Jak si můžou důchodci v Česku zvýšit příjmy

31.07.2019 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Řada seniorů si v důchodu snaží přivydělat, aby si udržela svůj životní standart i v penzi. Jaké však mají na trhu práce možnosti? A co nejčastěji k přivýdělku využívají?

Podle České správy sociálního zabezpečení žije v současnosti v České republice přibližně 2,8 milionu důchodců a nějaký druh penze pobírá téměř 2,4 milionu lidí. Český statistický úřad evidoval v říjnu roku 2016 126 000 aktivně pracujících seniorů nad 65 let.

Kolik je průměrný starobní důchod v ČR?

Průměrný starobní důchod se pohybuje okolo částky 12 000 korun. Tato částka dle odborníků většině seniorů nepokrývá skutečné měsíční výdaje na život. Proto důchodci aktivně hledají pracovní příležitosti, aby si mohli svůj životní standard udržet i ve stáří. Jako ideální výši důchodu si dle některých průzkumů představují částku mezi 14 a 18 tisíci korunami.

Jaké jsou výhody zaměstnávání starobních důchodců

Zaměstnavatelé vnímají starší lidi jako velkou pracovní příležitost, protože na jedné pozici vydrží i několik let.

Většina seniorů nemá žádné časové omezení kvůli malým dětem a nemá zároveň tendenci postupovat výše v kariérním žebříčku. Navíc řada z nich vnímá práci jako svůj koníček, kam rádi chodí, kde rádi tráví svůj čas, a tím se socializují. Bonusem je pro ně také finanční ohodnocení, protože si k důchodu přilepší,” vysvětluje motivaci lidí v důchodovém věku k práci Karel Schwarz z Evropské sítě proti chudobě a sociálnímu vyloučení ČR.

Přivýdělek pro seniory a osoby ve starobním důchodu

Zdroj: Shutterstock

Jak si mohou senioři v ČR přivydělat?

1. Podnikání seniorů v důchodu

Kromě klasických pracovních smluv anebo i přivýdělků v důchodu v podobě DPČ anebo DPP čeští důchodci volí čím dál častěji formu podnikání nebo živnosti. Současné analýzy Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (ASMP) dokládají, že seniorských podnikatelů ve věku nad 61 let je v naší společnosti něco okolo 48 tisíc.

Největší motivací jsou samozřejmě peníze. Menší procento pak podniká kvůli tomu, aby se společensky realizovalo. Na posledním místě je pocit nezávislosti. K uskutečnění podnikatelských záměrů a s komplikovanou byrokracií může poradit právě Asociace malých a středních podniků a živnostníků, která podporuje a motivuje seniory k ekonomické aktivitě.

2. Výdělek pro seniory v poskytování ubytování Airbnb

Čeští senioři využívají stále více službu Airbnb, která zprostředkovává krátkodobé ubytování pro cestovatele. Za poslední tři roky se počet seniorů, nabízejících tuto službu, více než ztrojnásobil. V současné době představuje 6 % ze všech aktivních hostitelů. Své byty pronajímá přes Airbnb v ČR celkem 675 seniorů, zatímco v roce 2015 jich bylo pouze 180. Senioři – hostitelé tak získávají důležitý zdroj vedlejších příjmů ke svému důchodu.

V roce 2017 získali čeští senioři prostřednictvím Airbnb služeb více než dva miliony euro a ubytovali více než 25.000 hostů. V roce 2018 se čtyři pětiny z nich těšili nejvyššímu možnému hodnocení (5 hvězd).

 

3. Důchodci a hlídání dětí a domácích mazlíčků

Dalším tipem, jak si senioři můžou přivydělat, je hlídání domácích mazlíčků, nejčastěji psů a koček, které je už teď velice oblíbené. Na trhu existuje hned několik společností, které jsou otevřeny ke spolupráci se seniory. Senioři-hlídači se věnují hlídaným domácím mazlíčkům buď individuálně v době, kdy nejsou majitelé doma nebo musejí odjet na víkend pryč, a nebo mohou domácí mazlíčky ubytovat u sebe doma a starat se o ně i v době svátků, prázdnin apod. Navíc roste i zájem o hlídání papoušků, hlodavců, králíčků nebo plazů.

Dále je také čím dál vyšší poptávka po tzv. hlídacích babičkách, a to zejména ve větších městech u rodin, které nemají starší příbuzné, kteří by mohli děti pohlídat. Hlídání dětí je poměrně žádané a navíc i dobře placené. Senioři si tak mohou měsíčně zvýšit svůj finanční rozpočet až o 10 000 korun.

Zájmu seniorů neunikne ani neziskový sektor. V České republice je rozšířený a poskytuje pomoc např. rodinám s dětmi, zdravotně postiženým, starým lidem, invalidům, nemocným dětem, obětem násilí či lidem bez domova. V roce 2017 bylo v České republice registrováno 129 061 neziskových institucí, což poskytuje seniorům slušnou základnu pro pracovní příležitost.

Zdroj: EAPN

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 86 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY