Až 1500 korun za penzijní připojištění

10.05.2007 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Státní příspěvek až 150 korun měsíčně, daňové úlevy a také odměnu od nás. To vše lze získat s penzijním připojištěním. Víte jaké výhody penzijní připojištění má?

Téma týdne: Produkty s podporou státu aneb získejte odměnu od Financí

Stát podporuje některé produkty. Jedním z nich je také penzijní připojištění, od kterého si stát slibuje, že pomůže občanům po přechodu z pracovního procesu do důchodu. Peníze, které občan během svého produktivního života naspoří společně se zhodnocením a příspěvkem od státu by měly pomoci k zachování životní úrovně důchodců.


Státní příspěvek

Rozhodnete-li si uzavřít si penzijní připojištění můžete si vybírat z mnoha penzijních fondů. Ať už si ale vyberete kterýkoli penzijní fond, pokud budete platit příspěvky získáte od státu tzv. státní příspěvek. Ty jsou na konto účastníka připisováni automaticky za každý řádně a včas zaplacený vklad. Co to znamená? Pokud chcete za daný kalendářní měsíc získat státní příspěvek, musí v tomto měsíci fond od vás obdržet vklad. Možná je i forma předplacení vkladů na určitou dobu. Naopak není možné vklady zpětně doplatit. V tomto případě účastníkovi penzijního připojištění za zpětně doplacené měsíce státní příspěvek nenáleží.

 Tabulka: Výše státního přípěvku

Měsíční platba Státní příspěvek

100 - 199 Kč

50 Kč + 40 % z částky nad 100 Kč

200 - 299 Kč

90 + 30 % z částky nad 200 Kč

300 - 399 Kč

120 Kč + 20 % z částky nad 300 Kč

400 - 499 Kč

140 Kč + 10 %z čáskty nad 400 Kč

500 Kč a více

150 Kč

 

Maximální výše příspěvku, který může účastník získat je 150 korun měsíčně, v případě že jeho vklad dosáhne minimálně 500 korun. Kolik při různě vysokých vkladech a zhodnocení účastník naspoří si můžete spočítat v našem kalkulátoru penzijního připojištění.


Příspěvky nad 500 korun

Jak již bylo řečeno při vyšším příspěvku než 500 korun, náleží účastníku penzijního připojištění maximálně 150 korun. Ovšem ale i vyšší příspěvky se vyplatí. Ptáte se proč? Odpověď je jednoduchá. Díky penzijnímu připojištění můžete ale platit nižší daně. Od základu daně z příjmu si lze odečíst část zaplacených příspěvků v daném roce.

Odměna až 1500 Kč od Finance.cz!
K on-line uzavřené smlouvě o penzijním připojištění nebo k navýšení měsíčního příspěvku účastníka získáte prémii ve výši jednoho vašeho měsíčního příspěvku, či celé navyšované částky.
Nárok na daňovou úlevu získává ten, kdo zaplatí za zdaňovací období (kalendářní rok) více než 6000 Kč. Měsíčně si tedy musí spořit více jak 500 Kč. To co je zaplaceno nad 6000 Kč je potom možné odečíst od základu daně. Nejvyšší povolený daňový odpočet činí 12.000 Kč.

Pokud tedy například zaplatíte na penzijní připojištění v daném roce celkem 14.000 Kč, můžete si od daňového základu odečíst částku 8000 Kč. Optimální výše příspěvku, která Vám zajistí v součtu jak požadovanou výši daňového odpočtu, tak připsání maximálního státního příspěvku, je platba 1 500 Kč měsíčně (18 000 Kč ročně).

Kolik můžete takto na daních ušetřit závisí na daňovém pásmu, do kterého spadnete. Čím vyšší jsou vaše příjmy, tím platíte vyšší daně a potom je také vyšší daňová úleva, kterou vám penzijní připojištění přinese. Při úložce 1500 korun měsíčně a dani z příjmů 32% je daňová úspora 3840 korun, naopak pokud je výše daně12% je daňová úspora 1440 korun.  Kolik si můžete odečíst od základu daně při zvolené měsíční úložce, si můžete vypočítat v kalkulátoru daňové úspory penzijního připojištění.

Penzijní připojištění se díky podpoře státu určitě vyplatí. Pokud penzijní připojištění ještě nemáte můžete si ho uzavřít také na našem Prodejním centru. K on-line uzavřené smlouvě o penzijním připojištění nebo k navýšení měsíčního příspěvku účastníka získáte prémii ve výši jednoho vašeho měsíčního příspěvku, či celé navyšované částky, maximálně však 1 500 Kč. Postup uzavření je popsán v článku Stavební spoření s odměnou.


Produkty s podporou státu aneb získejte odměnu od FinancíMezi finančně zajímavé produkty s podporou státu patří stavební spoření, penzijní připojištění, životní pojištění či různé příspěvky od zaměstnavatele. Pokud vás tyto produkty zaujaly, pak si rozhodně nenechte tento týden ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků!

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY