Ženy průměrně proinvestují více než 1600 Kč měsíčně, vyplynulo z průzkumu investiční společnosti Amundi

08.11.2023 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Zájem žen o investování postupně stoupá. Kolik žen investuje? Jaký je rozdíl při investování mužů a žen? Jaká je jejich motivace? Co ženám při investování chybí?

Amundi - ženy a investice

Zdroj: Oxygen PR

Ženy se bojí riskovat, nejčastěji investují do podílových fondů

Na rozdíl od mužů jsou ženy v investování daleko více konzervativní a méně riskují. Nejčastěji zhodnocují své prostředky prostřednictvím podílových fondů u bank (v 57 %) a u investičních společností (v 39 %). Celkově do podílových fondů investuje až 41 % žen.

Každý měsíc pak investuje 64 % dotázaných žen, dlouhodobě pak ještě vyšší procento žen.

Upřednostňování méně rizikových podílových fondů je dle průzkumu zapříčiněné nižšími výdělky a úsporami žen. „Ženy proto preferují likvidní aktiva, aby měly rezervu a jistotu rychlého přístupu k hotovosti pro případ potřeby,“ vysvětluje Markéta Jelínková, portfolio manažerka společnosti Amundi.

Dle zjištěných dat mají ženy úspory o 85 tisíc korun nižší než muži. Necelá polovina oslovených žen nedokáže z měsíčního příjmu odložit více než 5 tisíc korun. Nedostatek financí je také nejčastějším důvodem, proč některé ženy neinvestují vůbec.

Jak vyplynulo z průzkumu, 58 % žen přeposílá svoje prostředky na osvědčené spořicí produkty. Polovina žen pak nechává finance na běžných účtech.

Na základě zjištěných výsledků se redakce Finance.cz dotazovala, podle jakých kritérií by si měly ženy podílový fond vybrat„V první řadě by měly vybírat podle kvality správce. Určitě bych se vyhnula neznámým firmám nabízejícím výrazně vyšší výnos než zbytek trhu. Dále je důležité určení časového horizontu investice a tolerance k riziku, podle toho se investoři rozhodují pro vhodnou třídu aktiv. A v neposlední řadě poplatková struktura,“ sdělila Markéta Jelínková.

Tip: Srovnání spořicích účtů v říjnu 2023: nejvyšší úroková sazba je stále přes 6 %

Za posledních 5 let narostl počet investorek o 10 %

Dle Markéty Jelínkové se zájem žen o investování plynule zvyšuje, za posledních 5 let se zvýšil o 10 %. Investování tak přestalo být doménou mužů.

Na základě získaných dat ženy ročně proinvestují částku nejčastěji do 20 000 Kč. Oproti mužům ženy odkládají na investice poměrně menší částku, muži ročně průměrně proinvestují kolem 50 000 Kč.

Významným parametrem u výběru druhu investic jsou dle průzkumu pro ženy: likvidita (jak rychle se investice promění na reálné peníze), výkonnost a úroveň rizika. Pro muže je hlavním kritériem výkonnost investice.

Motivaci k investování mají ženy i muži stejnou – zabezpečení na stáří

Odvody sociálního pojištění nemusí nutně znamenat nárok na vysoký důchod, navíc mladší generace je vůči státnímu důchodu spíše skeptická. To se projevuje i v motivaci k investování, ženy i muži nejčastěji investují z důvodu finančního zabezpečení ve stáří. Na druhém místě se umístila ochrana prostředků před inflací. Muži i ženy se také shodli na tom, že investují i pro zabezpečení svých potomků.

Ženám chybí při investování sebevědomí

Pouze 9 % žen uvedlo, že si v investování věří. Necelá polovina dotazovaných žen (47 %) označila svoje znalosti jako průměrné. Dalších 44 % žen svoje znalosti o investování hodnotí jako nedostatečné. Přitom je podle Markéty Jelínkové sebedůvěra v investování klíčová. Oproti mužům jsou však ženy v investování důslednější v pravidelnosti a dlouhodobosti, čímž se snadno mohou mužům, kteří jsou v investování více odvážnější, vyrovnat.

Pro ženy, které s investováním teprve začínají, je důležitý výběr investiční společnosti. Jak takovou ověřenou a bezpečnou investiční společnost vybrat, zjišťovala redakce Finance.cz. „Nejjednodušší je zeptat se u své banky. Většina bank má buď vlastní investiční nabídku, nebo nabízí produkty renomovaných společností. Na trhu také fungují specializované, zavedené a spolehlivé investiční společnosti. Určitě bych tedy vsadila na známá jména velkých bank a investičních společností, tyto firmy mají silné zázemí,“ doporučuje ženám Markéta Jelínková, portfolio manažerka společnosti Amundi.

Zdroj: Výzkum investiční společnosti Amundi, uskutečněný přes agenturu STEM/MARK v průběhu letošního října


Čtěte také: 

PODCAST: Do hodinek investujte podle svých zájmů a osobnosti, radí sběratel

PODCAST: Duhový Charizard stojí až 6 tisíc korun, říká majitel e-shopu s Pokémon kartami

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ