Jak a kde žádat o mimořádný příspěvek na dítě ve výši 5000 Kč?

15.08.2022 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Jak zažádat o mimořádný příspěvek na dítě ve výši 5000 Kč? Jde to fyzicky i online. Podívejte se, jak snadno a rychle vyplníte žádost. Jak budete dokládat své příjmy? A kdo má na mimořádný příspěvek na dítě nárok?

Od 15. srpna 2022 mohou žádat rodiče, jejichž dítě bylo k 1. srpna 2022 mladší 18 let, o mimořádný příspěvek na dítě ve výši 5000 Kč. Jejich příjem nesmí přesáhnout 1 000 000 Kč hrubého za rok 2021. Žádat lze online i fyzicky.

Mimořádný příspěvek již obdrželi rodiče, kteří čerpají přídavky na dítě.

Zdroj: Depositphotos

Mimořádný příspěvek na dítě ve výši 5000 Kč – návod, jak ho vyřídit online

Elektronicky o mimořádný příspěvek na dítě mohou žádat ti, kteří mají některou z forem Identity občana (například bankovní identitu, eObčanku, NIA ID či Mobilní klíč eGovernmentu), nebo prostřednictvím datové schránky.

Pokud tedy Identitu občana máte, stačí kliknout na portál Jenda, který zřizuje Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Vyplnění žádosti o mimořádný příspěvek na dítě

Portál je chytrý, a pokud mu dáte svolení, vaše identifikační údaje vyplní za vás.

Nejdříve zakliknete „Začít se žádostí“, kde vyplníte adresu svého skutečného pobytu (nemusí být trvalé bydliště), e-mail a telefon.

Zdroj: MPSV

Na další straně vyplníte, jakým způsobem chcete příspěvek obdržet. Máte na výběr platbu na účet či složenkou. Pokud chcete dostat platbu na účet, vyplňte číslo účtu.

Způsob výplaty

Zdroj: MPSV

Dále budete vyplňovat údaje o dítěti, případně dětech, jestliže žádáte za více dětí (jméno, rodné číslo).

Údaje o dětech

Zdroj: MPSV

Po identifikaci dítěte přišla řada na identifikaci partnera (jméno, rodné číslo). Jestliže jste samoživitel/ka, tento krok přeskočte a zaškrtněte, že jste samoživitel/ka.

Údaje o partneru/ce

Zdroj: MPSV

Na poslední straně na vás čekají čestná prohlášení o příjmech, o vyplněných pravdivých údajích a to, že žijete na adrese skutečného pobytu.

Čestné prohlášení

Zdroj: MPSV

Úřady práce a finanční úřady následně disponují všemi informacemi, díky kterým mohou pravdivost a správnost vámi uvedených příjmů ověřit.

Zahrnují se pouze příjmy rodičů (ne dětí), nejčastěji se jedná o příjmy ze zaměstnání či z podnikání. Nicméně zde spadají i příjmy z nájmů, výživné, příjmy z rodičovského příspěvku, důchodů, podpory v nezaměstnanosti a další řada příjmů.

Jaké příjmy se zahrnují do příjmů rodiny či to, jaké děti a rodiče mohou o dávku žádat, se dočtete na stránkách Finance.cz.

Portál měl výpadky, protože žádalo příliš mnoho žadatelů. Nyní již funguje bezvadně, čas na vyplnění žádosti máte až do 1. července 2023.

Pokud mimořádný příspěvek získáte neoprávněně, budete jej muset vrátit. Vymáhání této částky pak má na starost celní úřad.

Žádat o mimořádný příspěvek na dítě fyzicky jde na Czech POINTu

Jestliže nejste fanouškem elektronického vyřizování žádostí nebo nemáte trpělivost při padání systému Jenda, můžete žádat fyzicky na kontaktních místech veřejné správy Czech POINT (na úřadech ano, ne na poštách).

V rámci žádosti budete vyplňovat jména, data narození, rodná čísla a bydliště rodičů a dětí.

Dále budete v rámci žádosti o mimořádný příspěvek podepisovat čestné prohlášení o výši příjmu vaší domácnosti (do 1 000 0000 Kč hrubého za rok 2021).

Kdy vám dorazí peníze z mimořádného příspěvku na dítě?

Jestliže Úřad práce vaší žádosti o mimořádný příspěvek na dítě vyhoví, měly by vám peníze dorazit do konce dalšího měsíce po rozhodnutí o přiznání částky.

Kolik dětí bude mít na mimořádný příspěvek nárok?

Na mimořádný příspěvek na dítě by dle Ministerstva práce a sociálních věcí mělo dosáhnout až 1,6 milionu dětí, což jednorázově zvýší výdaje státního rozpočtu o 7,8 miliardy korun.

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 15 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY