Jak se mají od roku 2025 změnit registrační limity pro povinné plátcovství DPH?

05.06.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Ministerstvo financí připravilo velkou novelu v oblasti daně z přidané hodnoty. Jednou z výrazných novinek je také změna podmínek, za kterých se osoby samostatně výdělečně činné povinně registrují k DPH.

Od 1. ledna 2025 má nastat několik změn v oblasti DPH. Tou hlavní je změna podmínek a limitů pro povinnou registraci OSVČ k odvádění DPH.

Zdroj: Depositphotos

OSVČ se k DPH povinně registrují při překročení 2 milionů obratu za předcházejících 12 měsíců

Aktuálně mají OSVČ povinnost přihlášení k DPH za situace, že za posledních 12 měsíců přesáhly obrat 2 milionů korun. Do doby, než dojde k překročení tohoto obratu, je podnikatel osvobozen od uplatňování DPH a s tím souvisejících povinností. Avšak pokud má podnikatel zájem, může se k DPH přihlásit také dobrovolně.

Ještě do konce roku 2022 platila hranice ve výši 1 milionu korun. Od 1. ledna 2023 se limit určující povinnou registraci zvýšil na současné 2 miliony korun.

K DPH se lze registrovat elektronicky nejpozději 15 dnů po skončení kalendářního měsíce, ve kterém podnikatel překročil obrat. Přihlášku k DPH je možno podat přes portál MOJE daně

Finanční úřad o registraci podnikatele rozhoduje do 30 dnů od podání žádosti. Plátcem DPH se podnikatel stává od druhého měsíce po měsíci, ve kterém překročil stanovený obrat.

Tip: Na co se připravit při zrušení registrace k DPH?

Obdobím pro hlídání obratu má být kalendářní rok

Jak jsme zmínili výše, obrat si podnikatelé musejí hlídat za 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců, nikoliv za kalendářní rok. To by se však od roku 2025 mělo změnit.

Nově by podnikatelé sledovali výši obratu v průběhu kalendářního roku, tedy od 1. ledna do 31. prosince. Jakmile by podnikatel v průběhu tohoto období překročil hranici dvou milionů, stal by se plátcem DPH.

 

Plátcem DPH by se pak podnikatel stal až od dalšího roku. Tedy pokud podnikatel přesáhne obrat 2 miliony například v roce 2026, stane se plátcem DPH od 1. ledna 2027.

Podnikatel však bude mít možnost stát se plátcem DPH i dříve, když podá přihlášku k DPH do 10 pracovních dnů od překročení hranice. Pokud tak učiní, stane se plátcem dnem následujícím poté, co obrat překročil 2 miliony korun.

Při překročení obratu ve výši 2 536 500 Kč se stanete plátcem DPH ihned

Kromě obratu 2 milionů budou muset podnikatelé rovněž hlídat částku obratu ve výši 2 536 500 Kč.

Jestliže podnikatel přesáhne v daném kalendářním roce od 1. ledna do 31. prosince obrat v této hodnotě, nestane se plátcem až od 1. ledna následujícího kalendářního roku, ale již následujícím dnem po překročení této částky. Povinnost přiznat daň a odvést ji tak vzniká již z plnění, která se ten den uskuteční.

„Od tohoto dne rovněž vzniká povinnost podat přihlášku k registraci podle § 94 odst. 1 zákona o dani z přidané hodnoty, a to do 10 pracovních dnů ode dne překročení této částky,“ uvádí novela zákona o DPH.

Nově se tak sjednotí lhůta pro všechny případy registračních povinností na 10 pracovních dnů. Nesplnění této lhůty může být pokutováno finančním úřadem podle daňového řádu. Výše pokuty se může vyšplhat až na 500 000 Kč.

Novelu zákona bude v nejbližších dnech projednávat vláda. Následně poputuje do Poslanecké sněmovny. Jelikož jde zatím pouze o návrh, mohou se některé parametry ještě pozměnit. Účinnost zákona je naplánována na 1. ledna 2025, pokud do této doby projde návrh celým legislativním procesem.


Čtěte také:

Podnikatelé zaplatí na koncesionářských poplatcích dohromady méně, říká ministerstvo

Vláda podpořila vznik nároku na ošetřovné pro OSVČ a osoby pracující na dohody

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: DANĚ