Mladí Češi si na dovolenou nepůjčují – raději počkají, až mají našetřeno

04.08.2020 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Půjčují si mladí Češi na dovolenou? Přečtěte si výsledky průzkumu, který v tiskové zprávě uvádí společnost KRUK.

Téměř 94 % mladých Čechů ve věku 18 až 30 let odmítá, že by uvažovali o půjčce za účelem dovolené, pokud by na ni neměli našetřeno dostatek peněz. Průzkum, který pro společnost KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků, vypracovala agentura STEM/MARK. Dále bylo zjištěno, že v případě zhoršení finanční situace jejich domácnosti omezí mladí Češi jako první právě výdaje na dovolenou či výlety.

K omezení výdajů na dovolenou by v případě finančních problémů přistoupilo 72 % mladých lidí a pořízení dovolené za rozumný důvod k půjčce považuje jen necelé procento mladých Čechů. Pouze jedno procento z dotazovaných lidí si také již v minulosti na dovolenou nějaké peníze půjčilo.

„Odmítání dovolených na dluh a omezení výdajů na cestování a výlety v případě nedostatku úspor svědčí o zodpovědnosti mladých lidí při řízení vlastních financí. Když už si mladí půjčují, jde v naprosté většině o hypotéky a úvěry spojené s vlastním bydlením,“ říká Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti KRUK.

Pokud už mladí Češi o půjčce na dovolenou uvažují, než aby si na ni našetřili, jedná se zpravidla o muže ve věku 18–22 let, se základním vzděláním, žijící v městech do 20 000 obyvatel. Nejvíce jsou dovoleným na úvěr nakloněni podnikatelé, osoby samostatně výdělečně činné a studenti.

„Když se mladí lidé dostanou do finančních potíží, omezí jako první výdaje na dovolenou a cestování, poté náklady na kulturu a zábavu, oblečení a zboží dlouhodobé spotřeby. Až jako poslední omezují mladí Češi výdaje na vzdělání a zájmové aktivity dětí,“ dodává Jaroslava Palendalová.

Podle průzkumu agentury Nielsen Admosphere utratily české domácnosti v loňském roce za letní dovolenou v průměru 23 000 Kč.

Letošní dovolené a výdaje na ně budou zásadně ovlivněny koronavirovou pandemií.
 

O společnosti KRUK

Společnost KRUK Česká a Slovenská republika s.r.o. (KRUK) je členem skupiny KRUK – mezinárodní společnosti, založené v roce 1998 a působící v České republice, Polsku, Rumunsku, Německu, Itálii, Španělsku a na Slovensku. Společnost KRUK se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. Spravuje pohledávky bank, pojišťoven, telefonních operátorů i poskytovatelů energií a dalších služeb. Motto společnosti „Pomáháme splácet dluhy“ je výsledkem inovační politiky orientované na smírná řešení. Partnerský, osobní přístup k zadluženým osobám či firmám a pochopení jejich situace jsou hlavní přednosti, kterými se KRUK vyznačuje. Cílem tohoto přístupu je motivovat zadlužené osoby k zahájení jednání o splacení dluhů ve formě splátek, které si mohou dle své aktuální finanční situace dovolit. Více informací o společnosti KRUK je k dispozici na webu www.cz.kruk.eu.

Štítky:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY