Jak funguje Účtenkovka? Vše o pravidlech a výhrách

02.02.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Účtenkovka je hra, která vznikla v roce 2017, aby podpořila elektronickou evidenci tržeb a přispěla k řádnému výběru daní. Podmínky hry jsou jednoduché. Stačí si po nákupu ponechat účtenku a pomocí aplikace ji zaregistrovat. Ze zaregistrovaných účtenek se jednou měsíčně losuje přes dvacet tisíc výherců.

Více než dvacet tisíc výher slibuje Účtenkovka, která vznikla jako součást ETT proto, aby podpořila evidenci tržeb a výběr daní. Ministerstvo financí si od hry slibuje pravidelné vystavování účtenek. Právě ty jsou totiž hlavním nástrojem hry.

A jak Účtenkovka funguje? K tomu, abyste si zahráli, stačí zajít na nákup a ponechat si účtenku. Tu následně zaregistrujete do systému, z kterého se v polovině měsíce vylosuje přes 20 tisíc výherců.

Pravidla Účtenkovky

Pravidla hry jsou jednoduchá. Pokud jste starší 18 let, stačí, abyste se zaregistrovali do mobilní aplikace Účtenkovka či její webové verze. V systému pak můžete sledovat všechny své zaregistrované účtenky. Pomocí účtu také zjistíte, jestli jsou výherní či nikoli. Nezapomeňte do systému zadat číslo svého bankovního účtu, aby vám na něj v případě výhry mohla být zaslána odměna.

Registrace účtenky

Aby mohla být účtenka zařazena do losování, musí být řádně zaregistrovaná opsáním FIK a BKP kódů. Učinit tak můžete buď jednorázově pomocí e-mailu nebo zřízením hráčského účtu. K registraci lze využít také mobilní aplikaci. Kód z účtenky můžete opsat ručně nebo jej nahrát pomocí QR kódu.

Počet účtenek, které můžete registrovat, je neomezený. Každá účtenka ale může být zaregistrována jen jednou, nemusíte ji tedy fyzicky uchovávat s obavou, že by ji do hry zaregistroval někdo další. Ale také pozor: z jednoho obchodu můžete zaregistrovat jen jednu účtenku denně.

Ne všechny účtenky lze do hry registrovat. Musejí totiž splňovat určitá kritéria, musí tedy obsahovat kódy FIK a BKP, které se nacházejí v její spodní částí. Dále nesmí chybět datum a čas, ve kterém byla vystavena, celková částka tržby a informace o režimu, v jakém byla platba provedena.

Jak se hraje účtenkovka

(zdroj: oficiální stránka Účtenkovky)

 

Slosování

Slosování, které probíhá pomocí generátoru náhodných čísel, se uskutečňuje vždy 15. den v měsíci a je do něj zařazen jen ten, kdo se do soutěže registroval nejpozději 12. den v měsíci. Aby mohly být ceny výherci předány, musí si také nejpozději do 30 dní od oznámení výhry založit hráčský účet.

Každý měsíc se hraje o více než 20 tisíc peněžitých výher v rozmezí od sta korun do jednoho milionu korun. Součástí nabídky je také osobní automobil, jehož značka se po určité době mění. V prosinci a listopadu to byl Citroën C3 Aircross, předtím Ford EcoSport nebo Ford Focus Kombi.

Statistiky

Podle informací Ministerstva financí hrálo Účtenkovku od jejího spuštění v průměru 400 tisíc hráčů měsíčně, nejvíce pak lidé ve věku 30 až 50 let. Nejméně hra oslovila osoby starší 70 let. Losovalo se vždy zhruba ze 14 milionů účtenek. Podle statistik zájem o hru však dlouhodobě klesá. V listopadu 2017, ji hrálo rekordních 477 952 lidí, přesně o rok později bylo hráčů asi o 25 tisíc méně.


Štítky:

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 77 krát

Články ze sekce: Spotřebitel