Do zákoníku práce přibude pojem zaručený plat. Zaručená mzda zmizí, minima se sníží

09.05.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Zaručený plat má podle novely zákoníku práce zrušit zaručenou mzdu. Platové třídy kvůli němu budou jen čtyři a ta nejvyšší bude mít nižší odměnu, než je tomu teď. Navíc se budou uplatňovat jen ve veřejném sektoru. 

Aktuálně se v parlamentu nachází materiál, který ve druhé polovině března schválila vláda. Jedná se o návrh zákona, kterým by se změnil zákoník práce č. 262/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony.

Tato novela především mění minimální a zaručenou mzdu, jak je známe dnes. V předchozím článku jsme si rozebrali, jakým způsobem by se na základě nových pravidel měla minimální mzda zvyšovat, ale i to, že se ta zaručená v podstatě zruší. Nahradit ji má totiž tzv. zaručený plat, na jehož právní úpravu se podíváme v tomto článku.

Zdroj: Depositphotos

Zaručená mzda závisí na náročnosti práce zaměstnance

Podle nynější legislativy platí, že v soukromém sektoru funguje 8 skupin prací, které mají různě vysokou zaručenou mzdu. Částka měsíční hrubé zaručené mzdy se odvíjí od složitosti, namáhavosti a odpovědnosti, která se na onu skupinu prací váže. Výše však závisí také na aktuálně platné měsíční částce minimální mzdy. Ta je každoročně stejná jako zaručená mzda pro první skupinu prací.

Skupina prací

Měsíční hrubá zaručená mzda

První

18 900 Kč *

Druhá

19 500 Kč

Třetí

21 300 Kč

Čtvrtá

21 800 Kč

Pátá

24 100 Kč

Šestá

26 600 Kč

Sedmá

29 400 Kč

Osmá

37 800 Kč

* Minimální mzda platná pro rok 2024.

Čtěte také: Výpovědní doba a odpočinek se zkrátí, zkušební doba prodlouží. Co se ještě změní v zákoníku práce?

Zaručenou mzdu má nahradit zaručený plat

Institutem zaručeného platu se zruší osm skupin prací a nahradí ho už pouze čtyři úrovně. Navíc by se neměly týkat soukromého sektoru, ale jen veřejných institucí, které vyměřují svým zaměstnancům platy. Ty zaručené budou vypadat takto:

  • v první skupině prací bude náležet 1násobek minimální mzdy,
  • ve druhé skupině prací bude náležet 1,2násobek minimální mzdy,
  • ve třetí skupině prací bude náležet 1,4násobek minimální mzdy a
  • ve čtvrté skupině prací bude náležet 1,6násobek minimální mzdy.

Čtvrtá skupina prací tedy bude mít podle nových pravidel nižší zaručený plat, než by měla osmá skupina prací zaručené mzdy. Kdybychom vycházeli z letošní minimální mzdy, jednalo by se v rámci 1,6násobku pouze o 30 240 Kč.

Nejnižší úroveň zaručeného platu bude vyhlašovat Ministerstvo práce a sociálních věcí pro následující kalendářní rok ve Sbírce zákonů a mezinárodních smluv sdělením do 30. září.

Vypočítejte si výši své čisté mzdy v naší kalkulačce

 

Čtěte také: Příspěvek na péči bude u nově přidaného stupně závislosti navýšen o necelých 8000 korun měsíčně

Zaměstnavatel bude doplácet do výše zaručeného platu

Co svým způsobem zůstane zachováno, je doplatek k platu. K tomu dojde v situacích, kdy plat bez veškerých příplatků, na které zaměstnanci vznikl nárok, nedosáhne ani nejnižší měsíční úrovně platu zaručeného. V takovém případě bude zaměstnavatel povinen poskytnout doplatek ve výši rozdílu mezi platem dosaženým v kalendářním měsíci a příslušnou nejnižší úrovní zaručeného platu.

Pokud by však měl zaměstnanec sjednanou kratší pracovní dobu, měsíční úroveň zaručeného platu se úměrně snižuje odpracované době. Ze stejného principu se bude logicky vycházet i tehdy, jestliže zaměstnanec neodpracuje stanovenou týdenní pracovní dobu. Ta činí 40 hodin.

Jak se bude stanovovat minimální mzda

Podle novely zákoníku má být od příštího roku minimální mzda součinem průměrné predikce hrubé měsíční mzdy v národním hospodářství a koeficientu. Ten se stanoví tak, aby byl výsledek přiměřený ke vztahu ke kupní síle s ohledem na životní náklady apod. Dále se také použije referenční hodnota 47 % průměrné hrubé mzdy v národním hospodářství.

Vypočtená výše minimální mzdy se bude zaokrouhlovat na desetihaléře směrem nahoru. Stejně tak se zaokrouhlí i zaručený plat.

 

Od kdy se zruší zaručená mzda a začnou platit změny zákoníku práce?

Pokud návrh nové právní úpravy minimální mzdy a zaručeného platu projde celým legislativním procesem, začne být platný od 1. července 2024. Již během letošního roku tedy bude novým způsobem stanovena minimální mzda pro rok 2025. Zaměstnavatelé by však měli do konce roku letošního vycházet z legislativy, která platí nyní.

Čtěte také: Stát plete bič na rodiče v domácnosti. Vyhnat do práce je má změna zdravotního pojištění

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 18 krát

Články ze sekce: DANĚ