Kdy se v ČR zakáží zvířata v cirkusech?

30.06.2020 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Je cirkus byznys s týranými zvířaty, nebo národní poklad? Ve kterých zemích je již vystupování zvířat zakázáno? A jak souvisí cirkus, zookoutek a potence asijských mužů?

Cirkusy mají v Česku dlouhou tradici a televizní pořady jako Cirkus Humberto či Šest medvědů s Cibulkou ukazují, jak si zvířata "užívají" svá vystupování. Cirkusy dokázaly přečkat (i velice úspěšně) všechny režimy, které na našem území působily v minulém století. V dnešní době většina studií jasně prokázala, že drezúra a časté cestování mají na psychiku zvířat špatný vliv a od vystupování zvířat v cirkusech se upouští v mnoha zemích.

Slon indický v jeho "přirozeném" prostředí...

Slon v cirkuse

Zdroj: Shutterstock

Ve kterých zemích je zákaz vystupování zvířat v cirkusech?

V České republice platí zákaz vystupování zvířat v cirkusech pro několik vybraných druhů a skupin živočichů (kytovců, ploutvonožců, nosorožců, hrochů, žiraf a několika dalších druhů). Podobně jsou na tom i další země (Dánsko, Belgie, Finsko a další).

V řadě zemí Evropy i světa je úplný zákaz vystupování zvířat v cirkusech. V některých zemích platí zákaz vystupování všech zvířat (Kypr, Řecko, Malta), v jiných jen divoce žijících (Rakousko, Chorvatsko a další).

Seznam zemí, kde je zákaz vystupování (alespoň divokých) zvířat v cirkusech

Název země Forma zákazu vystupování zvířat v cirkusech
Belgie Zákaz vystupování divokých zvířat
Bolívie Zákaz vystupování všech zvířat
Bosna a Hercegovina Zákaz vystupování divokých zvířat
Estonsko Zákaz vystupování divokých zvířat
Chorvatsko Zákaz vystupování divokých zvířat
Irsko Zákaz vystupování divokých zvířat
Itálie Zákaz vystupování všech zvířat
Izrael Zákaz vystupování divokých zvířat
Kolumbie Zákaz vystupování divokých zvířat
Kostarika Zákaz vystupování divokých zvířat
Kypr Zákaz vystupování všech zvířat
Lucembursko Zákaz vystupování divokých zvířat
Makedonie Zákaz vystupování divokých zvířat
Malta Zákaz vystupování všech zvířat
Mexiko Zákaz vystupování divokých zvířat
Nizozemsko Zákaz vystupování všech zvířat
Norsko Zákaz vystupování divokých zvířat
Panama Zákaz vystupování divokých zvířat
Paraguay Zákaz vystupování divokých zvířat
Peru Zákaz vystupování divokých zvířat
Portugalsko Zákaz vystupování divokých zvířat
Rakousko Zákaz vystupování divokých zvířat
Rumunsko Zákaz vystupování divokých zvířat
Řecko Zákaz vystupování všech zvířat
Salvador Zákaz vystupování divokých zvířat
Singapur Zákaz vystupování divokých zvířat
Slovensko Zákaz vystupování divokých zvířat
Slovinsko Zákaz vystupování divokých zvířat
Srbsko Zákaz vystupování divokých zvířat
Velká Británie Zákaz vystupování divokých zvířat

Zdroj: Stop circus suffering

V Polsku i Německu se rovněž vedou debaty o zákazu vystupování zvířat v cirkusech. Ve Francii, Irsku, Španělsku a Německu mají zákaz vystupování zvířat v cirkusech pouze některá města. Podobně jsou na tom v USA či Kanadě.

Co na drezúru říká věda?

Většina biologů a vědců zabývajících se chováním zvířat (etologů) se shodují, že drezúra, vystupování, stísněné podmínky a cestování mají na zvířata neblahý vliv. Navíc jsou cvičeny často šelmy (lvi, tygři, medvědi) a sloni, tedy zvířata, která jsou velice inteligentní a i v dobře vybavených zoologických zahradách podléhají stresu. Existují ovšem i studie, které tvrdí, že lehký trénink zvířatům prospívá po psychické stránce. Ovšem tento trénink musí být veden formou hry a měl by navozovat reálné situace z přírody, což například medvědí jízda na fichtlu není.

Nejznámější český etolog a dlouholetý ředitel pražské zoo Zdeněk Veselovský popisoval sloní výchovu indickými mahuty jako velmi tvrdou a uvedl, že sloní charakter se musí zlomit, aby byli sloni ovladatelní. Navíc v rámci sloní říje (musthu) je vystupování se slony nevhodné a sloní samci bývají agresivní. Ze zahraničí (z čínských a amerických cirkusů) existují videa, kdy právě sloní samci nadupaní testosteronem ničí vše, co jim přijde pod chobot. Na záběrech je patrno, že jsou právě v musthu (jsou patrny výměšky žláz v okolí spánků), a drezúra, procházky po městech, natož vystupování v šapitó jsou nevhodné.

Jak se pozná zvíře ve stresu?

Jedním ze znaků stresu u zvířat je již samotné držení těla a neklidné pohyby (často vidět v cirkusových manéžích, lvi švihající nervózně ocasy s výrazem hrozby či strachu ve tváři). Laik si nejčastěji všimne tzv. stereotypního chování, jedná se o neustálé opakování zažitých pohybů (například kymácení ze strany na stranu u slonů a medvědů či běhání na malém úseku u kočkovitých a psovitých šelem), které je možno vidět i v některých zoologických zahradách.

Zde je vidět stereotypní chování (náznak kymácení) přímo na "atrakci" a následný pád nebohého zvířete.

Zdroj: youtube.com

Aféry z České republiky způsobené zvířaty z cirkusů

Zvířata v cirkusech již mnohokrát napadla lidi z veřejnosti i personál. Navíc se v ČR objevují stopy, že někteří lidé od cirkusu byli zapojeni do organizovaného zločinu s těly chráněných živočichů. Konkrétně se jedná o muže z proslulého cirkusového rodu Berousků, který je obviněn z chovu a zabíjení tygrů a obchodování s jejich těly, které putují na asijský trh skrze organizované společnosti vietnamské komunity.

V Česku dokonce myli slona v myčce pro auta s použitím saponátů na auto, které jsou pro citlivou sloní pokožku naprosto nevhodné.

Koloběh tygřího života?

Ihned po narození jsou tygří koťata odebrána matce, následně se učí pít z flašky a zvykají si na lidský kontakt. Dále slouží jako chodící reklama a mazliví plyšáci pro veřejnost (často zpeněženo) v některém ze zookoutků, manéží atd. Pokud se hodí pro drezůru, tak je cvičen (dle videí ze zahraničí velmi nevybíravě) a putuje v malé kleci ze štaci na štaci. Jestliže není vhodný na výcvik, tak je držen v zookoutku nebo umře na srdeční, jaterní či jiné selhání (často provázeno střelou přes oko do mozku, aby se neponičila kůže). Kůže se velmi výhodně prodá jako podložka, drápy se prodávají na asijském trhu jako afrodiziakum, lék na rakovinu a další chmury (podobně i kosti) a z masa se vyváří masox, který je velmi oblíben v asijské kuchyni. Produkty z jednoho tygra na černém trhu mohou vynést desítky milionů korun. 

Bohužel pro tento koloběh neexistují ucelené důkazy, ale pouze střípky. Vše je zatím ve fázi vyšetřování.


Čtěte také:

Cirkus bez medvěda na motorce

Návštěvnost a příjmy zoologických zahrad


Pro zákaz zvířat v cirkusech většina společnosti?

Velká část české společnosti si myslí, že zvířata do cirkusu nepatří a že se jedná o týrání zvířat. K tomu přispívá i často pochybné chování drezérů, kteří v rámci propagace cirkusu při "parádě" vodí slony po rozpáleném městském asfaltu, což pro slony není žádný med, jelikož mají velmi citlivá chodidla. Političtí představitelé v Česku zatím tuto otázku nechávají u ledu, ale tlak veřejnosti (i návštěvnost cirkusů) roste a v nejbližších letech budou vedeny debaty o zákazu zvířat v cirkusech. Přesto se zákazem zvířat v českých cirkusech nejspíš nemůžeme v dohledné době počítat. Nicméně několik posledních kauz ukázalo, že české společnosti není osud cirkusových zvířat lhostejný.

 

Jestliže nesouhlasíte s vystupováním zvířat v cirkusech, tak máte možnost podepsat petici.

Politický cirkus

Jelikož naši političtí zástupci mají prakticky nulovou snahu řešit zvířata v cirkusech a práva zvířat jsou mezi ministry prakticky tabu (jak by ne, když premiér "vlastní" největší klecové chovy v ČR). Někdy se i sami drezéři vydávají do politických vod a jejich cílem je to, aby cirkusy nemusely tolik platit za pronájem prostor a reklamu po městech. Navíc jejich reklama je mnohdy nelegální (často desky kolem sloupů veřejného osvětlení).

Budoucnost patří Novému cirkusu?

Cirkus se zvířaty patří v dnešní době mezi velký byznys, ve kterém se točí velké peníze. Navíc jsou k cirkusům připojeny i "hladící" zookoutky a existuje podezření z nelegálního obchodu s částmi usmrcených chráněných živočichů. V dnešní civilizované společnosti by vystoupení s vystresovanými zvířaty neměla mít místo a měla by zůstat součástí beletrie, kdy kočovné cirkusy s medvědy, slony a tygry putovaly napříč Evropou.

Cirkus by měl zůstat místem, kde se divák podivuje nad mrštností akrobatů, usmívá nad vystoupením klaunů (v moderní terminologii označován jako "Nový cirkus"). Stejně jako z cirkusů v minulosti vymizeli lidé postižení či s tělesnými anomáliemi, tak by měla být z cirkusu vyřazena zvířata, protože se jedná o zábavu (před)minulého století.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 36 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU