Platí se vždy a nemá slevy. Co mají vědět zaměstnanci o zdravotním pojištění

06.10.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Mnozí zaměstnanci zaplatí na zdravotním pojištění více než na dani z příjmů fyzických osob, přesto stojí tato povinná daň trochu stranou. Jak vysoké zdravotní pojištění platí zaměstnanci? Lze nějak zdravotní pojištění snížit? Na co si dát pozor?

Každý občan s trvalým pobytem v České republice musí být zdravotně pojištěn u některé ze zdravotních pojišťoven působících na trhu a v případě rozhodných příjmů z nich musí platit zdravotní pojištění.

 

Zdroj: Depositphotos

Jak vysoká je sazba zdravotního pojištění?

Zaměstnancům je z hrubé mzdy sraženo na zdravotní pojištění 4,5 % a dalších 9 % na zdravotní pojištění za ně platí jejich zaměstnavatel.

Výpočet provádí zaměstnavatel

Zaměstnanec sám zdravotní pojištění na účet své zdravotní pojišťovny neposílá. Za výpočet zdravotního pojištění a zaslání příslušné částky na účet zdravotní pojišťovny je zodpovědný zaměstnavatel.

Čtěte také: Bankovní identita jako klíč do zdravotní pojišťovny. Zavádí ji i VZP

Žádné slevy ani odpočty

Zatímco při výpočtu daně z příjmů fyzických osob se uplatňují daňové slevy a daňové odpočty, u zdravotního pojištění nikoliv. Dva zaměstnanci se stejně vysokou hrubou mzdou tedy zaplatí na zdravotní pojištění stejně vysokou částku bez ohledu na další okolnosti (např. počet vychovávaných dětí či splácení hypotéky).

Nutnost plnění oznamovací povinnosti

Na trhu působí sedm zdravotních pojišťoven, přičemž jednou za 12 měsíců je možné v zákonných termínech zdravotní pojišťovnu změnit. Každou změnu zdravotní pojišťovny je zaměstnanec povinen oznámit svému zaměstnavateli do 8 dní, aby bylo zdravotní pojištění řádně placeno na účet správné zdravotní pojišťovny.

 

Dopočet do minima

Zvláštností při výpočtu zdravotního pojištění je tzv. dopočet do minima, který se neprovádí ani u daně z příjmů fyzických osob, ani u sociálního pojištění.

V případě, že není zaměstnanec státním pojištěncem a má v roce 2023 hrubou mzdu nižší než 17 300 Kč (z důvodu práce na zkrácený úvazek), potom se při výpočtu zdravotního pojištění provádí dopočet do minima, kdy zdravotní pojišťovna musí obdržet částku 2336 Kč (13,5 % z 17 300 Kč), přičemž zaměstnavatel zaplatí na zdravotní pojištění 9 % ze skutečné hrubé mzdy a právě dopočet do částky 2336 Kč jde k tíži zaměstnance. V těchto případech je efektivní sazba zdravotního pojištění placeného zaměstnancem vyšší než klasických 4,5 %.

Nemůže vzniknout nárok na přeplatek

Během roku odvádí zaměstnanci zálohovou daň z příjmů, která se následně odečte od roční daňové povinnosti. Pokud zaměstnanec v ročním zúčtování daně uplatní některou z ročních daňových slev (např. školkovné) nebo některý z daňových odpočtů (např. u životního pojištění, doplňkového penzijního spoření nebo hypotéky), je roční daňová povinnost nižší než zaplacené zálohy během roku a po provedeném ročním zúčtování daně vznikne nárok na daňový přeplatek, o který je následně vyšší čistá mzda. U zdravotního pojištění taková situace nastat nemůže.

Zdravotní pojištění se platí z každého zaměstnání

V případě dvou zaměstnání na pracovní smlouvu se zdravotní pojištění odvádí z obou zaměstnání, přičemž sazba zdravotního pojištění je v obou zaměstnáních stejná. Zdravotní pojištění se neplatí pouze z dohody o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 000 Kč a méně a z dohody o pracovní činnosti s hrubou měsíční odměnou 3999 Kč a méně.

Čtěte také: Jaké je zdanění u práce na dohody (DPČ a DPP) v roce 2023?

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: DANĚ