K čemu vám bude nápomocná bankovní identita?

22.06.2022 | , Finance.cz
Spotřebitel


Nemáte náhodou bankovní identitu? V takovém případě by se vám výrazně usnadnil život, neboť byste plno důležitých věcí mohli řešit online. Kdo ji má a co s ní můžete vyřídit?

Státní služby a úřady se v České republice postupně začínají digitalizovat, což znamená, že řadu povinných i nepovinných úředních úkonů můžete provést z pohodlí domova za předpokladu, že máte internetové připojení. Abyste však mohli např. odevzdat daňové přiznání anebo vyřešit obnovení řidičského průkazu, potřebujete elektronickou ověřenou identitu. V tom vám může výrazně pomoci ta bankovní.

Co je bankovní identita?

Bankovní identita je bankou zakládána klientovi, který si zřizuje internetové bankovnictví. Jméno a heslo, popř. jiné přístupové prostředky, kterými se přihlašujete do internetbankingu, můžete využít i pro přístup do systému státních institucí, díky čemuž můžete řadu věcí vyřídit online bez toho, abyste někam museli chodit, popř. si museli zdlouhavě zařizovat jinou elektronickou identitu anebo třeba elektronický podpis nebo datovou schránku.

Čtěte také: Jak založit datovou schránku a mít ji pod kontrolou

Má bankovní identitu každý?

Řada lidí ani nemusí tušit, že něco jako bankovní identitu pro přístup do dalších systémů vlastní. Prvním předpokladem je samozřejmě možnost přihlásit se do internetového bankovnictví, to ale nestačí. Vaše banka musí být ještě navíc zapojená do programu BankID. V tom jsou prozatím registrované:

  • Air Bank,
  • Česká spořitelna,
  • ČSOB,
  • Fio banka,
  • Komerční banka,
  • MONETA Money Bank,
  • Raiffeisenbank.

Důležité je zmínit, že s identitou od Fio Banky a Raiffeisenbank se nepřihlásíte všude, ale prozatím jen do portálů státní správy. Podle webu bankid.cz navíc můžeme očekávat, že se ještě letos do programu zapojí i mBank a UniCredit Bank.

Najít můžeme i ty osoby, které mají více bankovních identit, protože vlastní více účtů u různých bank v programu (např. u jedné běžný, u druhé spořicí) a nevědí, čí identitu využít. V takovém případě lze použít tu, kterou si vyberete. Je to zkrátka jen na vás.

Čtěte také: Jak podat daňové přiznání elektronicky?

Bankovní identita: jak funguje, kde využít

Zdroj: Depositphotos

 

Co a kde můžete s bankovní identitou vyřídit?

S každou identitou se můžete přihlásit do portálu státní správy. Prostřednictvím portálu Ministerstva financí mojedane.cz můžete vypracovat a odevzdat přiznání k dani z příjmů fyzických osob online, díky čemuž se vám zároveň prodlouží termín odevzdání o měsíc. Dále lze také zkontrolovat stav daňového účtu. Můžete také podat přiznání k dani z nemovitých věcí anebo z přidané hodnoty.

Na ePortálu České správy sociálního zabezpečí je možné odevzdat přehled OSVČ, zjistit výši důchodu anebo si prohlédnout informace o zaplacených zálohách na důchodové pojištění.

Následuje Úřad práce ČR. Online můžete zažádat o zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání a požádat o zprostředkování práce. Ještě výhodnější je, že lze využít možnosti podat žádost o sociální dávky, ať už třeba o podporu v nezaměstnanosti, nebo o rodičovský příspěvek.

A pak je tu mj. Portál občana. Na něm lze nahlížet do registru vozidel, informovat se o bodovém hodnocení řidičů, anebo založit, případně zrušit nebo pozastavit živnost a získat výpis z rejstříku trestů. Nahlížet navíc můžete i do katastru nemovitostí.

S bankovní identitou se ještě dostanete do Očkovacího portálu, kde si stáhnete certifikát o očkování nebo o testu, a do aplikace eRecept.

Dále je do BankID zapojeno i mnoho soukromých institucí. Jsou to pojišťovny, spořitelny, investiční společnosti a namátkou třeba i Národní knihovna, Pražská plynárenská anebo třeba i Notářská komora ČR.

Čtěte také: Jak a proč si zařídit elektronický podpis

Jak se přihlásím pomocí bankovní identity?

Na webu vámi vybraného úřadu nebo firmy zvolíte přihlášení pomocí BankID. Poté bude třeba vybrat ověření přes svou banku, díky čemuž budete přesměrování na její web. Následně bude nutné odsouhlasit předání údajů. Po odsouhlasení vás stránka přesměruje zpět na původní portál, kde již budete bankovní identitou ověřeni.

Mohlo by vás zajímat: Jak si vyřídit výpis z katastru nemovitostí online?

Zdroj: BankID

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 15 krát

Články ze sekce: Spotřebitel