Jak na přechod z penzijního připojištění na doplňkové penzijní spoření

05.12.2018 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Máte uzavřené penzijní připojištění, ale rádi byste si začali spořit na důchod v doplňkovém penzijním spoření? Oba produkty mít nemůžete. Přechod z jednoho na druhý ale už možný je. Jakým způsobem?

Uzavřít smlouvu o penzijním připojištění šlo pouze do konce roku 2012. Na základě penzijní reformy jej 1. 1. 2013 nahradilo doplňkové penzijní spoření. A i když si v rámci penzijního připojištění spoří stále mnoho lidí, je dobré se alespoň zamyslet nad tím, zdali by doplňkové penzijní spoření nebylo výhodnější.

Převod z penzijního připojištění na doplňkové penzijní spoření

Zdroj: Shutterstock

Proč je výhodné doplňkové penzijní spoření?

Předdůchod

Z doplňkového penzijního spoření lze na rozdíl od penzijního připojištění čerpat tzv. předdůchod. Ten spočívá v tom, že ještě předtím, než získáte nárok na řádný starobní důchod, můžete odejít do penze, která vám bude hrazena z vámi naspořených finančních prostředků u penzijní společnosti.

Do předdůchodu lze odejít nejdříve 5 let předtím, než dosáhnete důchodového věku. Další podmínkou je, že od uzavření smlouvy uběhlo alespoň 60 měsíců a že částka, která vám bude každý měsíc vyplácena, činí alespoň 30 % z aktuální průměrné mzdy. Velkou výhodou je zde pak také to, že u předdůchodu nedochází ke krácení důchodu starobního za předčasnost.

Úroky na spoření

Peníze uložené na spoření se úročí na základě toho, jaký typ fondu jste si zvolili (konzervativní, vyváženy, dynamický apod.). Neúročí se pak pouze vámi naspořené prostředky, ale i případné příspěvky zaměstnavatele a samozřejmě i státní podpora.

Státní podpora

Každý, kdo si tímto způsobem pravidelně spoří na důchod, má nárok na státní podporu. To ale pouze za předpokladu, že výše vašich měsíčních příspěvků činí minimálně 300 Kč. V takovém případě od ministerstva obdržíte nejnižší možnou státní podporu, která bude činit 90 Kč. Nejvyšší státní podporu čili 230 Kč získáte, pokud budete spořit alespoň 1000 Kč měsíčně.

Příspěvky zaměstnavatele

Mnoho firem v rámci zaměstnaneckých benefitů nabízí možnost příspěvků nejen na životní pojištění a penzijní připojištění, ale i na doplňkové penzijní spoření. Zaměstnavatel vám pak může na penzi přispívat až 50 000 Kč ročně společně se součtem příspěvků na životní pojištění. Důležité je zmínit, že tento firemní benefit nepodléhá odvodům na sociální a zdravotní pojištění.

Daňový odpočet

Pokud máte uzavřené doplňkové penzijní spoření anebo třeba i penzijní připojištění, lze si příspěvky odečíst od základu daně, jestliže přesáhly částku 12 000 Kč. Maximálně si pak můžete odečíst 24 000 Kč. Maximálního daňového odpočtu tak dosáhnete při ukládání 36 000 ročně, neboli 3 000 za měsíc.

 

Převod penzijního připojištění na doplňkové penzijní spoření

Pokud chcete převést své naspořené finance z penzijního připojištění do vámi vybraného doplňkového penzijního spoření, musíte o tomto úmyslu informovat penzijní společnost. Následně bude třeba podat výpověď smlouvy o penzijním připojištění. To však můžete udělat pouze za předpokladu, že jste si na připojištění přispívali aspoň 60 měsíců. Jestliže jste tuto podmínky splnili, nic vám ve výpovědi nebrání. Následně po ní lze zažádat o převedení naspořených prostředků na nové penzijko.

Zde je ale třeba brát do úvahy i výpovědní lhůtu. Ta bude v rámci zrušení smlouvy trvat 2 měsíce. Na převod peněz do nového penzijního fondu má pak společnost ještě další měsíc. Dobrou zprávou je, že délka spoření na připojištění vám nepropadne. Je automaticky započítávána do doby nutné k čerpání předdůchodu.

Lze jít na spoření do mínusu?

U penzijního připojištění to možné není. To je na jednu stránku jeho velká výhoda, na tu druhou pak ale samozřejmě nesmíte čekat žádné velké výnosy. Doplňkové penzijní spoření je výnosnější, ale za to zde stále není garantováno, že nenastane situace, kdy se dostanete do mínusu.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 31 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ