Jaké dotace můžete získat na fotovoltaiku?

01.06.2022 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Na fotovoltaickou elektrárnu je možné čerpat dotaci z Nové zelené úsporám. Na co přesně ji získáte a kolik z programu můžete dostat?

Elektřina oproti loňskému roku výrazně podražila a rozhodně nelze vyloučit, že nebude zdražovat i nadále. S úsporou může výrazně pomoci fotovoltaická elektrárna, na kterou můžete získat dotace, které si dnes rozebereme.

Proč uvažovat o fotovoltaice?

Fotovoltaický systém sice není doporučován k tomu, aby vyráběl elektřinu, kterou vám bude topit, nicméně i tak přinese výraznou úsporu v rámci pokrytí vlastní spotřeby.

Realizace fotovoltaiky je sice poměrně finančně náročná, ale na druhou stranu jste podstatně soběstačnější a na spotřebě ušetříte nemalé peníze. S dotací se vám navíc může urychlit návratnost, a to údajně až o 7 let. A v neposlední řadě se také budete podílet na zlepšení životního prostředí, protože snížíte emise.

Kdo dostane dotaci na solární panely?

U tohoto druhu dotace se neřeší, kolik vyděláváte peněz. Podstatné je, že je žadatelem vlastník rodinného domu, popř. stavebník nebo nabyvatel rodinného domu, ve kterém má být fotovoltaický systém instalován.

Další podmínkou je, že v době podání nesmíte mít u Nové zelené úsporám žádnou jinou aktivní žádost o vyplacení podpory.

Vždy navíc musí jít pouze o novou fotovoltaickou elektrárnu.

Čtěte také: Jaké dotace můžete získat na tepelné čerpadlo?

Dotace na fotovoltaickou elektrárnu, solární panely

Zdroj: Depositphotos

 

Můžu získat podporu, když chci elektrárnu na chalupu?

Ano i ne. Dotaci z Nové zelené úsporám je možné získat, i pokud chcete solární panely na rekreační objekt. Podmínkou však je, že tento rekreační objekt užíváte k trvalému bydlení. To prokážete např. tím, že máte v občance adresu chalupy uvedenou jako trvalý pobyt. Pomoci vám může i výpis z registru obyvatel anebo potvrzení obce o evidenci trvalého pobytu v objektu.

Naopak vám třeba nepostačí doklady o spotřebě energie apod.

Čtěte také: Pomoc s drahou elektřinou a plynem: dávky a nové dotace na zelené investice

Kolik peněz můžete získat z dotace na fotovoltaický systém?

Maximální výše podpory na jeden rodinný dům činí 200 000 Kč. To se však netýká Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje, kde můžete získat až 220 000 Kč. V obou případech jsou však limity omezeny ještě realizačními výdaji, ze kterých nedostanete více jak 50 %, s dotačními bonusy více jak 60 %.

Výše podpory na fotovoltaiku

Za každý 1 kWp instalovaného výkonu nad 2 kWp

10 000 Kč

Za každou 1 kWh elektrického akumulačního systému s bateriemi na bázi lithia

10 000 Kč

Elektrárna min. o výkonu 2 kWp

40 000 Kč

Elektrárna min. o výkonu 2 kWp s hybridním střídačem

60 000 Kč

Elektrárna min. o výkonu 2 kWp s efektivním využitím tepelného čerpadla

100 000 Kč

Dále můžete získat ještě 5000 Kč na projektovou dokumentaci. Podporována jsou pak i ta opatření, která byla realizována po 1. lednu 2021, a to ať už zcela, nebo formou záloh.

Čtěte také: Kotlíkové dotace 1: Žádost osob s nižšími příjmy

Jak podat žádost o podporu z Nové zelené úsporám?

Počítejte s tím, že budete dokládat i plno dokumentů. Samotnou žádost o podporu však podáváte elektronicky, a to prostřednictvím Agendového informačního systému. K tomu však bohužel budete potřebovat elektronickou identitu.

K podání a řešení však můžete zmocnit jinou osobu. Výhodou je, že řada firem, které fotovoltaické systémy instalují, tuto službu za příplatek nabízí. Pomoci vyřídit dotaci vám někdy může i váš dodavatel energií, např. ČEZ.

Čtěte také: Kolik lze uspořit se zelenými technologiemi?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ