Disney+ dorazí 14. června 2022, bude dražší než v USA či jiných evropských zemích

29.03.2022 | , Finance.cz
Spotřebitel


HBO MAX dorazil do Česka. Navíc do konce března si jej můžete předplatit za zvýhodněnou cenu. Disney+ k nám dorazí 14. června 2022. Jaké jsou nyní ceny streamovacích služeb? A kolik bude stát HBO MAX a Disney+?

Streamovací služby se v českých domácnostech zabydlely a pronikají do všech generací Čechů. Jejich hlavní výhody jsou zřejmé - široká nabídka zábavy za poměrně nízký peníz, s možností se dívat prakticky kdykoliv a kdekoliv. Navíc registrace/zrušení členství je velmi snadné.

Konkurence se na českém trhu zvyšuje, za 3 týdny má přijít HBO Max a v létě se na český trh chystá i Disney+. Jaká je současná nabídka a ceníky streamovacích služeb?

Rozdíly mezi zážitkem z kina a z obýváku se začínají smývat, a to i kvůli koronaviru

Streamovací služby

Zdroj: Depositphotos

Amazon Prime

Amazon Prime byl ve třetím kvartálu 2021 dvojkou na českém trhu streamovacích platforem, kdy jeho tržní podíl činil přibližně 20 %, třetí skončilo HBO GO s 19% podílem.

Amazon Prime je na prvních 30 dní po registraci zdarma, dále se platí 79 Kč za měsíc. Filmy i seriály jsou v kvalitě v jaké byly natočeny, tedy až ve 4K. Amazon Prime můžete sledovat až na třech zařízeních najednou.

Nicméně dodejme, že Amazon Prime nabízí převážně anglickou a americkou tvorbu s českými titulky. Amazon Prime totiž postrádá české rozhraní.

Disney+ dorazí 14. června

Obří filmové studio Disney provozuje streamovací službu Disney+, která nabízí velké množství filmů, seriálů a dokumentů z dílny tohoto studia. Ve světě se těší velké oblibě a během dvou let provozu přesáhl počet předplatitelů 100 milionů a nyní přesahuje 118 milionů. Disney+ dorazí do českých domácností 14. června 2022. Cena Disney+ bude činit 199 Kč měsíčně, 1 990 Kč ročně.

Základní Disney+ stojí v USA měsíčně 7,99 dolaru, tedy přibližně 179 Kč. V některých zemích EU stojí 6,99 eura, tedy 172 Kč.

Ročně pak stojí 79,99 dolarů (1 792 Kč), respektive 69,99 eur (1 725 Kč). Cena se u nás nebude příliš lišit od té zahraniční a již v létě se budete moci těšit na tvorbu studia Disney (Pixar, Marvel, Star Wars či National Geographic).

Uvidíme, jak se Disney+ popere s českým rozhraním a kolik z jeho tvorby bude zahrnovat i český dabing.

Z HBO Go se stalo HBO Max

HBO bylo v ČR doposud zastoupeno službou HBO GO, nicméně od 8. března 2022 jej nahradila streamovací služba HBO Max, která má značně rozšířenou nabídku pořadů. HBO dále plánuje uvádět svoji vlastní českou tvorbu, která již v minulosti sklízela úspěchy u diváků i kritiky.

Doposud diváci za HBO GO platili 159 Kč měsíčně, standardní cena za HBO Max bude 199 Kč měsíčně.

Nicméně s nástupem nové služby na trh dochází ke zlevnění o třetinu, nová služba HBO Max tedy bude stát 132 Kč, ale jen při registraci do 31. března 2022.

Tu platí i stávající předplatitelé HBO Go, kterým se 8. března automaticky služba HBO Max aktivovala.

Dále zvýhodněnou cenu předplatného HBO Max dostanou ti, kteří si aktivují službu v 8. března do 31. března 2022. Tuto cenu budete platit do zrušení předplatného.

HBO GO podporuje sledování programu na dvou zařízeních současně, HBO Max bude podporovat až 3 souběžné streamy.

Filmy či seriály si budete moci pohodlně stahovat, HBO Max bude nabízet kvalitu obrazu ve 4K s HDR a zvukem Dolby Vision 7.1.4.

HBO spadá pod společnost Warner Bros., tudíž se budete moci těšit na řadu filmových novinek od tohoto studia, a to již 45 dní po premiéře v kinech. Novinky si budete moci pustit bez příplatků.

Uživatelé aplikace HBO GO si musí aplikaci HBO Max stáhnout a přihlásit se do ní skrze svůj účet, který mají na HBO GO.

Dodejme, že počet předplatitelů HBO ve světě přesahuje 73 milionů.

iPrima

I Prima nabízí streamovací službu, která nese název iPrima. Najdete na ní seriály z tvorby Primy, dále funguje služba jako videopůjčovna, kdy si za spuštění filmů, seriálů či dokumentů budete muset dále připlatit.

Stream je ve FullHD, tedy 1080p a je bez reklam.

Služba iPrima bez reklam stojí:

  • 59 Kč měsíčně
  • 299 Kč na půl roku
  • 549 Kč na rok

iPrima nabízí i přehrání zdarma, ale s reklamami.

iVysílání

Veřejnoprávní Česká televize nedávno inovovala své iVysílání. Česká televize by ráda rozšířila práva i na vysílání i své dřívější tvorby, což pro Lupu komentoval ředitel pro nová média Marek Doležel takto:

„Cílem naší nové služby bude přinášet hodnotná díla z let minulých, na která dnes nemáme licence pro použití v on-line prostoru, protože se zkrátka v době jejich vzniku o vysílání pořadů na internetu třeba ještě vůbec neuvažovalo nebo internet neexistoval. Touto aktivitou chceme také vyhovět našim divákům, kteří si o dostupnost některých archivních pořadů neustále píšou.“

Služba iVysílání je zdarma a je financována skrze rozhlasové a televizní poplatky, tudíž není omezeno spuštění vysílání na více zařízeních. Rozlišení obrazu je ve Full HD, a to i při živém vysílání. U starších děl je rozlišení přirozeně nižší.

Netflix

Netflix je největší streamovací platformou na světě, kdy počet předplatitelů přesahuje 220 milionů účtů. Tento počet nadále roste, ale očekávaný růst byl vyšší a tempo růstu se s přibývající konkurencí zpomaluje.

V České republice je Netflix rovněž jedničkou na trhu, ve třetím kvartálu 2021 měl 43% podíl všech českých předplatitelů.

Netflix v současné době nabízí tři možnosti předplatného:

  • Basic za 199 Kč
  • Standard za 259 Kč
  • Premium za 319 Kč

Rozdíl v předplatných je v počtu najednou spuštěných obrazovek, počtu stažení a v rozlišení.

U základního předplatného Basic můžete sledovat Netflix maximálně na 1 obrazovce, stáhnout si film či seriál do 1 zařízení a kvalita obrazu je 480p až 720p.

U předplatného Standard se můžete dívat na 2 zařízeních najednou (a to i na odlišné filmy či seriály), stejně tak můžete stahovat filmy či seriály do 2 zařízení. Kvalita obrazu je Full HD, tedy 1080p.

Nejdražší verze Premium umožňuje sledování Netflixu až na 4 zařízeních najednou, stahovat vaše oblíbené filmy, dokumenty či seriály můžete až na 4 zařízení. Kvalita obrazu je Full HD (1080p) či Ultra HD (4K).

Na možnosti předplatného či sortiment Netflixu se můžete podívat na tomto odkazu.

Tip: Co si pustit na streamovacích službách v příštím týdnu?

Voyo

Voyo, streamovací služba televize Nova nabízí 7denní zkušební dobu zdarma.

Voyo nabízí pořady TV Nova, filmy a také sportovní přenosy (např. NHL, NBA).

Voyo vás měsíčně vyjde na 159 Kč a přehrávat jej můžete v jednu chvíli pouze na 2 zařízeních současně.

 
Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 28 krát

Články ze sekce: Spotřebitel