Co znamená on-line ?

07.02.2003 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Na řadě stránek, samozřejmě i u nás, máte možnost si koupit nebo sjednat řadu produktů on-line. Co přesně tento pojem znamená a jak takové on-line uzavření vlastně probíhá?

Pod výraz on-line vejde hodně rozmanitá nabídka služeb. Pokud nemáte s nákupy na internetu doposud žádné zkušenosti je dobré se napřed v této směsici zorientovat. Ve skutečnosti on-line probíhá pouze část z takto inzerovaných nabídek. Druhá část představuje pouze předběžnou objednávku a vlastní operace poté probíhá korespondenčně nebo přímo na pobočce.

Při on-line objednávce, resp. uzavření smlouvy již není potřeba podepisovat dodatečnou papírovou smlouvu. Naopak při korespondenčním uzavření je potřeba elektronicky předjednanou smlouvu podepsat a případně i odeslat. Korespondenční uzavírání má však stále své výhody oproti návštěvě kamenné pobočky. Není potřeba spěchat na pobočku nebo do obchodu, aby vám nezavřeli a poté si nadělávat dřívější odchod ze zaměstnání. Na druhou stranu pokud se rozhodnete pro tuto variantu (na našich stránkách si takto můžete uzavřít stavební spoření nebo penzijní připojištění) je potřeba opatrně vybírat. Smlouva nebo objednávané zboží se při tomto způsobu uzavření dost nacestuje, proto je potřeba zvolit server, kterému důvěřujete a který je schopen pokud možno kdykoliv vám poskytnout informaci o stavu vašeho požadavku.

Druhým úskalím internetu je pouze omezená možnost nechat si v případě potřeby poradit. Při návštěvě kamenné pobočky můžete kdykoliv položit jakýkoliv dotaz Při brouzdání internetovými stránkami se musíte spokojit pouze s připravenou nápovědou a s připravenými radami. Proto než se definitivně rozhodnete, důkladně si prostudujte všechny dostupné informace a v případě nejistoty se neváhejte obrátit na zelenou linku, je-li dostupná.

Bezpečnost
Při jakékoliv nákupu udáváte své osobní údaje, příp. i údaje své platební kartě nebo jiném platebním nástroji. Z nabízených služeb je proto potřeba vybírat opatrně a omezit se pouze na známé servery s dostatečně vybudovanou tradicí a pověstí. V opačné případě riskujete zneužití vašich údajů.

Při zadávání kontaktních údajů (především e-mailů) si pečlivě zkontrolujte jestli rovněž automaticky nesouhlasíte se zasíláním nevyžádaných, především reklamních, zpráv nebo jestli nesouhlasíte s poskytnutím vašich údajů třetím stranám ( = prodej databáze e-mailů pro reklamní účely). Pokud nelze službu využít bez takovýchto dárečků, je lepší podívat se jinde.

Průběh on-line sjednání na našem serveru
V našem Prodejním centru si můžete sjednat celou řadu finančních produktů. Průběh uzavření se pro jednotlivé produkty různý. Složitější produkty jako stavební spoření, penzijní připojištění nebo životní pojištění jsou uzavírány korespondenčně. Na našich stránkách předvyplníte návrh smlouvy, který vám poté poštou doručíme. Písemný návrh podepíšete a odešlete zpět v přiložené obálce. Od příslušné finanční instituce obdržíte akceptaci smlouvy a veškeré platby poté poukazujete přímo na váš nový účet. Prostřednictvím internetu tak nemusíte žádnou platbu zadávat a vaše peníze neprochází přes žádné prostředníky.

U jednoduchých produktů kdy je rovněž kladen důraz na rychlost sjednání jako je cestovní pojištění nebo povinné ručení je uzavření 100% on-line. Nemusíte čekat na zaslání smlouvy poštou a pojištění začne platit ihned po připsání vaší platby na účet vybrané pojišťovny. Záleží pouze na Vás jak rychlý platební nástroj si zvolíte. Pokud například máte účet vedený v eBance nebo budete platit prostřednictvím služby CitiConnect můžete mít cestovní pojistku platnou již od dnešního dne, při platbě převodem z účtu bude vaše pojistka platit do tří dnů.

Autor článku

Filip Václavík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ