ČNB zvýšila základní sazby. Budou reagovat i banky a hypotéky?

01.10.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Bankovní rada ČNB na svém zasedání v minulém týdnu podle všech předpokladů zvýšila dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 25 bazických bodů na 1,50 %. Současně rozhodla o zvýšení lombardní sazby na 2,50 % a diskontní sazby na 0,50 %.

Ać přenastavování úrokových sazeb ČNB ovlivňuje hypoteční sazby nepřímo, pro hypotéky to není dobrá zpráva. Zvyšování sazeb zpravidla předznamenává navyšování cen zdrojů, kterými se banky financují a to se dříve nebo později promítne zdražením úvěrů poskytovaných občanům a firmám. A tedy i hypoték.

Jak hypotéky reagují na změnu sazeb ČNB?

Souvislost mezi vývojem sazeb ČNB a sazbou hypoték velice dobře dokumentuje následující graf. Jak je z grafu patrné, zvýšení sazeb ČNB se do sazeb hypoték promítá výrazně rychleji, než když je tomu opačně a ČNB sazby sníží.

Jak hypotéky reagují na sazby ČNB
 

Aktuální situace na trhu hypoték je taková, že řada bank se zdražováním hypoték vyčkávala. V říjnu začínají platit nová pravidla pro posuzování příjmů žadatelů, což generovalo zvýšenou poptávku o úvěrech, což přimělo některé banky se zdražováním vyčkat a pokusit se získat nové klienty a navýšit svůj tržní podíl. Toto období je však u konce a do toho přichází zvýšení úrokových sazeb ČNB. Co to udělá s cenami hypoték?

Vzhledem k tomu, že trh zvýšení sazeb ČNB očekával, domníváme se, že banky, které sazby zvyšovaly v posledních cca 2 týdnech tuto změnu sazeb ČNB již ve svých nových cenách do jisté míry zohlednily, takže tlak na růst cen by nemusel být tak silný. Na druhou stranu je na trhu několik bank, které ceny hypoték několik měsíců držely dole nebo sazby dokonce snižovaly, a zvýšení sazeb ČNB pro ně může být dobrým argumentem pro zvýšení sazeb.

Kdy se zdraží hypotéky
 

Průměrná nabídková sazba hypoték do 80 % LTV byla v srpnu 2,6 % (měřeno indexem GOFI 80). V září očekáváme nárůst indexu ke 2,7 % a na konci roku v našem modelu počítáme s průměrnou nabídkovou sazbou okolo 2,9 %.

Tip: Aktuální přehled nabídkových sazeb naleznete v našem online srovnávači.


Zdroj: GOLEM FINANCE, patria.cz, cnb.cz

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ