Kde vám neplatí povinné ručení sjednané v ČR a jak to při cestách řešit?

28.03.2023 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Jedete autem do zahraničí? Pozor na to, kam se chystáte a zda vám tam ještě platí povinné ručení sjednané v ČR. 

Abyste mohli jezdit autem po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. To vám zároveň platí i pro případ, že cestujete do řady dalších států. Ne však do všech. Jak postupovat tam, kde povinné ručení z České republiky neuznávají?

Zdroj: Shutterstock

Na území EHP musí povinné ručení platit vždy

Zákon o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla uvádí, že povinné ručení musí být vždy sjednané tak, aby vám platilo v rámci Evropského hospodářského prostoru. Tedy v těchto zemích: 


Belgie, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Itálie, Irsko, Island, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovenská republika, Slovinsko, Spojené království Velké Británie a Severního Irska, Španělsko, Švédsko a Švýcarsko.


Platí vám ale i v dalších státech.

Seznam MFČR a ČKP

Ministerstvo financí uvádí ve svém seznamu další státy, ve kterých vám povinné ručení platí, a to:

  • Albánie, Andorra, Bosna a Hercegovina, Bývalá svazová republika Makedonie, Černá Hora, Monako, San Marino, Srbská republika, Turecko, Ukrajina, Vatikán.

A Česká kancelář pojistitelů navíc uzavřela dohodu k Interním pravidlům s dalšími 7 státy. I na jejich území tedy můžete povinné ručení využít. Jedná se o:

  • Ázerbájdžán, Bělorusko, Írán, Moldavsko, Maroko, Rusko a Tunisko.

U států, se kterými uzavřela dohodu ČKP, ale neplatí, že je obsahuje každé povinné ručení. Pojišťovny mají možnost se rozhodnout, jestli jejich povinné ručení bude platné i v těchto státech, nebo ne. A poznáte to jednoduše.

Sledujte zelenou kartu

Tzv. zelená karta, kterou byste jako řidič měli mít na cestách vždy u sebe, obsahuje informace o tom, jak je to v případě vašeho povinného ručení u těchto států. Rozhodující je, zda je daný stát na zelené kartě přeškrtnutý. Pokud je přeškrtnutý, povinné ručení vám tam neplatí. Pokud je políčko volné, povinné ručení vám v daném státě platí.

Tip: Ze zelené karty se stává bílá. Co to pro vás znamená?

Někdy platí povinné ručení jen napůl

Speciální výjimkou je pak Ázerbájdžán. U něj platí, že i když jeho kolonka v kartě přeškrtnutá není, platí vám povinné ručení na území Ázerbájdžánu jen omezeně. Nevztahuje se na oblast Náhorního Karabachu, která je sice součástí této země, ale oficiálně je pod správou Arménie. 

A stejná situace platí při cestě na Kypr. Tam musíte sledovat přesnou hranici daného pásma, abyste došli k tomu, kde vám ještě pojištění platí a v jaké části Kypru už neplatí.

Tip: Na co se vztahuje povinné ručení?

Cestovat s autem můžete i dál, ale za příplatek

Pokud se autem vydáváte do oblastí, kde vám povinné ručení neplatí, ať už proto, že je dané políčko v zelené kartě přeškrtnuté, nebo proto, že daná země v zelené kartě ani není vyznačená, je potřeba řešit situaci jinak.

Musíte si koupit hraniční pojištění. To si můžete sjednat přímo na hranicích daného státu. Sjednává se na konkrétní počet dní a jen na území toho jednoho státu. A takto si hraniční pojištění sjednáte na hranici každého státu, kde naše povinné ručení neplatí.

Tip: Jak se pojistit na dovolenou podle typu cesty?

 
Štítky:

Autor článku

Veronika Doskočilová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ