Poplatek za vklad do katastru nemovitostí se zdraží od 1. ledna o 100 %

29.10.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Od Nového roku si pravděpodobně za vklad do katastru nemovitosti připlatíte, tak neváhejte se změnami údajů v katastru. Jak vysoký bude poplatek? A proč se zvyšuje?

Od roku 2020 si dle nynějšího vládního návrhu, který prošel Senátem, za vklad do katastru nemovitostí připlatíte dvojnásobně než doposud.

Nestaví tato vláda ještě vyšší byrokratickou zeď mezi občany?

Stavba a katastr nemovitostí

Zdroj: Shutterstock

O kolik se poplatek za vklad do katastru nemovitostí zvýší?

Poplatek za vklad do katastru nemovitosti se zvýší na 2 000 Kč.

Vláda s tímto zvýšením počítá v návrhu ministerstva financí, který počítá i s růstem spotřební daně. Tento návrh již byl předán do Poslanecké sněmovny a jeho schválení je plánováno v dohledné době.

Růst tohoto poplatku byl přiřazen k návrhu až dodatečně, čímž se ministerstvo nejspíše chtělo vyhnout připomínkovému řízení i hodnocení dopadů tohoto kroku.

Tip: Kdy potřebujete návrh vkladu do katastru nemovitostí?

Kolik stojí vklad do katastru nemovitostí nyní?

Nyní za vklad do katastru nemovitostí zaplatíte 1 000 Kč. Tato výše poplatku platí od roku 2012, kdy byla výše poplatku zvednuta z 500 Kč na 1 000 Kč.

Proč se zvyšuje poplatek za vklad do katastru nemovitostí?

Důvodů pro růst poplatku za vklad do katastru nemovitostí je více, což vláda komentuje v důvodové zprávě takto:

"V případě správních poplatků za přijetí návrhu na zahájení řízení o povolení vkladu do katastru nemovitostí došlo jak k nemalému nárůstu inflace od jejich posledního zvyšování před více než sedmi lety, tak k navýšení nákladů spojených s řízením o vkladu, a to mj. v souvislosti s rekodifikací soukromého práva, která nabyla účinnosti 1. ledna 2014."

Podívejme se na to, jestli je opravdu tak razantní zvýšení potřebné.

Inflace

Ano, inflace (růst cenové hladiny) může být důvodem ke zvýšení poplatku. Ovšem inflace od roku 2012 (tedy posledního zvýšení) nebyla nijak závratná (nejvíce 3,3 % v roce 2012, nejméně 0,3 % v roce 2015) a k vyrovnání inflace by stačilo navýšení poplatku o 150 až 200 Kč.

Vyšší administrativní náklady

S novým občanským zákoníkem, jenž platí od roku 2014, se rozesílá upozornění všem dotčeným osobám ke každému návrhu k provedení změn v zápisu do katastru před jeho vlastním provedením, což chrání majitele nemovitostí před podvodnými převody, které se v minulosti stávaly.

Cena za doporučený dopis (včetně obálky) se pohybuje kolem 70 Kč a opravdu zvyšuje poplatky na vklad do katastru do nemovitostí, což při větším počtu dotčených osob může znamenat poměrně razantní zvýšení nákladů.

Jsme nejlevnější v Evropě?

„V současnosti jsou v ČR prakticky nejnižší poplatky za vklad do katastru v celé Evropě, touto změnou se situace srovná například se Slovenskem, kde je prakticky totožná právní úprava jako v ČR,“ uvedl předseda Český úřad zeměměřický a katastrální (ČÚZK) Karel Večeře.

Na Slovensku činí výše poplatku za vklad do katastru nemovitostí 66 EUR (cca 1 690 Kč), při zrychleném zápisu do 2 týdnů pak dokonce 266 EUR (cca 6 800 Kč). Paušální poplatek se platí rovněž Nizozemsko, kde je poplatek 150 EUR (cca 3 850 Kč). V Rakousku je to 60 EUR, tedy přibližně 1540 Kč, a k tomu 1,1 % z ceny nemovitosti. V Německu je poplatek dle hodnoty nemovitosti, v případě rodinného domu obvykle 400 EUR, přibližně tedy 10 250 Kč.

To, že jsme nejlevnější v některém poplatku napříč Evropou by měl být důvod k chlubení a ne k dohánění dražších států, protože poplatky za služby státu by měly striktně pokrývat náklady na tuto službu a ne lepit státní rozpočet.

Digitalizace by měla zlevňovat služby státu, ale...

Digitalizace státní správy byla před volbami jedno z velkých témat a zeštíhlování, zefektivnění státní správy a její větší uživatelskou přívětivost měly v programu prakticky všechny strany, proto je udivující, že poplatek za vklad do katastru nemovitosti naroste o 100 %, přičemž pokrytí nákladů administrativní činnosti a inflace by mělo být maximálně poloviční.

Kolik si státní kasa vydělá na poplatcích za vklady do katastru nemovitostí?

Na poplatcích za vklady do katastru nemovitostí si státní aparát přijde ročně na cca 740 milionů korun. Na příští rok se počítá s tím, že výběr poroste o 695 milionů korun. Z toho půl miliardy by měl získat ČÚZK a zhruba 175 až 195 milionů Všeobecná pokladní správa.

Vypadá to tak, že zvyšování rodičovského příspěvku a důchodů, spojené se slabším růstem české ekonomiky se musí projevit jinde - růstem poplatků ve státní správě. Což je na jednu stranu pochopitelné kvůli inflace, ale na druhou stranu by stát měl své služby zpřístupňovat lidem. Občané by si například mohli sami snadno zvolit, jakou formou byl chtěli dostávat některé méně závažné listiny (jestli elektronicky či poštou).

Česko zaostává v komunikaci i mezi samotnými úřady, například vyřídit si elektronicky žádost o rodičovský příspěvek je časově i nervově poměrně náročné.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 19 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ