Chci vrátit peníze od směnárny: odstoupení a lhůty

21.10.2021 | , Finance.cz
Spotřebitel


Půjdete si v blízké době vyměnit peníze do směnárny? Ne všude budete spokojení. Kurz určitě nebude výhodný u všech. Jak postupovat a co vás čeká, pokud chcete vrátit směněné peníze?

Od obchodu, který jste uzavřeli se směnárnou, můžete odstoupit nejpozději do 3 hodin od provedení obchodu. Vždy se pak odstoupení budete dožadovat v provozovně, ve které jste si peníze vyměnili. Vrátit by vám pak měli celou částku. To ale nemusí platit, pokud jste měnili částku vyšší než 1 000 EUR. V takovém případě vám bude navrácena částka pouze v rozsahu odpovídajícím 1 000 EUR.

Stejná pravidla pak platí i v případě, kdy je k obchodu, který má podobu výměny financí, sjednána nějaká doplňková služba. Co se však v našem článku ještě dozvíte?

Směnárenský automat a vrácení peněz

Pokud zákazník uzavře obchod o směně peněz přes směnárenský automat, lhůta pro odstoupení je delší. Bude trvat 3 pracovní dny. Navíc zde také platí, že lhůta bude zachována (bude stále běžet), jestliže klient v jejím průběhu odešle v listinné podobě odstoupení provozovateli služeb.

TIP: Převodník měn

Může být vaše odstoupení zamítnuto?

Pokud jej stihnete ve zmíněných lhůtách, tak nesmí. Pokud nejste spokojení Každý zákazník má totiž právo na provedení storna směnárenského obchodu se službami směnárny či automatu, obchod můžete ještě reklamovat, popř. se obrátit na Českou národní banku, která neumožnění storna ve stanovených lhůtách bere jako závažné porušení zákona.

Odstoupení od směnárenského obchodu: vrácení peněz, lhůty

Zdroj: Depositphotos

Překážka na straně provozovatele a odstoupení

Jiná lhůta pro odstoupení od smlouvy o provedení obchodu se směnárnou beží, pokud zákazník nemůže odstoupit, protože mu v tom brání překážka na straně provozovatele. V takovém případě se lhůta pro odstoupení protahuje na 6 měsíců ode dne provedení obchodu. Opět zde navíc platí, že lhůta je zachována, pokud klient v jejím průběhu odešle odstoupení od smlouvy provozovateli.

Stejná lhůta pro vás pak bude fungovat i v situacích, kdy jste byli provozovatelem uvedení v omyl a také tehdy, pokud vás provozovatel včas neinformoval o vašem právu storna obchodu. Tentokrát navíc můžete od obchodu odstoupit i jinde než v provozovně, ve které byl obchod uzavřen.

TIP: Zákon o směnárenské činnosti

Odstoupení a uzavřená směnárna nebo automat

Jestliže odstupujete od smlouvy se směnárnou, která byla uzavřena anebo s uzavřeným automatem, provozovatel vám místo částky, kterou jste předali pro směny, může vyplatit rozdíl mezi částkou, která vám byla vyplacena po směně při použití kurzu české měny k cizí měně, který vyhlásila ČNB pro den, který předcházel dni provedení obchodu, a částkou, která vám byla skutečně vyplacena. Zde jako zákazník přijaté peníze nevracíte.

Provozovatel navíc nemusí vrátit přijaté peníze dříve, než je vrátíte vy jako klient. A dále také nemusí, ani když mu vrácení nabídnete a on tuto možnost nepřijme.

Čtěte také: Měníme peníze na dovolenou II: 7 triků směnáren

Dostanete při odstoupení od smlouvy se směnárnou nějaký doklad?

Ano, dostanete. Provozovatel je vám povinen vydat doklad, ve kterém musí být uvedeno jméno a IČO provozovatele a také adresa sídla a provozovny, ve které dochází k odstoupení od smlouvy. V dokladu musí také stát:

  • informace o smlouvě, ze které se odstupuje,
  • částkách, které byly vráceny včetně označení měn,
  • datu a čase, kdy došlo k odstoupení.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel