Se psem autem: Na zadní sedačce, v kufru, ale vždy bezpečně

13.08.2021 | , Finance.cz
Spotřebitel


Pro Čechy jsou jejich psi často členy rodiny, a tak není divu, že své páníčky doprovázejí na nejrůznější výlety a dovolené. A to nejen pěšky, ale samozřejmě i autem. Ve vozidle ovšem musí být čtyřnohý parťák dostatečně zajištěn, jinak mu hrozí vážná zranění nebo i smrt. Byť se hlavní sezóna dovolených chýlí ke konci, stále ještě můžete mít nějaký výlet před sebou. Anebo si minimálně udělat sebereflexi, zda jste letos dělali vše správně a kde se případně bude dát příště něco vylepšit. Víte tedy, jak správně psa převážet a jak ho vůbec na cestování autem navyknout?

Pro přepravu zvířat v osobních autech platí pravidla, která se rozhodně vyplatí dodržovat. Pes je členem vaší rodiny a má právo na bezpečnou jízdu. Nesprávným převozem ohrožujete jeho zdraví i život a totéž platí i pro zbytek posádky vozu. Pokud se pes může po autě pohybovat na volno, může se kdykoliv připlést řidiči do řízení nebo ho jen rozptýlit a neštěstí je tu. Pejska navíc ohrožuje i třeba jen obyčejné prudké zabrzdění. Za nedostatečně zabezpečeného čtyřnohého spolujezdce rovněž hrozí i pokuta až 2 500 korun.

Jak psa správně převážet?

Psa v autě správně převážejte vždy buď na zadní sedačce, nebo zavazadlovém prostoru. Malá plemena je lepší na zadní sedačce zabezpečit v cestovní přepravce, kterou zajistíte popruhem do spínače pásu. Pro větší pejsky je při převozu na zadním sedadle určen speciální postroj opět upevňovaný do spínače pásu.

„Běžný postroj, který se používá na každodenní procházky, není pro toto vhodný, jelikož má daleko tenčí řemínky. Postroj pro psy používaný do auta má silné, široké a polstrované řemeny, aby psa co nejlépe zabezpečil. V interiéru je možné použít i speciální cestovní sedačku na zadní sedadla, která se pevně upoutá bezpečnostním pásem, a pes je poté připoután k ní,“ říká Jan Moravec, spoluzakladatel společnosti PetExpert, která specializuje na pojištění domácích mazlíčků.

Při převážení psa na zadní sedačce je také vhodné pořídit si ochranný potah, který interiér vozu ochrání před zabahněnými packami, chlupy či jiným znečištěním. Velká plemena poté většina majitelů převáží v kufru auta. Pro psa je to pohodlnější a rozhodně bezpečnější. Nejlepším a nejbezpečnějším způsobem převozu velkého psa v kufru je umístění psa do speciální přepravky nebo klece. Tu je potřeba v kufru auta zafixovat, aby nedocházelo k jejímu pohybu a pes se cítil bezpečně.

Čtěte také: Máte doma zvíře? Víte, kolik stojí jeho léčba a vylomeniny?

Jak přepravovat psa v autě při cestě na dovolenou

Zdroj: Pixabay

 

Čím je nezabezpečený pes ohrožen?

Jaká zranění vlastně nezajištěným psům v autě hrozí? Lehčí poranění a pohmožděniny jim může způsobit i jen prudší zabrzdění či ostřejší zatočení.

V případě čelního nárazu bývá nezajištěný pes nezřídka vymrštěn ven přes přední sklo, takže dochází k řezným zraněním a dalším poraněním v důsledku pádu, typicky zlomeninám. Pokud je pes převážen na volno v zavazadlovém prostoru, mohou jej poranit předměty, které v kufru máte. Nepřipoutaný pes, byť třeba nezraněný, navíc může v případě dopravní nehody utéci z auta a ztratit se, jelikož bude v takové situaci určitě silně rozrušen,“ říká veterinární lékař Michal Dašek z pražské kliniky Fénix.

Ohrožen však může být i zabezpečený pes, a to v případě, že je připoután špatně. Nikdy by například neměl být jištěn tak, že mu jakýkoliv bezpečnostní popruh provlečete obojkem. V takovém případě riskujete, že si při nárazu nebo prudkém zabrzdění zlomí vaz,“ varuje Michal Dašek.

Čtěte také: Cesta se psem do zahraničí? Není to tak snadné, jak si myslíte

Jízdu v autě trénujte

Pokud se svým mazlíčkem cestovat teprve začínáte, neměli byste jeho přípravu na cestu podcenit. Psí cestovatele začátečníky nejprve seznamte s novým prostředím, tedy autem. Otevřete vůz, nezapínejte motor a nechte pejska, aby si vše uvnitř očichal. Můžete mu přímo v autě dát oblíbený pamlsek, aby si jej spojil s příjemnými pocity. Natrénujte si nástup do auta i vystupování.

Toto se hodí několikrát zopakovat a poté můžete zkusit nechat psa nastoupit, zavřít dveře a zapnout motor. Až pes pobyt v autě i s běžícím motorem zvládne, zabezpečte jej a vezměte na krátkou vyjížďku. Můžete mu s sebou přibalit oblíbenou hračku či deku. První výlety je také vhodné směřovat na místa, kde se psovi může líbit – na louku, do parku, kam se chodíte venčit, k vodě, kde se může vykoupat a tak dále. Pejsek si tak z celé „akce“ odnese pozitivní pocity a bude se na další jízdu těšit.

Čtěte také: Ztratil se vám pes? Nezoufejte, většinou se sám vrátí

Máte v plánu dovolenou, ale pes cestování nezvládá? Psí hotely pomohou

Plánovali jste si společnou dovolenou se svým psím parťákem, ale cestování mu vůbec nedělá dobře? Nedá se nic dělat, nenuťte ho. Odjeďte na dovolenou sami a pejskovi zařiďte hlídání, samozřejmě ideálně někým, koho zná.

Další alternativou je pak jeho ubytování v psím hotelu, kterých je všude po Česku spousta. I zde ale platí, že by pes na takový pobyt měl být předem připraven. „Pejsek by měl být socializovaný, zvyklý na cizí psy i lidi. Také musí zvládnout odloučení od svého páníčka, aby se u něj neobjevila separační úzkost. V čím mladším věku začne pejsek psí hotely nebo školky navštěvovat, tím lépe pobyt zvládá. Zároveň je to pro něj jeden ze způsobů socializace,“ popisuje Soňa Mizeráková, spolumajitelka psího hotelu a školky Pětka, s tím, že pro starší psíky zvyklé na ostatní psy jen přes plot je aklimatizace složitější, delší a někdy se nepodaří vůbec. Zároveň ale záleží i na celkové povaze psa. Zvědavý a přátelský pes zvládne pobyt určitě snáze než pejsek bojácný.

Čtěte také: Jak je to s povinným čipováním psů a chovem více fen v roce 2021?

Před první delším pobytem v psím hotelu by se pes s daným prostředím měl nejprve seznámit, samozřejmě v doprovodu páníčka.

„My doporučujeme, aby k nám pejsek přišel na jeden den do školky, abychom zjistili, jak a zda vůbec bude pobyt zvládat. To se poměrně brzy ukáže podle toho, jak pejsek reaguje na nás i na ostatní psi, s nimiž ho postupně seznamujeme. Agresivní pes se pozná okamžitě a většinou je to jasné i laikovi a takové bohužel my do našeho hotelu nepřijímáme. Vše ostatní poznáte z psí řeči těla, ale se vším kromě agresivity umíme pracovat a pejsek se většinou během jednoho dne krásně aklimatizuje,“ uvádí Soňa Mizeráková.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: Spotřebitel