Zaplatili jste si školení nebo kvalifikační kurz? Nezapomeňte si to odečíst z daní

12.08.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Pakliže jste během roku absolvovali nějaký kvalifikační kurz, jehož smyslem bylo rozšíření znalostí potřebných k výkonu vaší práce, vzniká vám za určitých okolností nárok na daňovou úlevu. Můžete jej totiž zahrnout mezi takzvané nezdanitelné položky, a o to méně peněz posléze odevzdat státu formou daní. Jak postupovat a jaká konkrétní kritéria musíte splňovat, se dozvíte na následujících řádcích.

Často slyšíme manažery, potažmo majitele podniku povídat o tom, jak nejcennějším aktivem jejich firmy jsou zaměstnanci. Na tomto laciném klišé lze bezpochyby najít spoustu pravdy, ačkoliv to v některých případech tak vůbec nemusí vypadat.

Působí-li navíc taková společnost v technologicky náročném a rychle se měnícím prostředí, musí do svých pracovníků, respektive do obohacování jejich znalostí, investovat v podstatě neustále. Pokud tak nečiní, přestanou tito lidé po nějaké době v tom lepším případě takříkajíc být v obraze. V tom horším z firmy nadobro odejdou.

Že vám taková situace něco připomíná? Také si musíte, abyste své práci lépe rozuměli, hradit nejrůznější kvalifikační kurzy a školení sami? Pak jste si jistě dobře vědomi toho, že taková situace je dlouhodobě zřejmě neudržitelná.


Co si lze ještě odečíst z daní?


Jak si odečíst z daní kvalifikační kurz: odečitatelné položky

Zdroj: Shutterstock

Jak optimalizovat svoji daňovou povinnost?

Chcete-li jakožto fyzická osoba své peněžence odlehčit, máte zpravidla dvě možnosti. Buďto si můžete vzít k srdci vše, co bylo uvedeno v předcházejícím odstavci, nebo tyto dodatečné výdaje uvést do svého daňového přiznání, respektive ročního zúčtování daně. Ušetříte tak na penězích, které byste ve formě daní jinak odvedli státu. Má to však svá pravidla.

Podle § 34 zákona o daních z příjmů mezi takzvané nezdanitelné položky lze zařadit veškeré zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání, a to až do částky 10 tisíc korun ročně. Jste-li osobou se zdravotním postižením, hranice se navyšuje o tři tisíce, řadíte-li se mezi poplatníky s těžším zdravotním pojištěním, pak dokonce o celých pět. Co všechno lze ale za takové zkoušky vlastně považovat?

Není kurz jako kurz

V první řadě je potřeba zdůraznit, že sem rozhodně nespadá dodatečné absolvování střední, vyšší nebo rovnou vysoké školy. Stejně tak nelze uplatnit ani žádné jazykové či rekvalifikační kurzy. Podle zákona se musí jednat výhradně o zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání, které bezprostředně spadají do oborů zveřejněných v rámci Národní soustavy kvalifikací.

Tato soustava představuje jakýsi výčet, respektive seznam všech profesních specializací, které jsou aktuálně schválené a uplatnitelné na tuzemském trhu práce. Pakliže kurz, jenž jste navštěvovali, toto kritérium splňuje, určitě nezapomeňte na konci zdaňovacího období podat daňové přiznání, respektive nechat si udělat roční zúčtování daně. Budete mít sice o jednu administrativní starost víc, ve výsledku by se vám to ovšem rozhodně mělo vyplatit.

 

Co dále spadá mezi nezdanitelné části základu daně?

Stejně byste měli postupovat i v případě, že jste během roku někomu poskytli bezúplatné plnění, jinými slovy - že jste někomu něco darovali, platili jste úroky z hypotečního nebo podobného úvěru, hradili jste si pojistné v rámci penzijního připojištění nebo soukromého životního pojištění, případně jste odvedli členské příspěvky konkrétní odborové organizaci.

Všechny výše uvedené položky totiž spadají mezi nezdanitelné části základu daně a za jistých okolností vám podobně jako příspěvek na úhradu dalšího vzdělávání pomohou ušetřit nemalé peníze, které by jinak připadly státu.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 6 krát