Křížek: Zaměstnavatelé preferují zaměstnance s vyšší kvalifikací

14.12.2009 | , Finance.cz
Práce - seriál


Specializace v oblasti recruitmentu je hlavní přídanou hodnotou Robert Half International celosvětově, uvedl v rozhovoru pro Finance.cz Aleš Křížek, country manager Robert Half v České republice.


krizek_ales1.jpgS Alešem Křížkem, country manager Robert Half International v České republice, jsme si povídali o aktuální situaci na pracovním trhu, predikci na rok 2010 a také o využívání agenturního zaměstnávání.

 


Prosím o představení společnosti Robert Half International, od kdy působí v České republice, jaké služby poskytuje, proč se „rozděluje“ na 4 obory?
Společnost Robert Half International byla založena v roce 1948 ve Spojených státech amerických a je špičkou v oblasti vyhledávání a výběru kvalifikovaných zaměstnanců na stálý pracovní poměr i na časově omezené projekty. Robert Half International v současnosti provozuje více než 360 poboček v Severní a Jižní Americe, Evropě a v asijsko-tichomořské oblasti. Společnost Robert Half International je kotována na Newyorské burze cenných papírů a byla rovněž zařazena do prestižního seznamu Standard & Poor's 500 Today (všeobecně uznávaný index pro hodnocení amerického trhu s cennými papíry) jako první společnost působící v oblasti vyhledávání a výběru zaměstnanců.

Robert Half v České republice působí od roku 1994. Vzhledem ke specifickým požadavkům na jednotlivé pozice je naše společnost v České republice rozdělena do čtyř úzce specializovaných divizí - Robert Half Finance & Accounting, Robert Half Sales & Marketing, Robert Half Technology a OfficeTeam, což nám umožňuje pokrýt velkou část pracovního trhu a současně si udržet specializaci. Právě specializace v oblasti recruitmentu je hlavní přidanou hodnotou Robert Half International celosvětově.

Recese ovlivnila i pracovní trh. Jak hodnotíte letošní rok 2009? Jak konkrétně ji pocítila vaše společnost?
Změny se na pracovním trhu projevily a projevují v jednotlivých oborech různou měrou a s odlišným časovým zpožděním. V porovnání s předchozími lety přinesl rok 2009 výrazné změny v podobě zastavení růstu mezd, snížení nabídky zaměstnaneckých benefitů u mnoha společností, a také zvýšení požadavků (ze stran zaměstnavatelů) na uchazeče o zaměstnání. Z naší zkušenosti můžeme potvrdit i výrazné snížení počtu nabízených pozic zejména pro absolventy bez praxe.

V druhé polovině roku 2009 zároveň sledujeme paradoxní situaci, kdy přes stále rostoucí nezaměstnanost je pociťován stále vyšší nedostatek kvalifikovaných odborníků. Vzhledem k tomu, že firmy mnohdy oddalují finální rozhodnutí, dochází také k prodlužování výběrového řízení.

Jak vidíte další vývoj v roce 2010?
I nadále očekáváme pokračování současného trendu, kdy zaměstnavatelé preferují zaměstnance s kvalifikací a praxí v oboru. Minimálně první čtvrtletí v roce 2010 se může podobat letošní situaci na trhu, což se projeví i na požadavcích zaměstnavatelů v rámci výběrových řízení. V předchozích letech byli zaměstnavatelé více flexibilní v případech, kdy kandidát stoprocentně nesplňoval konkrétní požadavky, avšak byl u kandidáta potenciál, že těchto požadavků po zaškolení dosáhne. V současné době jsou zaměstnavatelé daleko striktnější a jednoznačně preferují požadovanou praxi i kvalifikaci (což se týká i jazykových znalostí).

Jaké pozice se nabízejí nejčastěji – spíše pro méně kvalifikované osoby nebo pro osoby s vyšším vzděláním?
Pokud v současné době zaměstnavatelé v případě finančních a účetních pozic vyhledávají nové zaměstnance, jednoznačně preferují kvalifikované uchazeče s praxí. Z toho vyplývá, že absolventi bez praxe aktuálně mají a i budou mít výrazně menší nabídku pracovních příležitostí při hledání nového zaměstnání, než tomu bylo v předchozích třech letech. Mezi stále žádané pozice patří účetní pozice od úrovně samostatné účetní a výše. Společnosti také stále nabízejí pozice v controllingu, avšak se znalostí anglického jazyka, SAPu a již s praxí v oboru.

Jak se vyvíjely průměrné platy a jaké jsou predikce na rok 2010?

Mgr. Aleš Křížek vystudoval Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Svou kariéru v Robert Half International začal v dubnu 2000, kdy nastoupil na pozici konzultanta do divize Robert Half Technology. O dva roky později se stal divizním manažerem Robert Half Technology. V letech 2003 až 2005 působil jako manažer divize Robert Half Finance & Accounting. Country manažerem (ředitelem) Robert Half v České republice byl jmenován v roce 2005 a na této pozici pracuje dodnes. Ve volném čase se rád věnuje zejména rodině. K jeho velkým koníčkům patří zimní sporty, letectví a jachting.


Oproti skokovému nárůstu mezd a platů v jiných oborech (například v oboru informačních technologií a telekomunikací) rostly v předchozích pěti letech mzdy v oboru financí a účetnictví spíše pozvolna. Obecně došlo u finančních a účetních pozic ke stabilizaci mezd a platů. V ojedinělých případech došlo u juniorštějších pozic (například junior účetní bez znalosti cizího jazyka) ke snížení nástupní mzdy cca o 10 %.

Na druhé straně mírnou korekci začínáme pozorovat u finančních pozic s mzdovým ohodnocením vyšším než cca 100.000 Kč měsíčně. Nabídka takových pozic ze strany zaměstnavatelů je nižší v porovnání s předchozími lety.

A dalším trendem, který pozorujeme, je kumulace pozic v účetních a finančních odděleních u menších a středně velkých firem. Jedná se například o kumulaci pozice hlavní účetní a samostatné účetní, pozice finančního ředitele a controllera či pozice účetní a fakturanta/fakturantky.

Finanční a účetní sektor je velmi stabilní oblastí, a proto zde očekáváme v roce 2010 srovnatelný vývoj s letošním rokem. Neočekáváme tedy žádné dramatické výkyvy směrem dolů. Naopak se dá předpokládat pozvolné zlepšování situace na pracovním trhu.

V tisku si bylo možné přečíst, že řada firem rušila či omezovala benefity svým zaměstnancům. Máte informace jaké benefity jsou pro zaměstnavatele nejvýhodnější či nejčastěji poskytované?
V současné době finalizujeme průzkum mezd a benefitů, který probíhal v druhé polovině roku 2009 a jehož výsledky budou k dispozici v příručkách Salary & Benefits Guides 2009-2010 v prvním čtvrtletí 2010. Nicméně již nyní můžeme potvrdit, že v porovnání s předchozími roky letos poprvé došlo k zastavení růstu nabídky zaměstnanecký benefitů a naopak u řady firem došlo v průběhu roku 2009 k jejich redukci.

Nadále však mezi nejčastěji poskytované benefity patří stravenky, 5 týdnů dovolené a v některých společnostech stále i příspěvek na vzdělávání. V případě tohoto benefitu však některé společnosti ponížily výši příspěvku.

Je v současné době běžnější agenturní zaměstnávání či zkrácené úvazky?
Pracovní trh v západní Evropě (v dnešní podobě) má delší historii než český pracovní trh, a proto se v těchto zemích daleko častěji využívá jak agenturní zaměstnávání, tak i zkrácené úvazky. Konkrétním příkladem může být specializované agenturní zaměstnávání, které firmy využívají v době krize daleko častěji oproti náboru kmenových zaměstnanců. Společnosti v období recese využívají specializovaného agenturního zaměstnávání zejména v případě kvalifikovaných finančních a účetních pozic. I v České republice tuto možnost firmy využívají čím dál více. Porovnáme-li však využívání specializovaného agenturního zaměstnávání v Belgii, Velké Británii či v Německu s využíváním této služby v Česku, jsme stále spíše na začátku. To je však logické vzhledem k vývoji pracovního trhu v České republice.

V tuto chvíli máme signály z pracovního trhu, že stále více firem zvažuje využití specializovaného agenturního zaměstnávání v roce 2010. Hlavním důvodem je fakt, že pro příští rok bude velmi těžké odhadovat vývoj trhu a tím i přesné plánování náboru zaměstnanců. U kmenových zaměstnanců je třeba plánovat nábor mnohdy i několik měsíců předem (což může být v příštím roce velmi těžké).

Děkuji za rozhovor

Marie Žáková, Finance.cz

Autor článku

Marie Žáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Práce - seriál