Co se od roku 2024 mění u daní z příjmů?

03.01.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Změny v oblasti daní z příjmů se dotknou snad každé fyzické, ale i právnické osoby. Pojďme se společně podívat, co přesně se v této oblasti mění v roce 2024.

Vládní konsolidační balíček byl schválen na konci roku 2023. Jeho cílem je snížit deficit státní kasy, a to tím, že si daňový poplatníci utáhnou opasky a ukrojí ze svých peněz o něco více do veřejných financí. Změny v oblasti daní pocítí však nejen osoby fyzické, ale i právnické. Co všechno se tedy bude měnit v oblasti daní z příjmů?

Omezení slevy na manželku

U příjmů za rok 2023 ještě stále bude možné uplatnit slevu na manželku (stejně to platí pro manžela), jejíž příjmy za zdaňovací období (kalendářní období) jsou nižší než 68 000 Kč. To samozřejmě ještě za podmínky, že se jedná skutečně o manželku, a nikoliv družku, a manželé spolu žijí v jedné domácnosti.

Podle nové právní úpravy však bude možné u příjmů za rok 2024 slevu na manželku uplatnit s dodržením příjmové podmínky pouze tehdy, pokud ve společné domácnosti pečuje o dítě do 3 let.

Sleva za umístění dítěte do předškolního zařízení

Tzv. školkovné využívalo mnoho lidí, jejichž dítě docházelo do zařízení pečujícího o děti předškolního věku. Ještě za rok 2023 si lze díky tomu od vypočtené daně odečíst až 17 300 Kč (maximální částky, reálně záleží na částce potvrzené školkou), což je částka minimální mzdy platné pro daný rok. S rokem 2024 však školkovné končí a v tomto zdaňovacím období jej nebude možné uplatnit.

Čtěte také: Velký přehled, co se změnilo v konsolidačním balíčku a co v něm zůstalo

Daňové změny 2024: fyzické a právnické osoby

Zdroj: Depositphotos

 

Sleva na studenta

Pracující studenti mohli čerpat daňovou úlevu v podobě slevy na dani. Ta měsíčně činila 335 Kč nebo ročně 4020 Kč. Naposledy ji půjde uplatnit u příjmů za rok 2023. S novým rokem také končí.

Snížení limitu pro 23% sazbu daně

Ze zákona existují dvě sazby daně, a to 15 % a 23 %. Patnáctiprocentní sazbu platí většina lidí, ta 23% je tu pro lidi s vyššími příjmy a před pár lety nahradila daň solidární.

Sazba 23 % se v roce 2023 týká lidí, jejichž měsíční příjem byl nad 161 296 Kč a roční nad 1 935 552 Kč. V obou případech se přitom jedná o 48násobky průměrné mzdy.

Od letošního roku se však limit snižuje na 36násobek průměrné mzdy. U příjmů za rok 2024 se tedy 23% sazba daně uplatní u každého poplatníka, jehož měsíční příjem bude vyšší než 131 901 Kč. Ročně pak půjde o 1 582 812 Kč.

Čtěte také: Vláda schválila růst minimální mzdy na 18 900 Kč

Hranice u zaměstnaneckých benefitů

Při poskytování zaměstnaneckých benefitů fungovalo daňové zvýhodnění. To se však s novým rokem 2024 mění a benefity dostaly maximální roční hranici, nad kterou se bude přesahující poskytnutá nepeněžní hodnota zdaňovat a bude z ní také odvedeno sociální a zdravotní pojištění. Roční hranice pro tyto účely činí 21 983 Kč v roce 2024, což je polovina vyhlašované průměrné mzdy.

Příspěvek na stravování u zaměstnanců

Osvobození při poskytnutí stravování na pracovišti a nepeněžitého příspěvku na stravování (stravenky) bude pro daňové účely omezeno maximální výší shodně jako peněžitý příspěvek na stravování. Pokud směna přesáhne 11 hodin, umožní novela poskytnout dva příspěvky na stravování s uvedeným daňovým režimem pro osvobození. Už tak neplatí, že zaměstnanec mohl dostat třeba dvacet stravenek po tisícikoruně a nepromítlo se mu to do daní. Nově se bude platit daň a odvody z příspěvku na stavování nad částku přesahující 116,20 Kč za běžnou směnu.

Zároveň se doplnila možnost poskytnout příspěvek na stravování u zaměstnanců, kteří nemají rozvrh směn (např. jednatelé) a odpracují alespoň 3 hodiny během kalendářního dne.

Čtěte také: Vyšší odvody, nebo vyšší paušální daň? Podnikatel.cz spočítal, co se vyplatí

Zvýšení zdanění u právnických osob

Léta činila daň z příjmů právnických osob 19 %. To se ale letos také mění a pro všechna zdaňovací období od 1. ledna 2024 bude platit sazba daně z příjmů právnických osob ve výši 21 %.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: DANĚ