Jak online získat přehled plateb vynaložených zdravotní pojišťovnou na vaši péči?

23.01.2024 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Zajímá vás, jakou částkou přispěla zdravotní pojišťovna na vaši zdravotní péči? Lze najít jednotlivé úhrady také online?

Zdravotnická zařízení vykazují zdravotní pojišťovně péči poskytnutou pojištěnci, která má být uhrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Každý pojištěnec starší 15 let má nárok u zdravotní pojišťovny získat přehled o částkách vynaložených zdravotní pojišťovnou na jeho zdravotní péči. V České republice využívá nejvíce pojištěnců Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP), proto je článek věnován postupu právě u ní.

Zdroj: Shutterstock

Přehled o částkách vynaložených na zdravotní péči lze získat online formou

Výkaz vynaložených prostředků zdravotní pojišťovnou lze získat během několika vteřin, a to online formou prostřednictvím aplikace Moje VZP.

Pro přihlášení do aplikace Moje VZP je třeba se nejdříve zaregistrovat. Jestliže máte již zřízenou Identitu občana nebo BankID, můžete provést registraci rychle prostřednictvím těchto ověřených způsobů. Postačí i datová schránka, díky níž si můžete zřídit Identitu občana a poté se do aplikace přihlásit.

Pokud tyto metody využít nechcete, lze provést registraci také pomocí připraveného formuláře od VZP. Po dokončení registrace je nutné pro používání aplikace vyčkat 1–2 týdny na doporučený dopis od VZP, ve kterém bude klíč pro aktivaci aplikace. K samotné registraci je potřeba pouze kartička pojištěnce, e-mailová adresa a telefonní číslo.

Již uprostřed hlavní stránky aplikace najdete tabulku s názvem „vykázaná péče“, ve které je také souhrn celkových příspěvků na vaši zdravotní péči v daném časovém období. Nyní uvidíte výkaz na období leden 2023 — listopad 2023, toto období si však můžete sami změnit.

Pro podrobnější přehled stačí kliknout na „více informací“. Po tomto kroku najdete výpis příspěvků z jednotlivých lékařských oborů. Při kliknutí na jednotlivé obory se vám zobrazí čerpaná péče u konkrétních lékařů.

Jak získat přehled vykázané péče na zdravotní pojišťovnu?

Zdroj: VZP

Co dělat, když potřebujete výpis vytisknout?

Jestliže si potřebujete výpis vytisknout, stačí v pravém horním rohu kliknout na „aplikace“ a „VZP Point“. V této aplikaci kliknete na „nové podání“ a „přehled vykázané péče pojištěnce“.

Následně zvolíte „vyplnit dotazník“, kde vyberete období, za které výpis požadujete, a také položky, které chcete do výpisu zahrnout. Poté stačí kliknout už jen na „odeslat podání“.

V menu v kategorii „odeslaná podání“ najdete po pár minutách požadovaný výpis i s odkazem na jeho stažení. Dokument si poté můžete vytisknout.

Výpis vykázané péče na pojišťovnu

Zdroj: VZP

Jaké jsou další možnosti k získání výpisu?

Jestliže nechcete z nějakého důvodu využít aplikaci, můžete si zajistit výkaz i jinými možnostmi:

  • Osobně na pobočce VZP,
  • prostřednictvím poštovních služeb,
  • prostřednictvím datové schránky fyzické osoby nebo
  • e-mailem na info@vzp.cz nebo podatelna@vzp.cz.

Ve všech uvedených případech budete potřebovat vyplněnou žádost:  

Žádost o výpis z osobního účtu pojištěnce (dospělý nebo starší 15 let)

Žádost o výpis z osobního účtu nezletilého pojištěnce

Vystavení přehledu vykázané péče je bezplatné. Lékaři vykazují poskytnutou péči až s tříměsíčním zpožděním, proto i výpis bude vystaven k tomuto zpětnému datu.

Tip: Co vám nově proplatí zdravotní pojišťovny?

Něco ve výkazu uhrazené péče nesedí?

Může se stát, že v daném přehledu najdete nesrovnalosti. V takovém případě byste měli kontaktovat svoji zdravotní pojišťovnu. Jde třeba o situaci, kdy je vykázána péče, která nebyla ve skutečnosti poskytnuta. Pro tyto nesrovnalosti slouží poslední stránka výpisu zdravotní péče, kde může pojištěnec do tabulky vypsat konkrétní námitky. Poté se podnět podá na pobočce VZP, poštou, datovou schránkou nebo prostřednictvím aplikace Moje VZP.


Čtěte také: 

Co dělat, když vám má vypršet platnost průkazu pojištěnce nebo ho ztratíte?

Většina zubařů jednou bude bez smluv s pojišťovnami, míní stomatolog

Jaké plastické operace proplácejí zdravotní pojišťovny?

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ