Kdo by si polepšil zvýšením minimálního důchodu?

22.06.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Legislativou je v Česku nepřímo stanoven i minimální starobní důchod. Jeho aktuální hodnota je však velmi nízká. Připravované legislativní změny přitom počítají se zvýšením minimálního důchodu. O kolik by se zvýšil? Kdo by si zvýšením minimálního důchodu polepšil?

Každý starobní důchod se skládá ze základní a procentní výměry důchodu. Základní výměru důchodu mají všichni důchodci stejně vysokou a procentní výměra závisí na průběhu pojištění. Podle zákona o důchodovém pojištění činí základní výměra 10 % průměrné mzdy, v roce 2023 tedy částku 4040 Kč. Podle aktuálně platné legislativy přitom platí, že procentní výměra starobního důchodu nemůže být nižší než 770 Kč.

Zdroj: Shutterstock

Minimální důchod činí 4810 Kč

V letošním roce činí minimální starobní důchod 4810 Kč (4040 Kč + 770 Kč). Taková hranice je však velmi nízká, jak si vypočítáme v přiložené tabulce. Pro přiznání starobního důchodu musí být získána minimální doba pojištění v rozsahu 35 let. I občané s osobním vyměřovacím základem pouze 6000 Kč mají starobní důchod vyšší než právě 4810 Kč, jak je vidět z přiložené tabulky. Výpočet je proveden v červnu letošního roku, tedy při zohlednění mimořádné valorizace. Výpočet je proveden u žadatele o starobní důchod, který nemá nárok na výchovné.

Tip: Jak stoupl váš důchod při valorizaci v červnu 2023 – kalkulačka

Osobní vyměřovací základ

Doba pojištění

Starobní důchod v červnu 2023

6000 Kč

35 let

7663 Kč

7000 Kč

35 let

8200 Kč

8000 Kč

35 let

8737 Kč

9000 Kč

35 let

9274 Kč

10 000 Kč

35 let

9811 Kč

Zdroj: vlastní výpočet autora

Kdo nemá průměrné příjmy ani na úrovni minimální mzdy?

Osobním vyměřovacím základem pro výpočet starobního důchodu je zjednodušeně řečeno průměrná hrubá měsíční mzda v současné hodnotě. Osobní vyměřovací základ nižší než minimální mzdu mají např. OSVČ s nízkým ziskem platící minimální sociální pojištění, zaměstnanci pracující na zkrácený úvazek nízkou mzdou nebo obecně s nízkými příjmy, u kterých ještě došlo k rozmělnění jejich příjmů z důvodu nevyřešené doby pojištění v produktivním věku.

Čtěte také: Spoříte si na starém penzijku? Podívejte se, o kolik jste přišli za posledních 10 let

Plánované změny

Připravované legislativní změny počítají s tím, že na úrovni 10 % průměrné mzdy by byla nastavena nejenom hodnota základní výměry důchodu, ale i minimální hodnota procentní výměry důchodu. Minimální důchod by při zohlednění používané průměrné mzdy pro důchodové účely v letošním roce činil 8080 Kč (základní výměra 4040 Kč + procentní výměra 4040 Kč). Počítáme s tím, že zaokrouhlování by bylo stejné u procentní výměry jako u základní výměry.

Z výše uvedené tabulky je názorně vidět, že i občané s osobním vyměřovacím základem ve výši pouze 7000 Kč a získanou dobou pojištění v rozsahu 35 let mají měsíční starobní důchod vyšší, než činí plánovaná hodnota minimálního důchodu. Přestože tedy připravovaná legislativa počítá se značným zvýšením minimálního důchodu, toto opatření bude mít pozitivní vliv pro velmi málo důchodců.

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 12 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY