Na jakou zdravotní péči máte nárok v zahraničí s kartičkou pojištěnce?

07.07.2022 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Chystáte se během letních prázdnin na dovolenou a nevíte, kdy vám při lékařském ošetření bude stačit pouze kartička pojištěnce? Jak žádat pojišťovnu o proplacení výdajů na lékařský zákrok v zahraničí?

Předložení evropské kartičky pojištěnce slouží jako doklad o tom, že jste účastníci zdravotního pojištění v České republice, a zaručí vám nárok na akutní lékařské ošetření v rámci Evropské unie (EU). Dále také ve Švýcarsku, Islandu, Norsku, Velké Británii a Lichtenštejnsku.

V uvedených zemích by vás po předložení kartičky pojištěnce měli v naléhavých případech ošetřit tehdy, když se vydáte do zdravotnického zařízení, které je financováno z veřejných zdrojů.

Využití evropské kartičky pojištěnce v zahraničí

Zdroj: Shutterstock

Co se myslí nezbytným lékařským ošetřením?

Nezbytné lékařské ošetření by vám mělo být poskytnuto ve všech zařízeních napojených na veřejné zdravotní pojištění. Jako pojištěnci po vás veřejné zdravotní středisko může žádat pouze doplatky, poplatky a také spoluúčast stejně jako od tamních pojištěnců. Proto si na zahraniční cestu nezapomeňte přibalit raději o něco větší obnos peněz.

Při posuzování, zda se jedná o nezbytnou péči, se bere v potaz délka pobytu pojištěnce a jeho konkrétní zdravotní indispozice. Za nezbytnou péči se určitě nepovažují například preventivní lékařské prohlídky či estetické úpravy.

Zdravotní středisko musí poskytnout takové nezbytné ošetření, abyste nemuseli vycestovat do své země, kde jste účastníky na zdravotním pojištění.

Jak postupovat, když si v zahraničí vyžádají úhradu lékařské péče v hotovosti?

Může se stát, že si od vás zdravotní středisko vyžádá za provedení nezbytného ošetření úhradu v hotovosti. V takovém případě si můžete o peníze následně zažádat u své zdravotní pojišťovny v ČR. U VZP o proplacení požádáte prostřednictvím Žádosti o náhradu nákladů vynaložených na zdravotní služby poskytnuté v zahraničí. K žádosti rovněž budete muset doložit:

  • Doklad o zaplacení
  • Poskytnutou lékařskou zprávu
  • V situaci, kdy žádá zákonný zástupce, rodný list dítěte potvrzující rodinnou vazbu
  • Případně plnou moc, pokud žádost vyřizuje zmocněná osoba

Pojišťovna v takové situaci vyplatí částku, kterou pojištěnec zaplatil v daném státě, nebo vyplatí takovou částku, která je odpovídající za takový zákrok v České republice. Záleží tedy na vás, jakou možnost si zvolíte.

Pojištěnec žádá o proplacení zákroku dle zahraničních norem

Jestliže budete požadovat proplatit zákrok dle zahraničních předpisů, může se náhrada částky prodloužit na několik měsíců. Pojišťovna totiž bude muset požádat zahraniční středisko o vyčíslení částky, která byla uhrazena na konkrétní lékařské ošetření z tamního veřejného pojištění. Vyplacená částka dle tamního tarifu ve většině případů bude mnohem vyšší, než kdybyste požadovali proplatit zákrok dle obvyklých českých cen.

Pojištěnec žádá o proplacení zákroku dle českých norem

Můžete se také zvolit druhou metodu, kdy je zákrok proplacen dle českých standardů. Výši částky stanoví revizní lékař na základě lékařské zprávy. Celý proces by měl proběhnout velmi rychle, nejpozději do 30 dnů by vám měla být léčba uhrazena. Ve většině případů půjde ale o nižší částku, než kdybyste požadovali proplacení dle zahraničních standardů. Pojišťovna při tomto postupu nebude hradit takové zákroky, které nejsou v ČR hrazené ze zdravotního pojištění.

V jakých zemích se vám hrazená lékařská péče neposkytne?

V zemích, které nejsou členy Evropské unie nebo s nimi nemá ČR uzavřenou mezinárodní smlouvu, vám evropský průkaz pojištěnce bohužel nepomůže a zdravotní péči si budete muset uhradit z vlastních zdrojů.

Proto, abyste byli v klidu a nemuseli přemýšlet, jaké zákroky vám jsou v akutním režimu proplaceny zdravotní pojišťovnou, je lepší mít sjednané cestovní pojištění, které vám může ušetřit i několik desítek tisíc za nechtěné komplikace během letní dovolené.

Pro zjištění částky za cestovní pojištění u jednotlivých pojišťoven použijte náš srovnávač.

Zdroje: vzp.cz


Čtěte také:

Situace, kdy využijete pojištění odpovědnosti

Jak se odvádí zdravotní pojištění při souběhu více příjmů?

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ