Rodičovský příspěvek se bude moci dočerpat, i když si pořídíte další dítě. Nebude to ale platit pro všechny

19.05.2021 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Aktuálně se v legislativním procesu nachází zákon, který pojednává o tom, že by rodičovský příspěvek bylo možné dočerpat v celé výši i při narození dalšího dítěte. Jaké by to však mělo podmínky a od kdy by to bylo možné?

Je to už nějakou dobu, co Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o státní sociální podpoře, která upravuje podmínky u některých dávek. Novela pojednává např. o zvýšení přídavků na děti a rozšíření okruhu rodin, které by na ně díky vyšší hranici příjmů mohly mít nárok, a dále také řeší možnost dočerpání celé částky rodičovského příspěvku i za předpokladu, že byste jej jinak nestihli vyčerpat kvůli narození dalšího dítěte.

Rodičovský příspěvek lze totiž čerpat pouze na jedno dítě (vyjma narození dvou a více dítě současně) a zároveň na nejmladší dítě v rodině.

Dočerpání rodičovského příspěvku a narození dalšího dítěte

Zdroj: Shutterstock

 

Co musíte vědět o rodičovském příspěvku?

Co to je: Rodičovský příspěvek je dávka dle zákona o státní sociální podpoře č. 117/1995 Sb. pro jednoho z rodičů, který po celý kalendářní měsíc celodenně pečuje o dítě do 4 let věku. Lze jej pobírat pouze na jedno dítě, resp. nejmladší narozené dítě v rodině, případně na dvojčata, trojčata nebo vícerčata za předpokladu, že tyto děti jsou nejmladší narozené v rodině.

  • Jak je vysoký: Výše rodičovského příspěvku činí 300 000 Kč na jedno dítě. Pokud by se vám narodilo dvě a více dětí, výše celkové částky, kterou lze vyčerpat, se mění na 450 000 Kč.
  • Jaké podmínky splnit pro nárok: Podmínkou je v podstatě jen to, že pečujete o nejmladší dítě v rodině. Pro nárok není nutné splňovat žádný příjem. Není potřebné splňovat ani žádnou dobu účasti na nemocenském pojištění, jak je to např. u peněžité pomoci v mateřství.
  • Jak dlouho jej lze pobírat: Dávku lze měsíčně čerpat do doby, než dítě, o které pečujete, dosáhne 4 let.
  • Kdo jej vyplácí: Rodičovský příspěvek stejně jako ostatní dávky státní sociální podpory vyplácí úřad práce. Žádost je tedy nutné podat na příslušné krajské pobočce. Zažádat o něj lze až tři měsíce po ukončení mateřské dovolené. Logicky si jej však rodiče vyřizují tak, aby na ni navazoval. Jak zažádat o rodičovský příspěvek?
  • Lze při pobírání dávky pracovat: Ano, pracovat při rodičovské dovolené anebo při pobírání rodičovského příspěvku lze, pokud bude zajištěna péče o dítě. Má to však své podmínky.
  • Kolik budete měsíčně pobírat: Výši vašeho rodičovského příspěvku si můžete vypočítat na naší kalkulačce.

Rodičovský příspěvek a narození dalšího dítěte dnes

Pokud se vám během pobírání rodičovského příspěvku narodilo druhé dítě, praxe vypadala a stále vypadá tak, že částka, kterou jste nestihli dočerpat na první dítě, automaticky propadá. Tento problém se pak týkal především příjemců, kteří si nemohli nebo nestihli nastavit vyšší měsíční částku k dočerpání. Pokud novela zákona projde, tato skutečnost by se tak měla změnit.

Rodičovský příspěvek bude možné dočerpat

Novela zákona by ráda zajistila, aby rodiče, kteří si plánovaně i neplánovaně pořídili další dítě, o zbytek nevyčerpaných peněz z 300 000 Kč (nebo 450 000 Kč) nepřišli. Zbývající částka by jim mohla být doplacena jednorázově při narození dalšího dítěte. Tato změna by však měla mít své podmínky.

Čtěte také: Jak je to s nemocenskými dávky při rodičovském příspěvku

Podmínky nárok na doplacení rodičovského příspěvku

Příspěvek nebude doplácen všem. Dočerpání částky při narození dalšího dítěte bude spíš motivační. Nárok na něj totiž podle nové zákonné úpravy bude mít ta rodina, kde půjde alespoň jednomu z rodičů stanovit k narození dalšího dítěte 70 % třicetinásobku denního vyměřovacího základu v částce, která bude převyšovat 7 600 Kč. Dočerpat dávku tedy nebude možné u osob, kde ani jeden z rodičů nevydělává a nemá ani nárok na PPM.

Od kdy bude možné rodičovský příspěvek začít doplácet?

Pokud novela projde celým legislativním procesem, měla by vstoupit v platnost již 1. července 2021. Změna by měla platit i pro rodiny, které již RP čerpají a během jehož čerpání se jim narodí další dítě po 1. července 2021. Rodinám, které příspěvek na první dítě čerpaly, ale před 1. červencem 2021 se jim narodilo další dítě, se však již zbytek rodičovského příspěvku, o který přišly, doplácet nebude.

Čtěte také: Kdo nemá nárok na mateřskou?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 24 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY