Appka čTečka umožní hospodským, kadeřnicím i jiným ověřit platnost COVID pasů. Jak ji získat?

18.06.2021 | , Finance.cz
Spotřebitel


Aplikace čTečka už je oficiálně ke stažení. Aplikace vám umožní ověřit platnost digitálního COVID certifikátu EU (COVID pasu) jednoduše skrz telefon. Jak aplikace funguje? Stáhněte si ji pomocí našich stránek.

Hospodští, kadeřnice i pořadatelé kulturních akcí si již mohou ověřovat bezinfekčnost svých zákazníků a klientů na koronavirus dle jejich COVID pasů. Stačí jim k tomu aplikace čTečka v chytrém telefonu. Jak funguje a jak probíhá ověřování bezinfekčnosti?

Pomůže drobným živnostníkům aplikace čTečka při boji s pandemii koronaviru?

čTečka aplikace na verifikaci COVID pasu

Zdroj: Depositphotos

Aplikace čTečka - co to je a kde ji stáhnout?

Aplikace čTečka slouží ke čtení digitálních COVID certifikátů EU (neboli COVID pasů). Ty mají podobu QR kódu, jenž si může stáhnout občan, který je naočkovaný, prodělal koronavirus (v posledním půl roku) či mu v posledních 2 či 3 dnech vyšel negativní test na koronavirus. QR kódy mohou být v mobilu, tabletu, počítači či vytisknuté na papíře, později je půjde číst i z aplikace Tečka, která bude k dispozici nejspíše do konce června.

Digitální COVID certifikát EU (COVID pas) získáte na Očkovacím portálu občana, kde si poměrně snadno stáhnete QR kód.

Jak aplikace čTečka funguje?

Po nainstalování aplikace čTečka do svého chytrého telefonu si může kdokoliv ověřit platnost digitálních COVID certifikátů EU, aplikace se pravidelně, přibližně jednou za den, aktualizuje (validační pravidla a podpisové certifikáty států EU).

Používání aplikace je snadné a intuitivní, pomocí fotoaparátu chytrého telefonu naskenujete digitální COVID certifikát EU, který má podobu QR kódu. Tím ověříte elektronický podpis a platnost certifikátu jeho držitele.

Následně vám aplikace zčervená či zezelená. Podle toho zdali je certifikát platný (zelená barva) či již pozbyl účinnosti (červená barva). Dále se vám ukáží detaily majitele certifikátu (informace o provedeném testu na COVID, typ vakcíny atp.).

 

čTečka

Zdroj: NAKIT

Aplikace je v češtině a v angličtině.

K používání aplikace čTečka není nutné připojení k internetu. Nicméně je nutné ji přibližně 1x za den aktualizovat.

Čtecí aplikace data o zkontrolovaných certifikátech ani žádná jiná data neukládá. 

Jak získat COVID pas - tedy digitální COVID certifikát EU?

Získání COVID pasu neboli digitálního COVID certifikátu EU je poměrně jednoduché, získáte je na Očkovacím portálu občana.

Pro získání certifikátu musíte mít prodělané onemocnění (do 180 dnů od prodělání), negativní výsledek antigenního či PCR testu nebo musíte být naočkováni či rozočkování.

Na Očkovací portál občana se přihlásíte pomocí NIA (eObčanka, bankovní identita, MojeID, mobilní klíč eGovernmentu či čipové karta Starcos), dále pomocí jednorázového kódu přes rodné číslo, čísla občanského průkazu a SMS, jestliže jste při očkování uvedl mobilní telefon.

Digitální COVID certifikát EU bude rovněž dostupný v aplikaci Tečka.

Podrobný návod najdete v našem článku "Jak získat digitální COVID certifikát EU?"

Aplikace čTečka není Tečka?

Jak již bylo zmíněno, tak se připravuje aplikace Tečka. Ta je určena pro držitele certifikátu o provedeném očkování, negativních výsledků antigenního či PCR testu či k prokázání prodělání nemoci covid-19 v posledních 180 dnech.

Do Tečky si budete moci nahrát více certifikátu, například pro celou rodinu. Aplikace Tečka má být zabezpečena pin kódem, otiskem prstu, či face ID.

Stejně jako čTečka bude i aplikace Tečka fungovat i bez připojení k internetu, bude se muset ovšem aktualizovat.

Aplikace Tečka má být spuštěna do 30. června 2021.

 
Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 32 krát

Články ze sekce: Spotřebitel