7 otázek na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí a daňových odpočtů úroků z hypotéky

16.04.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Na úterní tiskové konferenci po jednání vlády ministryně financí Alena Schillerová uvedla, že usiluje o zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Osoby, které však o koupi nemovitosti uvažují, by neměly předčasně jásat. Společně s tím chce také zrušit další, finančně výhodnou daňovou záležitost.

Původně se jednalo o daň z převodu nemovitosti, kterou platil prodávající. Následně však bylo toto břemeno při nákupu nemovitosti přehozeno na kupujícího. Sazba však zůstala stejná a doposud činí 4 % z kupní ceny nemovitosti. Přesnou výši daně z nabytí nemovitých věcí si můžete vypočítat na naší kalkulačce.

Mnozí politici, ale i odborníci v oblasti vlastního bydlení považovali tuto daň z nesmyslnou. Mezi nejčastějšími argumenty proti ní bylo, že se daní už jednou zdaněné peníze anebo že zatěžuje mladé páry a rodiny, kteří touží po vlastním bydlení. Přesto návrh budí rozpaky. Co byste o zrušení daně z nabytí nemovitosti rozhodně měli vědět?

  1. Koho se bude zrušení daně z nabytí nemovitých věcí týkat?
  2. Co dělat, když už jsem daň zaplatil?
  3. Zruší se v oblasti daní a vlastního bydlení ještě něco?
  4. Co pro mě znamená zrušení daňových odpočtů?
  5. Pro koho bude platit zrušení daňových odpočtů?
  6. Jak je to s odpočty, když jsem byl od daně z nabytí osvobozen?
  7. Kdy se bude projednávat zrušení daně z nabytí nemovitých věcí?

1. Koho se bude zrušení daně z nabytí nemovitých věcí týkat?

Daň z nabytí nemovitých věcí by se měla týkat nově uzavřených smluv. Z důvodu aktuální pandemie nejdříve došlo k odkladu platby této daně. Na úterní tiskové konferenci po jednání vlády se však ministryně financí nechala slyšet, že daň by nemusely platit ani ty osoby, které měli daň odloženou, resp. u kterých došlo ke vkladu vlastnického práva na katastr v prosinci 2019 a později. Zrušení by tedy platilo pro všechny, jejichž daň by byla splatná od 31. března 2020.

Daň z nabytí nemovitých věcí však ani dnes neplatí všichni. Za určitých podmínek od ní můžete být při nákupu nemovitosti osvobozeni.

2. Co dělat, když už jsem daň zaplatil?

To, že se platba daně z nabytí nemovitých věcí odložila, ještě neznamená, že ji někteří noví vlastníci nemovitostí již neuhradili. Osoby, které si daň však mohli odložit, ale neučinili tak, si ji podle ministryně Schillerové budou moci nárokovat zpět, jestliže se její zrušení schválí.

Daň z nabytí nemovitosti: odpočty, zrušení, platnost, změna

Zdroj: Shutterstock

3. Zruší se v oblasti daní a vlastního bydlení ještě něco?

Ano, zruší se možnost jednoho typu daňových odpočtů. Osoby mající hypotéku anebo úvěr ze stavebního spoření si mohly za splnění určitých podmínek odečíst zaplacené úroky od základu daně. I tato daňová úleva se však má rušit, pokud dojde ke schválení.

Logicky si pak nemohli a stále ještě nemohou v uplatnit zaplacené úroky v daních ti, kteří si nevzali úvěr na bydlení, ale půjčili jim rodiče, popř. si celou sumu našetřili sami apod.

4. Co pro mě znamená zrušení daňových odpočtů?

Zaplacené úroky se odečítají od daňového základu. Z daňového základu se pak vypočítává daň. Tu lze samozřejmě ještě snížit daňovými slevami.

Celkem si můžete od základu daně s úvěrem na bydlení odečíst až 300 000 Kč, což dělá daňovou úsporu ve výši 45 000 Kč. Odpočty úroků z hypotéky lze uplatňovat jednou ročně, a to v ročním zúčtování daně anebo v daňovém přiznání. Osoby, které podávají daňové přiznání, kvůli zrušení odpočtů úroků nebudou mít tak velkou daňovou úsporu. Zaměstnanci při ročním zúčtování nemusí obdržet přeplatek na dani.

5. Pro koho bude platit zrušení daňových odpočtů?

Zrušení daňových odpočtů hypotéky se bude také týkat nově uzavřených smluv. Osoby, které daň z nabytí nemovitosti zaplatili již v předchozích letech, si budou moci odpočty i nadále uplatňovat.

6. Jak je to s odpočty, když jsem byl od daně z nabytí osvobozen?

Osoby, které si dříve pořídily nemovitost, která byla od daně z nabytí osvobozena (např. novostavba), si úroky z hypotéky také mohly uplatňovat. Pokud dojde ke zrušení daně, v tématice odpočtů se pro ně nic nemění a daňový základ si tímto způsobem budou moci snižovat i nadále.

7. Kdy se bude projednávat zrušení daně z nabytí nemovitých věcí?

Návrh se bude projednávat 17. dubna, čili v pátek, a to zástupci koaliční rady vlády a Národní ekonomické rady vlády.

Pro nejaktuálnější informace sledujte naše stránky na Facebooku.
 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 24 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ