Předčasné ukončení životního pojištění má nepříznivé daňové důsledky

24.10.2013 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Výpověď pojistné smlouvy předčasně se zpravidla nevyplatí. Musíte totiž dodanit uplatněné odpočty, zdanit příspěvky zaměstnavatele i případné výnosy.

V naší Poradně na Finance.cz se mnohdy setkáváme s dotazy ohledně zdanění příjmů ze životního pojištění, hlavně v případě předčasného ukončení smlouvy o životním pojištění. Jedná se především o příjmy v podobě uplatněných odpočtů z titulu nezdanitelné části základu daně, ale také zdanění odbytného i eventuelních příspěvků zaměstnavatele.

Uplatňovali jste daňové odpočty? Musíte dodanit

Mnoho dotazů se týká uplatňování odpočtů – tedy uplatnění nezdanitelné části základu daně za zaplacené pojistné. Od základu daně si můžete odečíst až 12 000 Kč ročně, pokud jste si stejnou sumu zaplatili na pojistné za životní pojištění.

TIP: Přečtěte si kolik ušetříte na daních díky životnímu pojištění.

Zákon v tomto případě stanoví jasné podmínky a stejně tak jasně říká, jaké důsledky má jejich nedodržení. Při nedodržení těchto podmínek z důvodu zániku pojištění nebo dodatečné změny doby trvání pojištění nárok na uplatnění odpočtu nezdanitelné části základu daně zaniká. Částky, o které vám byl v příslušných letech z důvodu zaplaceného pojistného základ daně snížen se pak stává ostatním příjmem (§ 10) ve zdaňovacím období, ve kterém k této skutečnosti došlo a správně by jste takový příjem měli přiznat.


Čtěte také:
Předčasné rušení pojistek přináší daňové nevýhody
„Dokonalá investice“
Přepojišťování pojistných smluv: Nešvar českého pojišťovnictví
Síkora: Lidé nesprávně chápou hlavní principy životního pojištění


Výjimka existuje, ale i tak nemáte vyhráno

Výjimku můžeme v tomto případě nalézt u pojistných smluv, u nichž nebude vyplaceno pojistné plnění nebo odbytné a zároveň rezerva nebo kapitálová hodnota pojištění bude převedena na novou smlouvu soukromého životního pojištění splňující podmínky pro uplatnění nezdanitelné části základu daně.

Zde je důležité odlišit pojem odbytné a kapitálová hodnota, neboť každý představuje něco jiného a má jiné důsledky. Odbytné (tedy jeho výplata) dle zákona o daních z příjmů automaticky signalizuje, že jste nedodrželi podmínky pro daňové odpočty, i když celou částku vložíte třeba formou mimořádného vkladu na novou pojistnou smlouvu. V tomto směru je akceptován pouze převod celé kapitálové hodnoty.
Podrobněji jsme se touto problematikou zabývali v článku Přestup k jiné pojišťovně neexistuje.

Další kapitolou je zdanění odbytného

Dodaněním uplatněných odpočtů to ale nekončí. Vyplacené odbytné se také daní. Základ pro výpočet daně v tomto případě se stanoví jako rozdíl odbytného a zaplaceného pojistného. Z výsledné částky pak přímo pojišťovna odvede 15% daň. Toto vyplývá z § 36, odst. (2), písm. s) zákona o daních z příjmů.

Příspěvky zaměstnavatele se musí také zdanit

Uvedené ustanovení dále odkazuje na § 8, odst. (7) téhož zákona, který vysvětluje stanovení základu daně a dále říká, že pokud hradil část pojistného zaměstnavatel, je pojistník povinen celkovou hodnotu takto zaplaceného pojistného do základu daně započítat také, tj. v případě výplaty odbytného se příspěvek zaměstnavatele od vyplaceného odbytného neodečítá a daní se celá jeho hodnota.

  • Základem daně je pak odbytné snížené o zaplacené pojistné pojistníkem a celá suma pojistného hrazeného zaměstnavatelem (pokud zaměstnavatel přispíval).

TIP: Jak ušetří na životním pojištění zaměstnavatel?

Vybírejte pečlivě

Při současné podobě zákona o daních z příjmů, který při rušení stávající pojistky a zakládání nové akceptuje pouze převod celé kapitálové hodnoty (nikoliv jen odbytného), lze tak jen doporučit, aby jste vybírali skutečně obezřetně. Životní pojištění je dlouhodobý produkt, který se rozhodně nevyplatí předčasně rušit. Vyberte z několika nabídek, využijte pomoci renomovaného či osvědčeného poradce a naopak se vyhýbejte lovcům provizí, kteří si na vás vynutili kontakt od někoho známého. Nenechte se zbytečně zviklat k rušení stávajícího životního pojištění a sjednávání nového, což je častý nešvar prodejců tohoto produktu. Předejdete tak zbytečným budoucím ztrátám a vaše pojistka vám bude dobře sloužit.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ