Co dělat, když chcete mít přehled o účtu stavebního spoření?

29.04.2004 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Poslali jste peníze na účet stavebního spoření? A měli byste rádi kontrolu o tom, že peníze byly připsány, dříve než v ročním výpisu z účtu? Ano i některé stavební spořitelny vám umožní díky moderním nástrojům rychlou kontrolu.

Na začátek je dobré říci, že ne všechny stavební spořitelny poskytují klientům stejné služby. Některé umožňují klientům i několik možností, jiné zatím žádné možnosti jak informaci zjistit nepřipravily.

Jaké možnosti tedy stavební spořitelny klientům nabízí?

  • Telefon. Asi nejjednodušší a nejdostupnější formou, pokud potřebujete informaci je vzít telefon a zavolat. Pokud nevíte, zda vaše stavební spořitelna nabízí speciální službu po telefonu, zkuste nejdříve vytočit zelenou linku spořitelny. Zde vám sice pracovnice konkrétní údaje pravděpodobně nesdělí (v nejlepším případě, vám dá informaci, zda platba byla připsána), ale pokud spořitelna nabízí speciální službu, bude vás o možnosti jejího zřízení a využívání informovat.
    •  Speciální služby po telefonu nabízí: např. Telebus, PříTel, Mobilní specialistův servis
  • Internet. Ano i na internetu můžete po registraci získat základní informace o vaší smlouvě. Jedná se však mezi stavebními spořitelnami spíše o výjimku.
  • Zpětné volání. To je další z možností. Zadáte dotaz na internetu, vyberete si čas odpovědi a pracovník spořitelny vám ve vámi vybraný čas zavolá a na dotaz odpoví.
  • Poradce. Nenabízí-li stavební spořitelna žádnou z výše uvedených možností, měl by vám pomoci, váš poradce, který s vámi smlouvu sjednal a požadovaný údaj pro vás zjistit. Pokud ani on nedokáže informaci pro vás získat, máte ještě jednu možnost a tou je:
  • Mimořádný výpis z účtu. Tato možnost by však měla být skutečně krajním řešením a to nejen z důvodů nutnosti psát o něj žádost, ale především proto, že si za mimořádný výpis vybírají stavební spořitelny poplatek.

Možná je pro vás důležité dostat se k informacím o svém účtu stavebního spoření, proto by i tento parametr mohl být pro vás při uzavírání stavebního spoření důležitý. Pokud již smlouvu s některou stavební spořitelnou uzavřenu máte, zjistěte si na zelené nebo informační lince, zda stavební spořitelna některou z výše uvedených služeb nabízí. Získáte tak možnost mít informace, na které jste zvyklí třeba pokud k vašemu účtu využíváte některý z kanálů přímého bankovnictví.

   Zpět na stránku s tipy a radami

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ