Od března začaly změny v registraci vozidel. Dotknou se i vás?

03.03.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Registr vozidel čekají v letošním roce velké změny. K některým dojde už v březnu, k jiným v září a k dalším po Novém roce 2024. Přinášíme jejich přehled.

V prosinci 2022 byla schválena novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Na základě novely dochází od března 2023 do ledna 2024 k řadě změn, které se dotknou řidičů a vlastníků vozidel. 

Zdroj: Depositphotos

Žádosti půjdou i elektronicky

Od 1. března 2023 máte možnost podávat žádosti o zápis vozidla do registru vozidel i elektronicky. Pokud zadáte VIN kód vozidla, můžete si dokonce rezervovat registrační značku až měsíc dopředu. Máte-li auto bez VIN kódu, můžete alternativně zadat číslo podvozku. 

Tip: Co dělat při registraci nového auta

Protokol o evidenční kontrole úřad uvidí online

Rovněž od 1. března se mění pravidla na předkládání dokumentů při registraci vozidla a při změně provozovatele.

Pokud budete potřebovat zápis změny provozovatele nebo přeregistrovat vozidlo, nebudete už muset předkládat protokol o evidenční kontrole. Příslušný úřad totiž daný dokument uvidí online ve svém informačním systému. V případě změny provozovatele na vlastníka budou pravidla ještě volnější. „Dojde-li ke změně dosavadního provozovatele na vlastníka, zákon ruší nynější povinnost provádět evidenční kontrolu zcela. Platnost všech evidenčních kontrol se prodlouží ze stávajících 30 dnů na 1 rok,“ doplňuje Pavel Storzer z D.A.S. pojišťovny právní ochrany.

K takovým situacím může docházet například v případě ukončení leasingu.

Tip: Co dělat, když jste si koupili ojeté auto? Jak ho přepsat na sebe?

Technická pro veterány na 5 let

Další změna bude platná až od 1. září 2023. Potěší ale majitele historických vozidel. Při technické kontrole bude v případě, že vozidlo projde, udělena STK na 5 let místo na dosavadní dva roky. Rovněž posouzení historické původnosti vozidla bude platné 5 let místo současných dvou let. 

Další změna se dotkne veteránů, které mají na kolech obruče nebo loukotě a mají rychlost omezenou na max. 40 km/hod. U těch bude kontrola probíhat na místě, které určí obecní úřad. Bude tedy docházet k jakési mobilní kontrole, která majitelům vozidla celý proces usnadní.

Tip: Nedokončený převod registrace auta je riziko. Kdo zaplatí za odstranění a uskladnění vozidla po odtahu?

Žádosti už nebudete muset podávat společně

Další změna, se kterou se setkáme od 1. září, se týká přepisu vozidel. Dosud platí, že když chce vlastník nebo provozovatel přepsat vozidlo na nového vlastníka či provozovatele, musí podat žádost oba společně.  

To od září nebude nutné. Pokud to pro vás bude logisticky příjemnější, může dosavadní vlastník či provozovatel a nový vlastník či provozovatel podat žádost každý zvlášť. Musíte se však domluvit, kterému úřadu budete žádost adresovat. Platit totiž bude podmínka, že obě žádosti musí obdržet stejný úřad.

Tip: Co zjistíte z registrační značky automobilu?

Změny u technických průkazů

Poměrně velkých změn se dočkají i technické průkazy, ale až od 1. ledna 2024. U osvědčení o registraci vozidla (takzvaných malých technických průkazů) dojde k rozšíření údajů, které budou obsahovat. Přesná podoba ale zatím není známá.

Naopak u velkých technických průkazů dochází k tomu, že se k nově registrovaným vozidlům už vydávat nebudou. Argumentem pro tento krok je, že veškeré údaje z tohoto průkazu se už dají dohledat v registru silničních vozidel.

Ministerstvo dopravy také během letošního roku připraví aplikaci, ve které bude možné sledovat údaje ze zadní strany velkého technického průkazu.

 

Autor článku

Veronika Doskočilová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: Spotřebitel