Už rok funguje sleva na pojistném u některých zkrácených úvazků. Změnilo to něco?

28.02.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Už přes rok mají někteří zaměstnanci u svých zaměstnavatelů nárok na slevu na pojistném na sociální zabezpečení. Co to způsobilo a kdo mezi ně patří?

Pětiprocentní sleva na pojistném funguje již přes rok a vznikla se záměrem podpořit zaměstnávání lidí na zkrácený úvazek. Pojďme se proto společně podívat, u kterých zaměstnanců na zkráceném úvazku ji lze využít, a zda se vůbec něco změnilo.

Sleva na pojistné na sociální pojištění: info, pro koho platí, od kdy

Zdroj: Depositphotos

U kterých zaměstnanců lze uplatnit slevu na pojistném?

Slevu na sociálním (důchodovém) pojištění lze uplatnit pouze u vybraných zaměstnanců pracujících na zkrácený úvazek. Mezi ty můžeme zařadit rodiče dětí do 10 let věku, a to nejen biologických, ale i těch, které byly převzaty do náhradní rodinné péče.

Dále sem spadají i osoby na rekvalifikaci, se zdravotním postižením na nechráněném pracovním trhu nebo osoby pečující o blízkou osobu, která je závislá na pomoci jiné osoby v některém ze čtyř stupňů závislosti. U zkrácených úvazků lze slevu ještě využívat u zaměstnanců starších 55 let nebo naopak u studentů na středních i vysokých školách.

Dobré je navíc vědět, že na slevu mají nárok ještě všichni pracovníci mladší 21 let, a to dokonce bez ohledu na délku úvazku.

Čtěte také: Slevy na pojistném pro zaměstnavatele v praktických otázkách a odpovědích

Lze slevu využít na všechny zkrácené úvazky?

Kromě toho, že musíte patřit mezi určitý okruh osob, je nutné ještě splnit podmínky zkráceného úvazku. Zkrácený úvazek je v podstatě jakýkoli úvazek, který se sjednává na menší objem než 40 hodin týdně, protože právě oněch 40 hodin je zákonem stanovená týdenní pracovní doba.

Aby však vznikl nárok na slevu na pojistném, zkrácený úvazek musí být nejvýše na 30 hodin týdně a nejméně na 8 hodin týdně.

Tip: Mzdová kalkulačka pro rok 2024

Co když má zaměstnanec více zkrácených úvazků?

Slevu na pojistném na sociální zabezpečení lze uplatnit pouze u jednoho zaměstnavatele. Bude jím ten, který ohlásil svůj záměr využít slevu u České správy sociálního zabezpečení jako první.

Pokud by pak měl mít zaměstnanec u jednoho zaměstnavatele více zkrácených úvazků souběžně, bude pouze na zaměstnavateli, na který zkrácený úvazek se rozhodne zákonnou slevu uplatnit. Důležité je vědět, že do vyměřovacího základu vstoupí pouze ten zkrácený úvazek, na který je sleva na pojištění uplatňována.

Čtěte také: Jak mohou podnikatelé získat 5% slevu na pojistném na některé zaměstnance?

 

Proč byla sleva zavedena a co způsobila?

Sleva na pojistném u vybraných zaměstnanců pracujících prostřednictvím zkráceného úvazku byla zavedena, aby byli především zaměstnavatelé více motivování v zaměstnávání zájemců o tato místa. A podle údajů, které 20. února 2024 představila Česká správa sociálního zabezpečení ve své tiskové zprávě, se to pravděpodobně podařilo.

„Na základě našich dat lze odvodit, že počet osob, u nichž vznikl nový pojistný vztah po zavedení slev na pojistném, činil 22 641. Z toho 16 327 osob mělo tento pojistný vztah otevřený i k prosinci 2023. To osobně vnímám velmi pozitivně a značí to zájem ze strany zaměstnavatelů i zaměstnanců,“ přiblížil ústřední ředitel ČSSZ František Boháček.

Sleva je častěji uplatňována za ženy, které představují 74 % osob, jež tuto výhodu využívají. Nejčastěji jsou slevy na dani uplatňovány na zaměstnance pečující o dítě mladší 10 let (38 %) a zaměstnance starší 55 let (36 %).

Čtěte také: Až u 123 664 zaměstnanců loni vznikl nárok na slevu na pojistném

Zdroj: TZ ČSSZ

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ