Znovu na pracáku? Kdy nedostanete podporu?

14.01.2019 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Může se stát, že na úřad práce se dostanete opakovaně. Kdy vám již nebude vyplacena podpora v nezaměstnanosti? A jak si přivydělávat na podpoře?

Stýskalo se vám po úřadě práce nebo to se šéfem bylo k nevydržení a znovu jste na "pracáku"? Jak to bude s další podporou v nezaměstnanosti?

Máte plno pohovorů či plno "výhovorek"?

Nezaměstnanost a pohovor

Zdroj: Shutterstock

Pokud se ucházíte o zaměstnání, tak musíte splnit podmínku 12 měsíců odvedeného důchodového pojištění během posledních 24 měsíců.

Tip: Jaké podmínky musíte splnit, abyste měl nárok na podporu v nezaměstnání?

Co dělat, když jste znovu na podpoře?

Hlavními faktory pro to, jestli budete mít znovu nárok na podporu v nezaměstnanosti bude to, jak dlouho jste předtím byli "na podpoře" a jak dlouho jste pracovali od vašeho posledního pobírání podpory v nezaměstnanosti. Jinými slovy tedy:

  • Výška vyčerpané podpůrčí doby
  • Doba odpracovaná od posledního pobírání podpory v nezaměstnanosti

Co je podpůrčí doba v nezaměstnanosti?

Podpůrčí doba je období, po které se vám bude vyplácet podpora v nezaměstnanosti. Podpůrčí doba je závislá na vašem věku a má tyto doby trvání:

  • 5 měsíců podpůrčí doby pro žadatele do 50 let věku,
  • 8 měsíců podpůrčí doby pro žadatele od 50 do 55 let věku,
  • 11 měsíců podpůrčí doby pro žadatele od 55 let věku.

Podpůrčí doba byla zcela vyčerpána

Nevyčerpali jste celou podpůrčí dobu při podpoře v nezaměstnání během posledních dvou let? Tedy 5, 8 či 11 měsíců?

Tak máme pro vás dobrou zprávu. Stačí, abyste v rámci zaměstnání či jiné výdělečné činnosti odvedli důchodové pojištění alespoň za 3 měsíce a budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti znovu v plném rozsahu (tedy znovu 5, 8, či 11 měsíců podpůrčí doby).

Jestliže jste nepracovali, nepodnikali či neměli jinou výdělečnou činnosti a neodvedli jste důchodové pojištění za 3 měsíce, tak budete mít nárok pouze na "vybrání" nevyčerpané části podpůrčí doby. Samozřejmě musíte splnit i další podmínky pro nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Příklad 1

Paní Eva má 56 let byla v lednu propuštěna po půl roce v zaměstnání. Před půl rokem byla na podpoře v nezaměstnanosti celkem 2 měsíce. Paní Eva splňuje všechny podmínky pro získání podpory v nezaměstnání. Na jakou podpůrčí dobu bude mít nárok?

Paní Eva bude mít nárok na 11 měsíců podpůrčí doby, protože pracovala déle než 3 měsíce a v této době se jí odvádělo důchodové pojištění.

Příklad 2

Pan Vašek má 58 let a byl v lednu propuštěn po 1 měsíci v zaměstnání. Před měsícem byl na podpoře v nezaměstnanosti celkem 8 měsíců. Všechny podmínky pro získání podpory v nezaměstnání pan Vašek splňuje. Na jakou podpůrčí dobu bude mít pan Vašek nárok?

Pan Vašek bude mít nárok na 3 měsíce podpůrčí doby (z celkových 11 měsíců), protože pracoval pouhý jeden měsíc od posledního pobírání podpory v nezaměstnanosti.

Příklad 3

Pan Šlágr má 58 let a před půl rokem byl 4 měsíce na podpoře v nezaměstnání. Následně půl roku pracoval u firmy Bílá orchidej. Nyní mu byl poměr ukončen kvůli porušení povinností zvlášť hrubým způsobem. Na jakou podpůrčí dobu bude mít pan Šlágr nárok?

Pan Šlágr nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti, protože jeho poslední zaměstnání bylo ukončeno na základě porušení povinností zvlášť hrubým způsobem.

Tip: Jak zažádat o podporu v nezaměstnanosti?

Podpůrčí doba byla částečně vyčerpána

Jestliže jste vyčerpali celou podpůrčí dobu (5, 8 či 11 měsíců), tak nárok na podporu v nezaměstnanosti budete mít až po té, co si budete platit důchodové pojištění po dobu minimálně 6 měsíců, tedy budete zaměstnání, či budete vykonávat jinou výdělečnou činnost.

Po uplynutí těchto 6 měsíců budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti (v případě splnění dalších podmínek) v plném rozsahu ve vaší věkové kategorii. Samozřejmě při splnění dalších podmínek pro nárok na podporu v nezaměstnání.

Tip: Kalkulačka podpory v nezaměstnanosti


Čtěte také:

Jaká je nezaměstnanost vysokoškoláků?


 

Kolik a jak si přivydělávat na pracáku?

evidenci úřadu práce nemusíte sedět s rukama v klíně a čekat na nabídky, ale můžete si v rámci nekolidujícího zaměstnání přivydělat. Nekolidující zaměstnání je zaměstnání či dohoda o provedení činnosti (skrze dohodu o provedení práce již není možno vykonávat nekolidující zaměstnání), kde váš příjem nepřesáhne polovinu aktuální minimální mzdy (pro rok 2019 tedy 6 675 Kč) a nesmíte pobírat podporu v nezaměstnanosti.

Jestliže nemáte vyčerpanou podpůrčí dobu a vykonáváte nekolidující zaměstnání, tak se výplata podpory pozastaví.

Doba odpracovaná v nekolidujícím zaměstnání se vám bohužel nezapočítává do doby nutné pro vznik nároku na podporu v nezaměstnanosti.

Pobyt na úřadu práce ve většině vyvolává stres, ale nemusíte se přehnaně bát, protože v dnešní době je nedostatek pracovníků a rekordní počet volných pracovních pozic, navíc některým skupinám vzrostla podpora v nezaměstnanosti, tak se dá období bez zaměstnání celkem dobře překlenout.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 15 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY