Jak si přivydělat darováním krve, plazmy, vajíček, spermií, vlasů nebo třeba mateřského mléka?

31.08.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Způsobů, jak si přivydělat, existuje mnoho, například darováním svého biologického materiálu. V jakých cenových rozmezích se pohybuje finanční odměna za tyto netradiční „brigády“?

Dárce obvykle k darování biologických částí svého těla motivuje touha pomoci někomu dalšímu, kdo v životě neměl takové štěstí. S podstoupením zákroku většinou souvisí i určité nepohodlí, a někdy dokonce i ohrožení zdraví dárce.

Za toto riziko, ale i motivaci někomu pomoci, náleží dárcům finanční odměna, která se liší podle toho, jaký biologický materiál člověk poskytl.

Přivýdělek formou biologického daru

Zdroj: Depositphotos

Jaká je finanční odměna za darování krve?

Finanční odměna za darování krve se většinou poskytuje pouze v komerčních centrech. Na běžných transfuzních odděleních, která jsou součástí zdravotnického zařízení, nelze finanční odměnu očekávat. Mohou ale poskytovat různé benefity, například ve formě stravenek nebo slev na nejrůznější zážitkové akce.

Řádově se odměna za darování v komerčním středisku pohybuje v rozmezí pár stovek, většinou nepřesáhne hranici 500 Kč.

VZP nabízí všem aktivním dárcům krve, plazmy, kostní dřeně a krevních destiček bonus ve výši až 2000 Kč, které může dárce uplatnit na rehabilitační a lázeňský pobyt, který není hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Stačí, aby dárce podstoupil jeden odběr za kalendářní rok a dodal potvrzení o odběru.

Jestliže osoba daruje krev 2× za kalendářní rok, VZP jí poskytne bonus ještě ve výši 1000 Kč na zákrok dentální hygieny nebo nákup dentálních pomůcek.

Zapojit se do dárcovství krve mohou ženy i muži ve věku 18–65 let. Dárce by měl splňovat minimální váhu 50 kg. V den odběru by měl vypít minimálně 0,5 l vody a najíst se lehkého jídla.

Odebraná krev je vyčleněná pro pacienty, kteří trpí chudokrevností, onkologickým onemocněním, poruchou srážlivosti krve nebo třeba pro ty, kteří prodělali těžkou autonehodu.

Odběru krve předchází registrace v evidenci dárců, poučení o samotném zákroku a rizikových faktorech, které s sebou zákrok nese. Dále uchazeč vyplní dotazník dárce krve a bude mu odebrán vzorek krve, aby mohla proběhnout diagnostika krevního obrazu. Následuje pohovor s lékařem, který provede s uchazečem o dárcovství základní vyšetření.

Vyšší odměny jsou za darování krevní plazmy

Odběr plazmy je už pro dárce náročnější, celý proces zabere kolem jedné hodiny. Odběr se provádí prostřednictvím přístroje, který pomáhá oddělit jednotlivé složky, které se v krvi nacházejí.

Dárce může docházet na odběr krevní plazmy minimálně ve 14denních intervalech, což ročně vychází asi na 26 odběrů. Za každé darování plazmy nabízejí komerční střediska kolem 800 až 1000 Kč.

Například v Rakousku v odběrovém centru Retz, které se nachází kousek od Znojma, je možné darovat krevní plazmu až 50× za rok, za jeden odběr získá dárce 35 eur. Ročně si tak může přijít až na 42 000 Kč.

Jak si snížit základ daně o poskytnuté dary?

Fyzické osoby mají nárok na snížení daňového základu o poskytnuté dary. Pokud dárce za uplynulý rok daroval alespoň jednou krev bez nároku na odměnu, může si od základu daně odečíst částku ve výši 3000 Kč.

Potvrzení o darování je potřeba doložit k daňovému přiznání nebo k ročnímu zúčtování daní. U dárců kostní dřeně si lze dokonce odečíst 20 000 Kč od základu daně.

Darování vajíček

Darování vajíček patří mezi nejvýdělečnější poskytnutou službu. Zákrok se provádí na soukromých klinikách a je za něj poskytována odměna v rozmezí 30 až 40 tisíc Kč. Každá klinika má pro odběry jiné podmínky, ale v základech zůstávají stejné.

Odebraná vajíčka od dárkyň poslouží ženám, které ze zdravotních důvodů své biologické děti mít nemohou. Během procesu je ženě odebráno 10 až 15 vajíček, což je při celkovém počtu několik stovek tisíc vajíček zanedbatelné množství. Dárkyně také při úspěšném odběru mohou darovat vajíčka opakovaně, nedoporučuje se ale tento zákrok podstupovat více než čtyřikrát.

Ne každá žena může být vhodnou dárkyní, jaké podmínky musí splnit?

  • Věk 18 až 32 let
  • Ukončené středoškolské vzdělání
  • Žádná genetická onemocnění
  • BMI max. 29
  • Dárkyně nesmí mít žádné psychické poruchy, užívat drogy ani pravidelně pít alkohol
  • Negativní testy na pohlavní choroby

Darování spermií

Darování spermií je další možnost, jak si přivydělat k měsíčnímu výdělku. Odměna sice není tak vysoká jako za darování vajíček, ale i tak si lze přijít třeba až na 20 000 Kč. Pozitivní na darování spermií je to, že dárci nehrozí žádná zdravotní rizika spojená s odběrem.

Stačí si užít chvilku nerušené pohody a sperma v plastovém kelímku předat personálu k diagnostice, která určí, zda je osoba vhodným dárcem.

Jaké podmínky by měl muž pro dárcovství splňovat?

  • Věk 18 až 35 let
  • Ukončené středoškolské vzdělání
  • Žádná genetická onemocnění
  • Kvalitní sperma
  • Negativní testy na pohlavní choroby
  • Dárce nesmí mít psychické poruchy, užívat drogy ani pít pravidelně alkohol

Darování vlasů

V posledních letech se stává populárním také výkup dlouhých vlasů, které se používají na paruky pro onkologické pacienty nebo třeba osoby s alopecií. Nároky na délku vlasů jsou různé, ale většinou se požadavek pohybuje kolem 30 cm.

Obecně platí, že čím světlejší vlasy, tím i vyšší odměna. Částky ale nejsou nijak zvlášť ohromující, pohybují se od 400 do 4000 Kč.

Darování mateřského mléka

Jestliže má kojící maminka dostatek mléka, může jej poskytnout do „banky mateřského mléka“. To je pak využito pro nedonošené nebo nemocné děti. Například Fakultní nemocnice Plzeň poskytuje za 1 litr mateřského mléka 70 Kč.

Dárkyněmi se mohou stát ty ženy, které projdou prohlídkou u praktického doktora a mohou denně odstříkat až 500 ml mléka navíc, které nepotřebuje jejich dítě.

Zdroj: Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Fakultní nemocnice Plzeň, Reprofit


Čtěte také:

Nároky těhotných zaměstnankyň v práci

Co dělat, když vám končí fixace úroku u hypotéky?

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 13 krát

Články ze sekce: DANĚ