Dodavatele plynu si mohou změnit i domácnosti

12.04.2007 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Od ledna letošního roku jsou podle Energetického regulačního úřadu oprávněnými zákazníky všichni koneční odběratelé plynu včetně domácností. Díky tomu si mohou prostřednictvím bezplatné změny dodavatele plynu snížit část svých celkových nákladů za dodávku plynu i domácnosti.

Téma týdne: Šetříme na energiích

V dřívějších dobách byl trh se zemním plynem v České republice regulován Energetickým regulačním úřadem (ERÚ), který provozovatele přepravní a distribuční soustavy omezoval a např. určoval tarify za přístup do přepravní a distribuční soustavy. Jediným dodavatelem plynu byla v minulosti společnost RWE Transgas, a.s. a do 31. 12. 2004 neměl žádný ze zákazníků právo zvolit si dodavatele zemního plynu. V rámci postupné liberalizace trhu se zemním plynem se od 1. ledna 2005 stali oprávněnými zákazníky koneční zákazníci s odběrem nad 15 milionů m3/rok na jedno odběrné místo a držitelé licence na výrobu elektřiny spalující plyn v tepelných elektrárnách či při kombinované výrobě elektřiny a tepla (v rozsahu své spotřeby na uvedenou výrobu). Od ledna roku 2006 se oprávněnými zákazníky stali koneční zákazníci s výjimkou domácností a od ledna letošního roku jsou oprávněnými zákazníky všichni koneční zákazníci včetně domácností.

Na tuzemském trhu v současné době působí několik skupin obchodníků, kteří se zabývají dodávkami plynu konečným zákazníkům. Jedná se o RWE (vlastní obchodníky se zemním plynem RWE Transgas, a.s., Středočeská plynárenská, a.s., Západočeská plynárenská, a.s., Severočeská plynárenská, a.s., Východočeská plynárenská, a.s., Severomoravská plynárenská, a.s., Jihomoravská plynárenská, a.s.), Jihočeská plynárenská, a.s., (vlastní ji společnost E.ON Energie AG), Pražská plynárenská, a.s. a společnost VEMEX s.r.o. Dovozce plynu je však v České republice pouze jeden, a to společnost RWE Transgas a.s. Podrobný seznam všech dodavatelů zemního plynu naleznete na stránkách Energetického regulačního úřadu.

 
Postup při změně dodavatele plynu

Proces změny dodavatele plynu je detailně popsán v § 36 až 38 vyhlášky č. 524/2006 Sb., o pravidlech pro organizování trhu s plynem a tvorbě, přiřazení a užití typových diagramů dodávek plynu. Vyhlášku Energetického regulačního úřadu k zákonu č. 458/2000 Sb. naleznete na internetových stránkách ERÚ v sekci legislativa.Dodavatele plynu mohou domácnosti a maloodběratelé změnit pouze jednou za 6 měsíců. Výjimku má pouze změna dodavatele za dodavatele poslední instance. Ještě před změnou dodavatele vám tedy doporučujeme si opravdu důkladně projít nabídky všech dodavatelů zemního plynu. Při hodnocení se kromě ceny plynu zaměřte také na podmínky dodávek plynu, spolehlivost dodávek, na zkušenosti dodavatele plynu či na přehled bezplatných služeb pro své odběratele.

Po výběru jiného dodavatele a po vzájemné dohodě na budoucích dodávkách plynu je důležité, aby si konečný zákazník zvolil vhodné datum dodávky plynu od nového dodavatele. Důvodem jsou časově náročnější činnosti, které je potřeba provést ještě před změnou dodavatele, kam patří například žádost o ukončení smlouvy se stávajícím dodavatelem plynu.

Smlouva může být při změně dodavatele plynu buď jen jedna, nebo více samostatných smluv na jednotlivé služby. V prvním případě se jedná o smlouvu o sdružených službách dodávky plynu, která je vhodná pro domácnosti a maloodběratele. Na základě této jediné smlouvy zajistí všechny služby spojené s dodávkou, přepravou, distribucí či s uskladněním plynu vámi zvolený dodavatel plynu. Tato smlouva musí být mezi dodavatelem a odběratelem uzavřena nejpozději 20 kalendářních dnů před datem dodávky plynu od nového dodavatele.

Pokud mezi dodavatelem plynu a odběratelem (domácnost nebo malý zákazník) nedojde k dohodě, mohou tito odběratelé požádat (v souladu s § 12a energetického zákona) u dodavatele poslední instance o dodávku zemního plynu za ceny stanovené Energetickým regulačním úřadem. Dodavatel poslední instance je povinen tuto dodávku zajistit (s výjimkou zjištění neoprávněného odběru).Ve druhém případě si odběratel uzavře více samostatných smluv na jednotlivé služby. Jedná se o smlouvu o distribuci plynu (pokud ji odběratel nemá uzavřenou), kde je k uzavření potřeba oslovit provozovatele distribuční soustavy, k němuž je odběrné plynové zařízení zákazníka připojeno. Žádost o uzavření smlouvy o distribuci plynu musí být odběratelem předložena provozovateli distribuční soustavy nejpozději 20 kalendářních dnů před datem dodávky plynu od nového dodavatele. V rámci zajištění dodávky plynu od nového dodavatele je potřeba následně oslovit nově vybraného dodavatele a uzavřít s ním smlouvu o dodávce plynu. Tato smlouva musí být uzavřena nejpozději 12 kalendářních dnů před datem účinnosti změny dodavatele. Nyní už je potřeba si jen zvolit některého z přepravců zemního plynu a uzavřít s ním smlouvu o přepravě plynu a smlouvu o uskladňování plynu.

 

Zdroj: Energetický regulační úřad

Bez auta ani krokVadí vám kolik peněz každý měsíc utratíte za plyn a elektřinu? Pak si nenechte ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků/>. Vysvětlíme vám, jak se cena těchto energií tvoří, jak ji můžete svým rozhodnutím ovlivnit a v neposlední řadě jak změnit dodavatele. 

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ