Do kdy vyměnit starý kotel a jak se to může dotknout komínu?

03.11.2021 | , Finance.cz
Spotřebitel


Budete muset vyměnit svůj starý kotel za nový? Pokud ano, podívejte se, jaké dotace můžete na výměnu čerpat, do kdy máte čas a jak se může taková změna dotknout i komínu.

Lidem, kteří zatím nestihli vyměnit svůj starý kotel na pevná paliva, na to zbývá už jenom necelý rok. Od září příštího roku budou v Česku kotle 1. a 2. emisní třídy zakázané a domácnosti budou muset topit ekologičtěji. Není to však pouze o výměně kotle, často je v takové situaci zapotřebí i adekvátní úprava komína.

Do kdy musíte mít ekologičtější kotel?

Zákon o ochranně ovzduší jasně stanovuje, že nebude od konce září roku 2022 možné využívat staré kotle na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy. Pokud někdo tento zákaz poruší a bude dál nezákonně využívat staré kotle, úřady budou mít možnost uložit mu pokutu až do výše 50 tisíc korun, a to i opakovaně.

Na nový kotel můžete získat dotace

Právě kvůli výměně nových kotlů vyhlásil Státní fond životního prostředí České republiky další kolo kotlíkových dotací. Na ty pak dosáhnout nejen rodiny s nízkými příjmy, ale i pro ostatní.

"Do programu Nová zelená úsporám je možné podávat žádosti o výměnu kotlů od 12. října, žádosti o kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti otevřou jednotlivé kraje na začátku příštího roku," uvedl Ondřej Charvát z Ministerstva životního prostředí.

Čtěte také: Ceny elektřiny 2021: Proč budou dodavatelé zdražovat?

Kolik dostanete na výměnu kotle?

Domácnosti s nižšími příjmy (průměrný roční čistý příjem jednoho člena domácnosti do 170 900 korun) mohou díky dotacím získat až 95 procent relevantních nákladů.

Ostatní žadatelé pak mohou o peníze zažádat v rámci programu Nová zelená úsporám. Maximální výše dotace se pohybuje od 30 000 do 100 000 korun v závislosti na zvoleném zařízení, celkově můžete získat až 50 % ze způsobilých výdajů.

Výměna kotlů 1. a 2. emisní třídy: do kdy, dotace, pokuta

Zdroj: Depositphotos

 

Jaké kotle jsou podporovány dotacemi?

V minulých vlnách byl největší zájem o přechod na plyn a tepelná čerpadla. Z předchozích vln kotlíkových dotací se již vyměnilo nebo ještě bude vyměněno 105 000 kotlů. Na aktuální kotlíkové dotace bude podle ministerstva k dispozici minimálně 14 miliard korun, z toho 5,5 miliardy se rozdělí mezi nízkopříjmové domácnosti a 8,5 miliardy bude možné využít přes program.

Staré nevyhovující kotle se tedy již nyní postupně nahrazují novými zdroji tepla s tím, že státem podporované jsou čtyři:

  • plynový kondenzační kotel,
  • kotel na biomasu s ruční dodávkou paliva,
  • kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva nebo
  • tepelné čerpadlo.

Tepelné čerpadlo pak může být buď elektrické, nebo plynové, vždy ale jeho energetická třída musí být s označením A+.

„Před výměnou kotle je nutné zohlednit typ budovy, která bude vytápěna. Stará kamenná chalupa si žádá jiný výkon vytápění, než je tomu u zatepleného domu. Zásadní je také velikost vytápěného prostoru a počet osob, které v domácnosti žijí," říká Jiří Svoboda, jednatel firmy Master Therm tepelná čerpadla.

Čtěte také: Kolik stojí tepelná čerpadla? 

Budete kromě kotle muset měnit i komín?

Při výměně kotle není dobré zapomínat také na komín. Pro nové kotle je totiž typická nižší teplota spalin, takže u stávajícího komína hrozí kondenzace vlhkosti. Komíny však za posledních dvacet let prošly velkým vývojem, trendem je například využívání plastových spalinových cest.

„Vždy se musí vyhodnotit, jaký typ spalinové cesty bude pro daný spotřebič nejvhodnější. V některých případech může vyhovět i stávající komín, ale ve většině případů se komíny musí vložkovat nebo nahrazovat takovými komíny, které budou splňovat nároky moderního spotřebiče,“ říká Pavel Ulrich, obchodní ředitel výrobce a distributora komínů Almeva. V případě komína s vložkou se musí vložka vyměnit vždy. Zděný komín není třeba měnit.

Aby spotřebič i komín co nejdéle sloužily, je potřeba se o ně adekvátně starat. „U spalinové cesty je potřeba dělat pravidelné kontroly a čistění. Zásadní roli při topení pevnými palivy hraje i jejich kvalita,“ říká Pavel Ulrich.

Zdroj: Martin Žemlička
Štítky:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: Spotřebitel