Mít datovou schránku a nepodávat přes ni daňové přiznání? Jen když není aktivní

21.02.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Datovou schránku letos stát založí všem OSVČ, které ji ještě nemají. S ní se zároveň pojí povinnost využívat ji pro podávání daňového přiznání. Letos se tomu ale ještě můžete vyhnout.

Stát se digitalizuje a co šlo před pár lety vyřídit jen osobně návštěvou úřadu, jde dnes vyřešit i z pohodlí domova přes datovou schránku. Zatímco někteří takovou možnost vítají, schránku si aktivně založili a s úřady už komunikují jen přes ni, jiní by raději měli vše postaru. Ne každý má rád změny a ne každý se rád učí novým věcem.

Řada lidí má ráda fungování ve své komfortní zóně, v zajetých kolejích a jen nerada něco mění. Osobám samostatně výdělečně činným stát tuto možnost v oblasti datových schránek sebral, ale letos ještě máte za určitých okolností možnost jet při starém. Když vám to dobře vyjde.

Zdroj: Shutterstock

Založení datových schránek

Pokud ještě nemáte zřízenou datovou schránku a jste osoba podnikající na IČO, zřídí vám datovou schránku stát, a to nejpozději 31. března 2023 na základě článku CXLIII bodu 3 zákona č. 261/2021. Ke zřizování datových schránek ale nedochází masově najednou, nýbrž postupně. 

To, jestli se datová schránka a její zřízení týká i vás, zjistíte snadno v seznamu držitelů datových schránek po zadání vašeho IČO.

Jak zřízení proběhne?

Datové schránky bude zřizovat Česká pošta jakožto jejich provozovatel, a to postupně. Jakmile vám datovou schránku zřídí, odešle vám dopis. Ten bude určen přímo do vlastních rukou a bude obsahovat vaše přihlašovací údaje. 

Vaše datová schránka začne fungovat (bude zpřístupněna) buď poté, co se do ní sami aktivně přihlásíte, nebo uplynutím zákonné lhůty. Záleží, co nastane dřív.

Tip: Po aktivaci automaticky zřízené datové schránky musí podnikatelé podat daňové přiznání pouze elektronicky

Jak odložit zpřístupnění datové schránky

Když nebudete spolupracovat, dojde k založení a zpřístupnění vaší datové schránky také, ale později, než kdybyste si ji aktivně založili sami, případně se do ní aktivně přihlásili. Datová schránka bude zpřístupněna buď vaším přihlášením, nebo uplynutím lhůty 15 dnů od vyzvednutí dopisu s přihlašovacími údaji. 

Pokud si dopis určený do vlastních rukou nevyzvednete, doručí vám ho pošta 10. den do schránky. Tím je splněna tzv. fikce doručení a na dopis se hledí, jako by byl doručen.

Tip: Jak to nakonec v roce 2023 bude se zřízením datových schránek?

Odložení o 25 dnů

Zároveň platí, že dokud není vaše datová schránka zpřístupněna, není funkční a nemáte povinnost ji využívat. Pokud tedy nechcete letos podávat daňové přiznání přes datovou schránku, vyplatí se čekat do poslední chvíle.

Ve chvíli, kdy vám pošta hodí do schránky oznámení o uložení dopisu do vlastních rukou, začínáte hrát o čas. Od této chvíle vám běží 10denní lhůta, po které vám pošta hodí dopis do schránky. Následně začíná běžet 15 denní lhůta, jejímž uplynutím je datová schránka zpřístupněna. A teprve od té chvíle ji musíte používat. 

Jinými slovy – datová schránka začne fungovat 25 dnů od prvního pokusu o doručení dopisu s přihlašovacími údaji.

Tip: Změny u datových schránek: rozšíření fikce doručení i automatické zřízení

Pozor na podání daňového přiznání a zpřístupnění schránky v jeden den

Pokud tedy ještě letos chcete podávat daňové přiznání v listinné podobě, musíte to stihnout dříve, než vám bude datová schránka automaticky zpřístupněna sama. Přičemž víte, že zpřístupněna vám bude nejpozději 25 dní od prvního pokusu o doručení přihlašovacích údajů.

Pozor si musíte dát na situaci, kdy dopoledne odnesete daňové přiznání do podatelny finančního úřadu, cestou domů se stavíte na poště, vyzvednete si přihlašovací údaje a doma se do datové schránky ten samý den přihlásíte. V takovém případě je totiž vaše datová schránka zpřístupněna v ten den a od toho dne včetně už platí povinnost podat daňové přiznání elektronicky. Vaše listinné daňové přiznání by tak finanční úřad nemusel uznat.

Pokud se ale do datové schránky poprvé přihlásíte až den poté, je vše v pořádku.

 

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: Spotřebitel