Opoziční návrhy vláda zamítla. Příspěvek na péči se však v příštím roce zvýší, slibuje Jurečka

13.11.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Vláda na svém posledním jednání nepodpořila návrh hnutí ANO na zvýšení příspěvku na péči. Zamítla také opoziční návrhy na zvýšení důchodu ještě nad zákonnou valorizaci. Přesto by sociální dávky změny doznat měly. 

I přesto, že vláda návrh poslanců na zvýšení příspěvku na péči odmítla, je si vědoma toho, že současné částky příspěvku na péči nejsou dostačující. Návrh poslanců z hnutí ANO však vláda označila za nekoncepční. 

Podle vyjádření ministra pro legislativu Michala Šalamouna pouhé mechanické zvýšení příspěvku na péči nevyřeší problém dlouhodobé finanční neudržitelnosti a je třeba jej více propracovat koncepčně. MPSV přitom už letos návrh na pravidelnou valorizaci příspěvku na péči mělo v legislativním procesu. V září ovšem byl tento návrh stažen a prozatím neexistuje žádný, který by měl zvýšit příspěvek na péči.

Současně vláda zamítla také návrhy opozičních stran – hnutí ANO a SPD – na navýšení důchodu. U hnutí ANO šlo o navýšení důchodu všem o 500 Kč měsíčně v dalším roce, a to ještě nad rámec lednové valorizace, kdy se důchody všem výší o 360 Kč.

Toto navrhované opoziční navýšení by se však opakovalo každý rok. Nicméně takový návrh by podle Šalamouna byl neudržitelný pro státní rozpočet a zároveň by šel proti schválenému konsolidačnímu balíčku. Podle předběžných propočtů by takové návrhy přišly nákladově na více než 17 miliard korun ročně, což podle Jurečky opozice vůbec neřešila. SPD navrhovalo navýšení o 250 Kč měsíčně.  

I pokud by návrhy na zvýšení důchodu vláda přijala, není technicky a legislativně možné, aby se navýšení zrealizovalo již od ledna příštího roku.

Navýšení důchodu o 360 Kč, které bylo schváleno v září, v platnosti zůstává. Průměrný důchod by tak v příštím roce měl dosáhnout na 20 635 Kč.

Podle Mariana Jurečky vláda příspěvek na péči v příštím roce zvýší

Možnosti zvýšení příspěvku na péči okomentoval také ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „My jsme jasně řekli za vládu a vládní koalici, že příspěvek na péči v příštím roce zvýšíme. Já počítám s tím, že v řádu jednoho nebo dvou týdnů budeme mít i dohodu na úrovni vládní koalice o tom, jakým způsobem, v jaké výši a v jakých stupních budeme toto zvýšení realizovat,“ řekl na tiskové konferenci vlády. 

Podle něj plánuje MPSV také úpravu na podporu osob, které vykonávají osobní asistenci. Vláda tak má v nejbližší době vydat samostatný návrh zákona na zvýšení příspěvku na péči.

Tip: Poslanecká sněmovna schválila možnost elektronických žádostí o důchod od 1. prosince 2023

V jakých stupních chce MPSV příspěvek na péči valorizovat, se dozvíme v nejbližších týdnech. Takto se měl příspěvek na péči valorizovat dle zamítnutého návrhu hnutí ANO.

Výše příspěvku pro osoby do 18 let věku:

a) 3 300 Kč 3630 Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost), 

b) 6 600 Kč 7260 Kč, jde-li o stupeň II (středně těžká závislost), 

c) 13 900 Kč 15 290 Kč, jde-li o stupeň III (těžká závislost), 

d) 19 200 Kč 21 120 Kč, jde-li o stupeň IV (úplná závislost). 

Výše příspěvku pro osoby starší 18 let:

a) 880 Kč 2000 Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost), 

b) 4 400 Kč 6400 Kč, jde-li o stupeň II (středně těžká závislost), 

c) 12 800 Kč 14 080 Kč, jde-li o stupeň III (těžká závislost), 

d) 19 200 Kč 21 290 Kč, jde-li o stupeň IV (úplná závislost).


Čtěte také: Stát kvůli změně výplat penzí pošle důchodcům peníze navíc. Nedostanou ale všichni stejně

Zdroj: Depositphotos

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 12 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY