity jsou nabízeny?

Stravenky by měly být samozřejmostí, ani firemní telefon nebo notebook už údajně nikoho neláká. Alespoň tak si to myslí většina Čechů. V některých případech dokonce k běžným pracovním benefitům patří 13. a 14. plat. Stále častěji se můžeme u inzerátů setkat s pružnou pracovní dobou. Velice žádaný je i částečný anebo úplný home office. Čím dál více je také v nabídkách možnost sick days. Najít ale můžeme i takové zájemce o povolání, kteří nepohrdnou ani relaxačními zónami, sportovním vyžitím na pracovišti anebo možností pestrého občerstvení.

Zajímavé firemní benefity mají zaměstnanci např. společnosti Provident. Jsou jimi možnost využívat kolárnu, bezplatnou linku pomoci anebo mít 3 dny otcovské dovolené nad rámec zákona. Vodafone zase pro změnu coby benefit dorovnává mzdy. Pracovníci si mohou po uplynutí mateřské dovolené vzít zkrácený úvazek (30 hodin týdně) a firma rozdíl finančně vyrovná. Při návratu do práce ihned po skončení pobírání peněžité pomoci v mateřství vám navíc společnost Vodafone dorovná mzdu za 16 týdnů strávených na mateřské dovolené. V pojišťovně Direct zase testují neomezenou dovolenou a jako zaměstnanecký benefit se zatím docela osvědčila. Neomezené volno si můžou zaměstnanci vybrat po spotřebování řádné dovolené, pokud nemají v práci žádné resty a toto jejich volno neohrozí fungování pracovního týmu.

Kdy máte nárok na 13. plat?

Ne vždy je zaměstnanec v právu, pokud se dožaduje nároku na 13. nebo i 14. platu. Pokud je ve vašem případě pouze zaměstnaneckým benefitem, je na dobré vůli zaměstnavatele, zdali vám jej poskytne nebo ne. Nárokovat si jej můžete v podstatě jedině tehdy, pokud je součástí pracovní anebo kolektivní smlouvy.

Zdroj: TZ Advantage Consulting


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ