Kvíz: otestujte si, jaké jsou vaše šance na získání hypotéky

18.03.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Chcete si letos zkusit zažádat o hypotéku na vlastní dům nebo byt? Zkuste si náš kvíz, díky kterému alespoň orientačně zjistíte, jaké jsou vaše šance na získání nejžádanějšího úvěru na bydlení.

Hypotéky v loňském i předloňském roce výrazně zpřísnily. Mohou za to nová pravidla od České národní banky, která mají ostatním bankám sloužit jako doporučení. Faktem ale je, že je všechny bankovní společnosti musí dodržovat. S těmito pravidly pak navíc začala stoupat i úroková sazba. Ta ale naštěstí aktuálně sklouzla lehce pod 3 %.

Jak zažádat o hypotéku?

Při rozhodování je vhodné využít srovnávače hypoték. Jedině tak se můžete dopátrat k nejvýhodnější nabídce. Vyberte banku, navštivte nejbližší pobočku a zkuste pracovníka požádat o předběžné posouzení vašeho příjmu a alespoň o orientační kalkulaci hypotéky. Pokud bude výsledek příznivý, o úvěr si můžete zažádat. Pracovník banky vám poradí, jaké dokumenty bude třeba doložit k žádosti. Jsou jimi:

  • doklady totožnosti osoby nebo osob, které žádají o úvěr,
  • doklady o výši příjmu všech žádajících osob – mzdové listy, výplatní pásky, potvrzení příjmu od zaměstnavatele, daňové přiznání apod,
  • doklady o výdajích – smlouvy o úvěrech, které splácíte, nebo o leasingu,
  • kupní smlouvu anebo smlouvu o budoucí kupní smlouvě,
  • výpis z katastru nemovitostí,
  • ocenění nemovitosti.

Jak dosáhnu na hypotéku 2019 - kalkulačka, kvíz

Zdroj: Shutterstock

Podmínky pro získání hypotéky?

  • Maximální výše hypotéky, kterou vám banka poskytne, činí 90 % pořizovací ceny.
  • Celková výše úvěru nesmí přesáhnout 9 čistých ročních příjmů domácnosti anebo žadatele.
  • Měsíční splátka nesmí být vyšší než 45 % měsíčního čistého příjmu domácnosti anebo žadatele. Nejde jen o splátku hypotéky, ale i o její součet s ostatními úvěry, které splácíte.

To znamená, že musíte mít našetřeno aspoň 10 % ze zástavní hodnoty nemovitosti, ideálně však mnohem více. Na 90% hypotéku dosáhne opravdu málokdo a nabízí ji jen některé banky. Finanční prostředky můžete mít z vlastních zdrojů anebo část, která vám zbývá k doplacení nemovitosti, uhradit např. úvěrem ze stavebního spoření.

Musí také mít dostatečné měsíční příjmy, abyste hypotéku zvládli bezpečně splácet. Lepší podmínky pro získání hypotéky také budete mít, když nebudete splácet žádný další úvěr (spotřebitelský, leasing nebo kreditku). Vhodné je také nevlastnit žádnou kreditní kartu, protože ta se automaticky započítává jako úvěr, i když ji momentálně nesplácíte.

Dále navíc musíte mít ještě finance na uhrazení rezervačního poplatku prodávajícímu. Jeho převzetí musí být podloženo písemnou rezervační smlouvou, díky které vám nemovitost podrží. Poslední peněžní položkou jsou 4 % na uhrazení daně z nabytí nemovitosti po koupi.


Kdy dosáhnete na hypotéku?

Faktorem, který bude banky kromě LTV, DSTI a DTI zajímat, je i vaše bonita. Právě té se budou převážně týkat otázky v našem kvízu. Zde tedy nepůjde ani tak o chyby, jako o co možná největší předpoklady k úspěchu.

Jste v produktivním věku?

Nezapomeňte, že výsledek kvízu je pouze orientační. Banka posuzuje každého klienta individuálně.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ